Πτολεμαΐδα: Στα «κάγκελα» οι κάτοικοι για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΣε κινητοποιήσεις προχωρούν οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας και των περιοχών γύρω από αυτήν, θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028, γεγονός που θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην εξόρυξη λιγνίτη.
Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στις 17:00 το απόγευμα, στην πλατεία της Πτολεμαΐδας, σύλλογοι εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο δήμος Εορδαίας, η Εκκλησία, τα επιμελητήρια και άλλοι φορείς της περιοχής καλούν τον κόσμο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώστε να σταλεί μήνυμα για να αποτραπεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας κυριαρχούν ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία μεταξύ των κατοίκων, οι οποίοι βλέπουν να γκρεμίζεται ο βασικός οικονομικός μοχλός στήριξης και ανάπτυξης της περιοχής.
Κατά τον κ. Πλακεντά, σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας στην εξόρυξη λιγνίτη και στα εργοστάσια της ΔΕΗ απασχολούνται περίπου 6.000 – 7.000 άτομα, ενώ άλλοι τόσοι είναι αυτοί που σχετίζονται έμμεσα με τη συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα. Αυτήν την περίοδο στην Πτολεμαΐδα η ανεργία μεταξύ των νέων ανέρχεται στο 33%, ενώ ο μέσος όρος της στο σύνολο του πληθυσμού φτάνει περίπου στο 27%. Τα ποσοστά αυτά αναμένεται να εκτοξευθούν, σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και το συνεπαγόμενο από αυτό κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΗ.
«Πάντοτε μας απασχολούσε το θέμα της μεταλιγνιτικής περιόδου, όταν θα τελείωναν τα αποθέματα του λιγνίτη. Ωστόσο, ενώ ακόμα είμαστε μακριά από αυτό, ο πρωθυπουργός από τον ΟΗΕ είπε ότι από το 2028 θα μπούμε σε φάση απολιγνιτοποίησης. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο για το 2050 για ίδιο θέμα και η Γερμανία, που είναι ένα οργανωμένο κράτος, για το 2038. Καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση θέλει να αφήσει ένα καινούργιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά δε θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι το 2028. Ετοιμάζεται μία νέα μονάδα, η ΄΄Πτολεμαΐδα 5΄΄, που ο ελληνικός λαός ξόδεψε 1,5 εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα λειτουργήσει το 2023 και με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κλείσει το 2028», σημειώνει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Εορδαίας.
«Άστοχες οι κινήσεις της κυβέρνησης»
Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως άστοχες τις κινήσεις της κυβέρνησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και υποστηρίζει ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος ζωτικός χώρος, για να απασχοληθούν επαγγελματικά οι κάτοικοι της περιοχής. «Όλα τα χωράφια μας έγιναν ορυχεία και η εξόρυξη του λιγνίτη αποτελεί μονοκαλλιέργεια για την περιοχή μας. Οι κάτοικοι πολλών οικισμών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκειμένου να συνεχιστεί η εξορυκτική δραστηριότητα. Αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν για δεύτερη φορά, αφού οι περισσότεροι ήταν προσφυγικής καταγωγής. Δηλαδή οι μετεγκαταστάσεις έγιναν για το τίποτα;
Οι ΔΕΗ υποχρεούται να προχωρήσει σε περιβαλλοντικής αποκαταστάσεις, όταν θα τελειώσουν τα αποθέματα του λιγνίτη. Είμαστε γεμάτοι τρύπες, τις οποίες θα μας τις αφήσουν και θα φύγουν;. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία περιβαλλοντική αποκατάσταση και δεν πρόκειται να κλείσουν οι τρύπες ούτε σε μία εικοσαετία. Απολιγνιτοποίηση το 2028 σημαίνει βίαιες αλλαγές στην περιοχή μας και βλέπουμε να έρχεται Αρμαγεδών», τονίζει ο κ. Πλακεντάς.
- Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
- Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
- Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί