Ελλάδα|04.12.2019 18:55

Καλαμάτα: Το παρασκήνιο της απόφασης για τη διακοπή του 5G-Τι λέει η Wind

Άρης Χατζηγεωργίου

Μια ολόκληρη πόλη στο πόδι μετά και τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμάτας να διακοπεί η σύμβαση για την πιλοτική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στην κινητή τηλεφωνία 5G μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας για τις πιθανές επιπτώσεις της λειτουργίας του στην ανθρώπινη υγεία.

Η απόφαση στηρίχθηκε στις ψήφους της αντιπολίτευσης ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος προσπάθησε να περάσει άλλη συμβιβαστική πρόταση, χωρίς όμως να συγκεντρώσει πλειοψηφία. Η Καλαμάτα είναι ένας από τους τρεις δήμους πανελλαδικά (Τρίκαλα, Ζωγράφου οι άλλοι δύο) που επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση να εφαρμοσθεί πιλοτικά το δίκτυο 5G, αλλά φαίνεται πως μετά τη χθεσινή απόφαση βγαίνει από το πρόγραμμα.

Με δήλωσή του ο κ. Βασιλόπουλος χαρακτηρίζει την απόφαση διακοπής της σύμβασης με την Wind «αποτέλεσμα της απλής αναλογικής», τονίζοντας ότι ελήφθη από παρατάξεις που δεν συνεργάζονται με τον ίδιο: «Εμείς ως δημοτική Αρχή είμαστε υπέρ της τεχνολογικής προόδου, αφού εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, γίνονται μετρήσεις με εξειδικευμένο εξοπλισμό, που μας έχει παραχωρηθεί.

«Πολύ χαμηλά τα επίπεδα ακτινοβολίας»

Ο κινητός σταθμός για μετρήσεις της στάθμης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που έχει παραχωρηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στο Δήμο Καλαμάτας, κάνει εδώ και καιρό μετρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το εύρος εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στο οποίο λειτουργούν οι τοποθετηθέντες από τη Wind μηχανισμοί του 5G. Τα επίπεδα ακτινοβολίας, που έχουν μετρηθεί, είναι πολύ χαμηλότερα από τα αποδεκτά όρια», επισημαίνει ο δήμαρχος Καλαμάτας. 

«Θα συνεχίσουμε τις μετρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Και θα είναι πιό εξειδικευμένες. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν μέσα στον Ιανουάριο», λέει ο κ.Βασιλόπουλος στο ethnos.gr επαναλαμβάνοντας ότι «ο δήμος μας είναι υπέρ της τεχνολογικής προόδου. Απορρίπτουμε την αστήρικτη φοβία, η οποία εκμεταλλεύεται την άγνοια πολλών ανθρώπων. Το μέλλον δεν μας φοβίζει και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες, απέναντι στη μικροπολιτική και το σκοταδισμό».

Το παράδειγμα των Τρικάλων

Τι ήταν, όμως εκείνο που επέτρεψε να επικρατήσει «η μικροπολοτική και ο σκοταδισμός». Η απλή αναλογική ίσχυσε σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν υπήρξαν αντίστοιχες αντιδράσεις τουλάχιστον στους άλλους δύο δήμους όπου εφαρμόζεται πιλοτικά η τεχνολογία 5G. O Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου που μόλις χθες εξελέγη Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μας υπενθυμίζει ότι στον δήμο του οι σχετικές αποφάσεις πέρασαν ομοφώνως: «Δουλεύουμε εντατικά με τις νέες τεχνολογίες, έχουμε μια ισχυρή ομάδα που δουλεύει τα σχετικά πρότζεκτ, ακούμε τις ανησυχίες του κόσμου και δίνουμε τις απαντήσεις», λέει ο κ.Παπαστεργίου στο ethnos.gr: «Ο κόσμος μας εμπιστεύεται βλέποντας και τα αποτελέσματα άλλων εφαρμογών που ανέδειξαν τα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια όπως το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Οσο για το δίκτυο 5G σκεφτόμαστε να διαμορφώσουμε δημοτικό δίκτυο από κεραίες πάνω σε σημεία που ανήκουν στον δήμο (φανάρια, κολώνες) ώστε οι εταιρείες να πληρώνουν τον δήμο για την χρήση του».

Έλλειμα εμπιστοσύνης στην Καλαμάτα

Το ζήτημα είναι ότι στην Καλαμάτα χάθηκε το στοιχείο της εμπιστοσύνης του κόσμου και επικράτησαν οι ανησυχίες γύρω από τις επιπτώσεις των ακτινοβολιών στην υγεία. Η Μαρία Οικονομάκου είναι μια από τους 16 δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν υπέρ της άμεσης διακοπής της σύμβασης. Η κ. Οικονομάκου προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και ήταν στέλεχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Π. Νίκα που υπέγραψε την σύμβαση. Στις πρόσφατες εκλογές κατέβηκε αυτόνομα ως επικεφαλής μιας από τις 10 παρατάξεις που διεκδίκησαν τον Δήμο Καλαμάτας: «Κανένας από εμάς δεν είναι εναντίον της τεχνολογίας. Είμαι όμως υποχρεωμένη να ακούω τον κόσμο που έρχεται διαρκώς και με ρωτά γεμάτος ανησυχία για τις επιπτώσεις των ακτινοβολιών στην υγεία. Αυτό που θέλουμε είναι να ακούσουμε από επίσημα χείλη την διαβεβαίωση ότι όντως δεν υπάρχει κανένα θέμα. Προσωπικά, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω και συγγνώμη εάν αποδειχθεί ότι έκανα κάποιο λάθος», λέει η κ.Οικονομάκου.

