Σέρρες: Εθελοντές ξαναστήνουν το καμένο χιονοδρομικό τους (pics)
Βασίλης ΙγνατιάδηςΜια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία ανιδιοτελούς προσφοράς εκτυλίσσεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά Σερρών. Δεκάδες Σερραίοι -σκιέρ και μη- με εθελοντική εργασία και με χορηγίες τοπικών επιχειρήσεων παλεύουν να αναγεννήσουν από τις στάχτες του το πανέμορφο πέτρινο σαλέ, που καταστράφηκε από πυρκαγιά πριν από τρία χρόνια, και να το παραδώσουν έτοιμο, ώστε να λειτουργήσει στη φετινή χιονοδρομική περίοδο που ξεκινά σε λίγες μέρες.
Η πυρκαγιά του Ιανουαρίου του 2017 κατέστρεψε ολοσχερώς το σαλέ και καταδίκασε σε πολυετή παρακμή το χιονοδρομικό κέντρο, αγαπημένο προορισμό φίλων του βουνού και των χειμερινών σπορ από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Για δύο σεζόν αυτό λειτούργησε «οικογενειακά», μόνο για μερικές δεκάδες μέλη του τοπικού Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ Σερρών), που χρησιμοποιούσαν την πίστα για σκι και επέστεφαν στα σπίτια τους, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος για ανάπαυση και ένα ζεστό ρόφημα.
Η νέα διοίκηση του ΕΟΣ Σερρών, που εκλέχτηκε πριν από ένα χρόνο, αποφάσισε να βάλει τέλος στον αργό θάνατο του χιονοδρομικού και απηύθυνε πρόσκληση προς τα μέλη της και τους Σερραίους πολίτες να «βάλουν πλάτη» για να το ξαναστήσουν. Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και από τον περασμένο Σεπτέμβριο στήθηκε ένα εργοτάξιο στο βουνό, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, που δουλεύει ασταμάτητα. Ήδη το σαλέ έχει πάρει άλλη μορφή, ο πρώτος όροφος είναι πλήρως ανακατασκευασμένος και έτοιμος να αποκτήσει ξανά «ζωή» τον Ιανουάριο.
«Οι Σερραίοι αγαπάμε πολύ το βουνό μας. Είμαστε δεμένοι με αυτό, διαχρονικά», είπε στο ethnos.gr ο ταμίας του ΕΟΣ Σερρών, Γρηγόρης Ευθυμιάδης, ο οποίος προσδοκούσε σε ανταπόκριση της πόλης, αλλά έμεινε και ο ίδιος έκπληκτος από το μέγεθός της. «Ξεκινήσαμε με ελπίδες και αισιοδοξία, φτάσαμε σε σημείο που δεν μπορούμε να σταματήσουμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεκάδες άνθρωποι άφησαν τις δουλειές τους και ανέβηκαν στο βουνό για να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν, ανάλογα με την ειδικότητα και τις γνώσεις τους. Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανικοί, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς».
Μεγάλη εταιρία σιδηρουργίας των Σερρών τοποθέτησε τη στέγη στο τριώροφο σαλέ, η οποία είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά, όπως και δεύτερος όροφος, όπου λειτουργούσε το καφέ, και ο τρίτος, που φιλοξενούσε τους κοιτώνες των αθλητών. Εξωτερικά των δύο τελευταίων ορόφων, που δεν γίνεται να αποκατασταθούν φέτος, τοποθετήθηκε κάλυμμα από πλέξιγκλας, προκειμένου να προστατευτούν οι χώροι τους από τον παγετό και τις βροχές. Στον πρώτο όροφο, που βρίσκεται στην τελική φάση ανακατασκευής, εγκαταστάθηκε νέο σύστημα θέρμανσης, έγιναν νέες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και αυτές τις μέρες γίνονται τα βαψίματα. Μέσα στο επόμενο 10ήμερο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο χώρος, που θα λειτουργήσει ως καφέ – σνακ μπαρ, και στις 14 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να φιλοξενήσει εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων.
«Είχαμε βοήθεια ακόμα και για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων. Τρεις διαφορετικές εταιρίες ανέλαβαν εθελοντικά να κουρέψουν το γκαζόν στην πίστα και να ομορφύνουν τον χώρο με καλλωπιστικά φυτά. Άλλος εγκατέστησε καινούργια παγκάκια, ένας δώρισε το ξύλινο deck για το σπιτάκι των αθλητών. Είδαμε ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το βουνό και με το σκι, να ανεβαίνουν για να προσφέρουν εθελοντική εργασία», είπε ο κ.Ευθυμιάδης.
Για την ανακατασκευή των δύο πάνω ορόφων θα γίνει ειδική μελέτη, πάλι με χορηγία σερραϊκής εταιρίας, μετά τη λήξη της φετινής χειμερινής σεζόν. Η διοίκηση του ΕΟΣ θα επεξεργαστεί προτάσεις που έχουν κατατεθεί από επιχειρήσεις για πλήρη αποκατάσταση του χώρου, με συμφωνία για εκμετάλλευσή του στη συνέχεια.
Το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά απέχει 26 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών και ανήκει ιδιοκτησιακά στον ΕΟΣ Σερρών, έναν από τους παλιότερους στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 1931. Η πίστα του θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητική, μεγάλης δυσκολίας, και αποτέλεσε επί δεκαετίες αγαπημένο προορισμό Θεσσαλονικέων σκιέρ υψηλών απαιτήσεων. Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται το εξαιρετικής ομορφιάς καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Τα τρία lift εγκαταστάθηκαν στη δεκαετία του 1970, ενώ το 1982 παραδόθηκε το εξαιρετικής ομορφιάς πέτρινο σαλέ, το οποίο καταστράφηκε 35 χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2017.
Το κέντρο γνώρισε μεγάλη άνθιση στη δεκαετία του 1990, όταν ο ΕΟΣ Σερρών είχε 800 εγγεγραμμένα μέλη (έναντι 150 σήμερα, που εκτιμάται πως θα αυξηθούν σε 250 μέσα στην προσεχή σεζόν). Στα χρόνια που ακολούθησαν έχασε μέρος της αίγλης του, όπως κι άλλα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, λόγω και της «διαρροής» μεγάλου αριθμού σκιέρ προς το γειτονικό Μπάνσκο της Βουλγαρίας.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό