Ελλάδα|30.11.2018 13:43

Το πρόστιµο των 150.000€ στο ΑΡΤ και οι νέες άδειες

Χρήστος Ιερείδης

Αρχές του 2019 το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) θα προκηρύξει διαγωνισµό για τις δύο άδειες εθνικής εµβέλειας ενηµερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχοµένου που περίσσεψαν από την προηγούµενη -πρώτη- διαγωνιστική διαδικασία. Παράλληλα, εν όψει της επερχόµενης προεκλογικής περιόδου, το ΕΣΡ απηύθυνε πρόταση στην κυβέρνηση να ενισχύσει την Ανεξάρτητη Αρχή µε κανονιστική αρµοδιότητα, ώστε το Συµβούλιο να προχωρήσει σε δηµιουργία κώδικα δεοντολογίας που θα διέπει τα ραδιοτηλεοπτικά µέσα για τη συγκεκριµένη χρονική περίοδο. Με το σκεπτικό ότι το αργότερο σε έξι µήνες θα έχουµε τριπλές εκλογές, το Συµβούλιο αξιολόγησε ότι είναι προτιµότερο να υπάρχει εγκαίρως ένα κανονιστικό πλαίσιο κατά την προεκλογική περίοδο -στα πρότυπα ευρωπαϊκής πρακτικής- και να µη χαθεί πολύτιµος χρόνος µέχρι τη σύσταση διακοµµατικής επιτροπής µετά την προκήρυξη των εκλογών. Για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, πρέπει η πρόταση να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ και να µεριµνήσει µε νοµοθετική ρύθµιση, υπουργική απόφαση ή Προεδρικό ∆ιάταγµα.

Το Συµβούλιο, εξάλλου, επέβαλε χρηµατική και ηθική κύρωση στον τηλεοπτικό σταθµό ΑΡΤ (του Γιώργου Καρατζαφέρη) για το τηλεδηµοψήφισµα -µε τηλεφωνική γραµµή υψηλής χρέωσης- όταν µε αφορµή τον θανάσιµο ξυλοδαρµό του Ζακ Κωστόπουλου οι τηλεθεατές της εκποµπής «Εν κατακλείδι» καλούνταν ν’ απαντήσουν στο… ερώτηµα: «Είστε υπέρ της ηρωποιήσεως (sic) του επίδοξου ληστή, οµοφυλόφιλου και οροθετικού;».

Το ΕΣΡ συγκεκριµένα επέβαλε κατά πλειοψηφία χρηµατική κύρωση 150.000 ευρώ (τα µέλη του Γ. Πλειός και Π. ∆ιαµαντάκου εισηγήθηκαν πρόστιµο 200.000 ευρώ) και ηθική κύρωση σύµφωνα µε την οποία το κανάλι υποχρεούται επί επτά ηµέρες στην ώρα του επίµαχου προγράµµατος να µεταδίδει «κρόουλ» µε κείµενο που θα βασίζεται στην απόφαση και στο σκεπτικό του Συµβουλίου.

Το εποπτικό όργανο κατά την εξέταση της υπόθεσης διαπίστωσε ότι το κανάλι είχε υποπέσει σε τρεις παραβιάσεις της νοµοθεσίας: προσβολή της µνήµης νεκρού, δυσµενή διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισµού και παραποίηση γεγονότων. Ο σταθµός έχει δικαίωµα να υποβάλει αίτηση θεραπείας επί της απόφασης στο ΕΣΡ και να προσφύγει ακόµα και στο ΣτΕ, ωστόσο είναι υποχρεωµένο να καταβάλει το 30% του προστίµου.

Στο µεταξύ, οι εκπρόσωποι του καναλιού Extra ζήτησαν και πήραν προθεσµία έως τη ∆ευτέρα, ώστε να υποβάλουν υπόµνηµα για την περίπτωση της εκποµπής «Αντε γεια» και τα ρατσιστικά σχόλια του παρουσιαστή για τον καλαθοσφαιριστή Θανάση Αντετοκούνµπο. Στο στάδιο παροχής προφορικών εξηγήσεων προς την Ολοµέλεια του Συµβουλίου, οι υπεύθυνοι του καναλιού υποστήριξαν ότι αιφνιδιάστηκαν διότι το επίµαχο πρόγραµµα ήταν «ζωντανό», ζήτησαν «συγνώµη», ενηµέρωσαν ότι η επίµαχη τηλεοπτική παραγωγή δεν ήταν προϊόν του καναλιού, αλλά ότι είχε παραχωρηθεί τηλεοπτικός χρόνος σε οργανωµένους φιλάθλους, ότι µετά το περιστατικό διέκοψαν τη µετάδοσή της και τόνισαν ότι ο σταθµός µετέδωσε επανορθωτική ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο έλεγχος που είχε εξαγγείλει το Σεπτέµβριο η Ανεξάρτητη Αρχή σχετικά µε την τήρηση της νοµοθεσίας από τα δελτία ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών µέσων συνεχίζεται και έχει επεκταθεί και στις ενηµερωτικές εκποµπές, µε αφορµή την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου. Επίσης συνεχίζεται ο έλεγχος του ΕΣΡ για κάθε είδους περιεχόµενο τηλεπωλήσεων που µεταδίδεται από τα κανάλια περιφερειακής εµβέλειας, ιδίως της Αττικής

ΕΣΡ