Εκτός της κ.Οικονομάκου, στην πλευρά που υπερίσχυσε και αποφάσισε την διακοπή της σύμβασης συντάχθηκαν συνολικά 16 σύμβουλοι από 7 παρατάξεις που πιάνουν σεδόν όλο το πολιτικό φάσμα από την δεξιά και το ΠΑΣΟΚ, έως την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους οικολόγους. Πρόκειται για τις παρατάξεις των Β. Κοσμόπουλου (που κατέθεσε και την πρόταση που επικράτησε), Β.Τζαμουράνη, Μ. Μάκαρη, Τ. Κουζή, Δ. Οικονομάκου και Μ. Αντωνόπουλου.

Στο πλευρό του δημάρχου που αντιπρότεινε να μην ανανεωθεί η σύμβαση (λήγει στις 31/12/19) μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιεί ειδικό όχημα του Δημόκριτου, συντάχθηκαν οι παρατάξεις της Ελένης Αλειφέρη και του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγης Δ. Κουκούτση. Ομως αυτή η πρόταση συγκέντρωσε 13 ψήφους.

Κεντρικό ρόλο στην όλη υπόθεση διαδραμάτισαν επιτροπές πολιτών οι οποίες άρχισαν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους όλο και πιο έντονα από την εποχή που υπεγράφη η σύμβαση με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το 2018 αλλά και με την Wind τον περασμένο Ιουνιο. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι επιτροπές αυτές βρήκαν απήχηση όχι μόνον σε ανθρώπους επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας αλλά και σε πιο σοβαρούς με επιστημονικό υπόβαθρο.

Ενημερωτικά, πάντως, η πιλοτική εφαρμογή στην Καλαμάτα υλοποιήθηκε με μόλις δύο κεραίες στο κέντρο της πόλης και χωρίς κινητά της τεχνολογίας 5G στην κατοχή των πολιτών. Με δεδομένο ότι η τεχνολογία αυτή απαιτεί πλήθος κεραιών φαίνεται πως και η διαμάχη γίνεται μάλλον χωρίς πραγματικό διακύβευμα καθώς και σε διεθνές επίπεδο (ΗΠΑ-Κινα) δεν έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις για το ποιες από τις εταιρείες κολοσσούς θα προμηθεύσουν το υλικό εφαρμογής.

Τι λέει η Wind

Τον κίνδυνο να φτάσει η χώρα δεκαετίες πίσω εξαιτίας της τεχνοφοβίας και του ψηφιακού αναλφαβητισμού σημειώνει η Wind σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε με αφορμή την αποφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας για τη διακοπή της πιλοτικής εφαρμογής του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι για την πραγματοποίηση αλμάτων προς το μέλλον, ενώ εκπεφρασμένη είναι και η πρόθεση της Πολιτείας  να δημοπρατήσει τις άδειες για το 5G το 2020. Επισημαίνει μάλιστα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ που επενδύεται στην ανάπτυξη του Διαδικτύου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 9.300 θέσεις εργασίας. Η τεχνολογία 5ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία έχει τη δυναμική να «ξεκλειδώσει» έσοδα της τάξης των 12,3 τρισ. δολαρίων για ένα ευρύ φάσμα κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας. Εκτιμάται ότι από το 2020 έως το 2035, η συνολική συμβολή του 5G στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι ισοδύναμη με μια οικονομία του μεγέθους της Ινδίας σήμερα, την έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο».

Στο ενημερωτικό σημείωμα της εταιρίας αναγνωρίζεται, πάντως, ο κρίσιμος ρόλος της ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα παραπληροφόρησης ή τεχνοφοβίας. 

«Τι κι αν η χώρα μας προσπαθεί να δεθεί στο άρμα της ανάπτυξης μετά από 10 επώδυνα χρόνια κρίσης; Τι κι αν άπαντες αναγνωρίζουν ότι η "4η Βιομηχανική Επανάσταση", με την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με οπτικές ίνες και 5G, έχει ήδη ξεκινήσει και η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει κι αυτό το τρένο; Τι κι αν η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται προοπτική, χρειάζεται όραμα και αποφασιστικότητα για να σταματήσει η «αιμορραγία» του brain drain; Η τεχνοφοβία και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω, όπως διαφαίνεται από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Καλαμάτας να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G). Η Καλαμάτα είχε όλα τα εχέγγυα να καταστεί μια πόλη-υπόδειγμα σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών και να βρεθεί μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη, ακόμη και έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Αντ’ αυτού, κινδυνεύει να απεμπολήσει αυτό το προνόμιο και να χάσει πολύτιμο χρόνο, καθιστώντας τους πολίτες της θύματα της παραπληροφόρησης, της άγνοιας και, ενίοτε, της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός θέματος που θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Wind.

Δημήτρης Παπαστεργίου5GΔήμος ΚαλαμάταςWind