Πάνω από 25.000 ακίνητα θα διαγραφούν από την Airbnb - Tα έσοδα θα υπερβούν τα 2 δισ.
Κώστας ΑσημακόπουλοςΣημαντικές αλλαγές στην αγορά των ακινήτων της βραχυχρόνιας μίσθωσης προετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ιδιοκτήτες και διαχειριστές κάνουν… ταμείο των δύο αντικρουόμενων δικαστικών αποφάσεων στην Αθήνα και το Ναύπλιο που έφεραν στο επίκεντρο την ενοικίαση διαμερισμάτων στην πλατφόρμα της Airbnb.
Στην πρώτη περίπτωση είναι το διαμέρισμα του 5ου ορόφου στην οδό Χέυδεν στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας. Το δικαστήριο επέτρεψε στην ιδιοκτήτρια να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και να εκμισθώνει το διαμέρισμά της μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και τελεσιδίκησε πριν από μερικές ημέρες.
Ανατροπή δεδομένων...
Η δεύτερη περίπτωση είναι το διαμέρισμα σε πολυκατοικία 13 διαμερισμάτων στο Ναύπλιο που, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, απαγορεύτηκε στην ιδιοκτήτρια να μισθώνει το ακίνητο στην πλατφόρμα της Airbnb.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου, μίλησε στο ethnos.gr για τις δύο αντικρουόμενες αποφάσεις και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως και στην περίπτωση του Ναυπλίου θα έχουμε ανατροπή των δεδομένων όταν η υπόθεση εκδικαστεί στις αρχές του νέου έτους. Παράλληλα αποκάλυψε και τις προτάσεις που έγιναν προς τη κυβέρνηση σχετικά με το μητρώο λειτουργίας των ακινήτων, όπου -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει τη διαγραφή από την πλατφόρμα της Airbnb περίπου 30.000 ακινήτων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
«Δεν είναι ξενοδοχεία»
«Για την περίπτωση του ακινήτου στη Χέυδεν έχουμε οριστική απόφαση και την κέρδισε ο ιδιώτης, διότι η Airbnb είναι στο καθεστώς αστικής μίσθωσης. Το νομικό πλαίσιο είναι σαφές και ξεκάθαρο. Το ίδιο θα γίνει και στην περίπτωση του Ναυπλίου. Η απόφαση που βγήκε σε βάρος της ιδιοκτήτριας του ακινήτου που εκμεταλλευόταν το ακίνητο μέσω της Airbnb είναι προσωρινή.
Όταν έρθει η ώρα της οριστικής απόφασης, θα αποκατασταθούν τα πράγματα. Θα παραστούμε κι εμείς στη δίκη ως ΠΑΣΥΔΑ. Δεν ανησυχούμε γι' αυτό, διότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Οι περισσότεροι στηρίζονται στο επιχείρημα πως αναφερόμαστε σε καθεστώς ξενοδοχείων, ενώ τα ακίνητα που ενοικιάζονται στη Airbnb είναι αστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης» είπε στο ethnos.gr ο Ανδρέας Χίου.
Το σκεπτικό της απόφασης για τη Χέυδεν
Σχετικά με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από άλλους ιδιοκτήτες κατά των διαμερισμάτων που χρησιμοποιούνται στην πλατφόρμα της Airbnb, όπως ηχορρύπανση, ρύπανση και ζητήματα ασφάλειας της πολυκατοικίας, ο Ανδρέας Χίου είπε:
«Στην περίπτωση της Χέυδεν που την γνωρίζω, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως από τη στιγμή που υπάρχουν στην ίδια πολυκατοικία και άλλοι επαγγελματικοί χώροι που μπαινοβγαίνουν άτομα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της πολυκατοικίας δεν είναι δυνατόν να περιορίζουμε το ζήτημα της ασφάλειας μόνο στο διαμέρισμα που ενοικιάζεται στην Airbnb. Επίσης δεν στάθηκε το επιχείρημα για αλόγιστη χρήση του ασανσέρ αφού σε κάθε περίπτωση κάποιος θα μένει μέσα στο σπίτι, ενώ ο θόρυβος αντιμετωπίζεται ως ένα μεμονωμένο περιστατικό».
Πυρόσβεση και πρώτες βοήθειες σε κάθε σπίτι
Ο Ανδρέας Χίου είπε πως, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει το νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα ιδιοκτητών, ενοικιαστών και διαχειριστών ενώ σε συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της ΠΑΣYΔΑ με τον υπουργό τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα συζητήθηκαν προτάσεις βελτίωσης του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, των προδιαγραφών λειτουργίας και των υπηρεσιών που παρέχονται στους πελάτες. Μάλιστα οι προτάσεις αυτές επικαιροποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες και με τον Θωμαΐδη Αναστάσιο, υπεύθυνο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Υπουργείο Τουρισμού
«Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχουν κανόνες και προδιαγραφές που θα τηρούνται από όλες τις πλευρές. Ο διαχειριστής του ακινήτου που δηλώνεται στην πλατφόρμα της Airbnb είναι ο βασικός υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι, για την ασφάλεια των ενοίκων, αλλά και ο άνθρωπος που λογοδοτεί στον διαχειριστή της πολυκατοικίας εάν υπάρχουν προβλήματα. Αποφασίστηκε η τοποθέτηση πυροσβεστήρα σε κάθε σπίτι ανάλογα με το μέγεθός του, κιβώτιο πρώτων βοηθειών, σήμανση στην πόρτα εξόδου και πυρανίχνευση σε σημεία όπως οι κουζίνες».
30.000 ακίνητα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις
Το πιο σπουδαίο, όμως, είναι πως άπαντες μπήκαν στην τελική ευθεία προκειμένου σε συνεργασία με την Airbnb να ξεσκαρτάρει το μητρώο κάθε ακινήτου προκειμένου να αποδίδονται οι νόμιμοι φόροι στο κράτος και παράλληλα να υπάρχει νόμιμη λειτουργία και αξιοπιστία όλων των ακινήτων ανεβάζοντας την αξιοπιστία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όπως αποκάλυψε ο Ανδρέας Χίου, αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμα στη βάση της Airbnb περισσότερα από 100.000 ακίνητα, όμως σε ένα ποσοστό 25% με 30% (περίπου 30.000 ακίνητα) δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, και αν δεν τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες, θα διαγραφούν από την Airbnb.
Αγκάθι τα κληρονομικά
«Υπάρχουν βασικά δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν πλέον το ακίνητο ώστε όλα να είναι νόμιμα και το κράτος να εισπράττει τους φόρους του. Όλα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Υπάρχουν, όμως, και ακίνητα που είναι, για παράδειγμα, από κληρονομιές που ακόμα δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή υπάρχουν αλλά ανοικτά ζητήματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτά τα ακίνητα σύντομα θα απορριφθούν από την πλατφόρμα και θα επιστρέψουν στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης οπότε κατά ένα ποσοστό θα καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν για μακροχρόνια μίσθωση. Τα υπολογίζουμε από 25.000 έως 30.000 ακίνητα που ακόμα έχουν εκκρεμότητες».
«Τα έσοδα των 2 δισ. για το 2019»
Δύο ακόμα εντυπωσιακά στοιχεία που προκύπτουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση αφορούν στα έσοδα και στην ποιότητα των υπηρεσιών. «Το 2018 τα συνολικά έσοδα που έφερε η βραχυχρόνια μίσθωση ήταν 1,2 δισ. ευρώ. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπολογίζουμε πως για το 2019 θα σπάσουμε το φράγμα των 2 δισ. ευρώ. Φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για τα έσοδα του κράτους. Επομένως, το θέμα είναι πολύ σοβαρό για την οικονομία μας. Η βραχυχρόνια μίσθωση έδωσε βαθιά οικονομική ανάσα στην κοινωνία τα χρόνια της κρίσης και βοήθησε να πληρωθούν ΕΝΦΙΑ και φόροι και δεν υπολογίζουμε τον κύκλο εργασιών από επισκευές, συντήρηση των ακινήτων κ.λπ. Επομένως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και σε συνδυασμό με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τονώνουν τον ελληνικό τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων 2-3 χωρών με τις σούπερ χοστ υπηρεσίες και αυτό μας χαρακτηρίζει ως χώρα και μας δίνει κίνητρα να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας» κατέληξε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων.
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της