Ελλάδα|29.11.2019 14:38

Αφρικανική πανώλη: «Επικήρυξαν» τα αγριογούρουνα με 100 ευρώ το κεφάλι

Βασίλης Ιγνατιάδης

Με 100 ευρώ το κεφάλι «επικήρυξε» η κυβέρνηση τα αγριογούρουνα στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Ο εντοπισμός κρούσματος αφρικανικής πανώλης των Χοίρων σε απόσταση μόλις 1,2 χλμ. από τα σύνορα, στο βουλγαρικό χωριό Mochure, σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, που έλαβαν σειρά πρόσθετων αυστηρότερων μέτρων για την ενίσχυση της «ασπίδας» αποτροπής εισόδου της ζωονόσου στη χώρα.

Τα μέτρα που ορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Άδωνιδος Γεωργιάδη και Τάκη Θεοδωρικάκου, μεταξύ άλλων, παρέχουν «πριμ» 100 ευρώ στα συνεργεία των κυνηγών που έχουν συσταθεί, για κάθε αγριογούρουνο το οποίο θα θηρεύουν στις παραμεθόριες περιοχές των νομών Δράμας και Ξάνθης, που βρίσκονται κοντά στην τελευταία εντοπισμένη εστία.

Κατά μήκος της συνοριογραμμής σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει εξαπολυθεί από το καλοκαίρι ένα «σαφάρι» για το κυνήγι αγριογούρουνου, με διπλό στόχο τη μείωση του υπερπληθυσμού τους και -κυρίως- στο πλαίσιο των μέτρων επιτήρησης για την αποτροπή εισόδου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.

Έχουν συγκροτηθεί μεικτά συνεργεία κυνηγών, με τη συνεργασία υπαλλήλων των κτηνιατρικών και των δασικών υπηρεσιών κάθε Περιφερειακής Ενότητας, τα οποία εξορμούν σε επιλεγμένες περιοχές και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Με την ΚΥΑ της 19ης Νοεμβρίου, με αφορμή τον εντοπισμό του κρούσματος μια «ανάσα» από τα σύνορα, ειδικά στους νομούς Δράμας και Ξάνθης δίνεται η δυνατότητα στα συνεργεία να δρουν όλες τις μέρες της εβδομάδας και χωρίς περιορισμό στον αριθμό των θηραμάτων. Ως επιπλέον κίνητρο δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης των συνεργείων με το ποσό των 100 ευρώ για κάθε αγριογούρουνο που θηρεύουν ή βρίσκουν νεκρό, από πιστώσεις του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η παραμεθόριος περιοχή στα όρια των δύο νομών χωρίζεται σε δύο ζώνες, εκ των οποίων στην πρώτη «Υποπεριοχή Ι» απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα (υλοτομία, αγροτουρισμός, βόσκηση, θήρα άλλων ειδών κ.ά.) εκτός από το κυνήγι αγριογούρουνου υπό τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Το κρέας των νεκρών ή θηρευμένων αγριόχοιρων δεν θα χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά μετά από δειγματοληψία θα γίνεται υγειονομική ταφή.

Στην Υποπεριοχή ΙΙ μπορεί να επιτραπεί υπό όρους το κυνήγι άλλων ειδών και άλλες δραστηριότητες, ενώ το κρέας των αγριόχοιρων που θηρεύονται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση, έπειτα από την έκδοση αρνητικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

«Στόχος είναι να βρίσκόμαστε μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την κυνηγάμε»

Όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη χώρα μας. «Στόχος του υπουργείου μας από την πρώτη στιγμή ήταν να βρισκόμαστε μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την ‘κυνηγάμε’, όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλες επιζωοτίες που έπληξαν δραματικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας», τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως η πρόσληψη 46 κτηνιάτρων τον Αύγουστο, η αποκατάσταση απολυμαντηρίων τάφρων όπως στον Προμαχώνα, η πρόσφατη ΚΥΑ κ.ά.

Δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ένα ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλλει χοίρους και αγριόχοιρους. Παρόλο που δεν προσβάλλει τον άνθρωπο ή άλλα είδη ζώων, αποτελεί σημαντική απειλή για την κτηνοτροφία, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς είναι ανίατη και χαρακτηρίζεται από υψηλή θνητότητα και μεταδοτικότητα, ενώ η εκρίζωσή της απαιτεί δεκαετίες προσπαθειών.

Το νόσημα ενδημεί στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική και άρχισε να απειλεί την Ευρώπη μετά το 2007, όταν πρωτοεμφανίστηκε στη Γεωργία και στη νότια Ρωσία. Εκτιμάται πως εισήχθη εκεί με υπολείμματα μαγειρείων από εμπορικά πλοία, προερχόμενα από τη Νοτιοανατολική Αφρική.

Η νόσος εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες του Καυκάσου και μεταδόθηκε αρχικά σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία και Ρουμανία και στη συνέχεια σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Τσεχία, αλλά και στη Σαρδηνία. Από το 2018 άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα στις βόρειες περιοχές της Βουλγαρίας, τα οποία γρήγορα εξαπλώθηκαν προς τα νότια, φτάνοντας στην «πόρτα» της Ελλάδας.

Ως πιθανότεροι τρόποι για την είσοδο και την εξάπλωση του νοσήματος στην Ελλάδα θεωρούνται από τη μια οι αγριόχοιροι που δεν γνωρίζουν από σύνορα και μετακινούνται από χώρα σε χώρα και από την άλλη η σίτιση οικόσιτων χοίρων με υπολείμματα τροφών που περιέχουν τον ιό.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή του βουλγαρικού χωριού Mochure, όπου εντοπίστηκε το κοντινότερο και πιο πρόσφατο κρούσμα στις 24 Οκτωβρίου, συνορεύει με το παρθένο άγριο Δάσος του Φρακτού, στα όρια των νομών Δράμας και Ξάνθης.

Το απότομο βραχώδες ανάγλυφο της περιοχής αποτελεί φυσικό φράχτη αποτροπής εισόδου αγριογούρουνων στο ελληνικό έδαφος, όπως ανέφεραν στο ethnos.gr αρμόδιοι υπάλληλοι τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών.

αφρικανική πανώλη χοίρωνΞάνθηαγριογούρουναΔράμακυνηγοί