Ελλάδα|12.02.2020 13:26

Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης: Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν άνθρωποι από πυρκαγιά

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των επτά τυφλών που διαμένουν μόνιμα στο οικοτροφείο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Σχολή Τυφλών) Θεσσαλονίκης και των περίπου 50 εργαζομένων στο ίδρυμα, εξαιτίας του πολύ παλαιού ηλεκτρολογικού συστήματος που προκαλεί αρκετά συχνά βραχυκυκλώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα, όταν ξέσπασε φωτιά σε χώρο του κτιρίου από βραχυκύκλωμα. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο ethnos.gr το μέλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) Θεσσαλονίκης, Φώτης Μπίμπασης, άτομο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όρασης, «η πυροσβεστική υπηρεσία μας είπε ότι θα θρηνούσαμε θύματα, αν η πυρκαγιά ξεσπούσε σε ώρα που κοιμούνταν οι ένοικοι, επειδή υπήρχαν πολύ πυκνοί καπνοί στο χώρο και κανένας δε θα προλάβαινε να φύγει».

Τόσο ο κ. Μπίμπασης, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης, Νίκος Βασιλείου, επισημαίνουν ότι το ηλεκτρολογικό σύστημα ουσιαστικά δεν άλλαξε ποτέ από την κατασκευή του, αφού τα μόνα που γίνονται εδώ και δεκαετίες είναι κάποια μπαλώματα και αλλαγές καλωδίων. Το προσωπικό της σχολής εδώ και χρόνια διεκδικεί τη μέριμνα της Πολιτείας, ωστόσο, οι φωνές τους δεν εισακούονται λόγω έλλειψης κονδυλίων.

«Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε να ξεσπάσει πυρκαγιά και να καούν άνθρωποι. Δε διαθέτουμε πυρανίχνευση και πυρασφάλεια και με μόλις πέντε πυροσβεστήρες θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε μία πυρκαγιά, αν αυτή ξεσπάσει. Τα βραχυκυκλώματα είναι αρκετά συχνά, αφού το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και μπορεί να σηκώσει περιορισμένα φορτία, αν και πλέον οι ανάγκες έχουν αυξηθεί. Λόγω της φθοράς του συστήματος πλέον καίγονται τα πλαστικά και μπορούν να προκληθούν εύκολα πυρκαγιές. Ο ηλεκτρολογικός πίνακας έχει να αλλαχθεί 20 – 30 χρόνια και διαθέτει ακόμα τις παλιές βιδωτές ασφάλειες. Στο δωμάτιο που κάηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ακόμα όλος ο τοίχος είναι μαύρος», τονίζει στο ethnos.gr κ. Βασιλείου.

Κατά τον ίδιο η αλλαγή του ηλεκτρολογικού συστήματος δεν κοστίζει περισσότερα από 100.000 ευρώ, χρήματα τα οποία έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Δυστυχώς, η κ. Μιχαηλίδου είναι λίγο… ακριβοθώρητη. Μετά από πολλές προσπάθειές μας μάς είπε ότι θα μας δώσει 95.000 ευρώ, αλλά να δούμε, πότε τελικά θα τα πάρουμε», αναφέρει ο κ. Βασιλείου.

Πέφτουν σοβάδες

Το κτιριακό πρόβλημα της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης δεν εντοπίζεται μόνο στο πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο ηλεκτρολογικό υλικό, αφού από το γείσο και άλλα σημεία της εξωτερικής όψης του πέφτουν συχνά σοβάδες. Επίσης, σε ένα σημείο έχει γκρεμιστεί ο εξωτερικός τοίχος της αυλής, ωστόσο εδώ και τρία χρόνια το πρόβλημα δεν έχει αποκατασταθεί, αν και δε χρειάζονται γι’ αυτήν περισσότερα από 15.000 ευρώ.

«Το κτιριακό πρόβλημα είναι τεράστιο. Όλοι οι χώροι είναι διατηρητέοι και δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα παρεμβάσεις, αφού χρειάζονται ειδικές άδειες. Αρκεί να σας αναφέρω ότι εξωτερικά το κτίριο έχει να βαφεί από το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η πολεοδομία έριξε πρόστιμο ακόμα και για μια περιορισμένη συντήρηση που έγινε χωρίς άδεια στο εκκλησάκι της σχολής», σημειώνει ο κ. Μπίμπασης. 

φωτιάΣχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης