Ελλάδα|01.12.2018 13:18

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Να ενημερωθούμε για να ξορκίσουμε τους φόβους»

Μαίρη Τσίνου

O Στέφανος Αχιλλέως, ηθοποιός και εθελοντής στη Θετική Φωνή, συμμετείχε πρόσφατα στην καμπάνια ενημέρωσης I’m Positive στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πώς είναι να διεκδικείς το δικαιωμά σου στην προληπτική θεραπεια PreP; Τι είναι η προληπτική θεραπεία PreP και γιατί δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα μας; Ο Στέφανος μιλά στο ethnos.gr για τη σημασία της 1ης Δεκεμβρίου και την αξία της σωστής ενημέρωσης γύρω από τον HIV και το AIDS.

Τι σημαίνει η 1η Δεκεμβρίου για σένα;

Η 1η Δεκέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα AIDS και για μένα, ως εθελοντή της Θετικής Φωνής τα τελευταία χρόνια, είναι μια μέρα την οποία ουσιαστικά προσπαθούμε με οποιοδήποτε τρόπο να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με τα θέματα HIV και AIDS. Να ενημερώσουμε όσους περισσότερους γίνεται ώστε να μάθουν ότι το AIDS δεν είναι πλέον κάτι θανατηφόρο, δεν είναι κάτι τρομακτικό, δεν είναι πλέον κάτι με το οποίο δεν μπορείς να ζήσεις μια κανονική ζωή, όπως οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος. Θέλουμε να «ξορκίσουμε» αυτόν τον φόβο που υπάρχει γύρω από το θέμα.

Θεωρείς ότι η ελληνική κοινωνία, που συνήθως χαρακτηρίζεται ως πιο συντηρητική, τρομάζει στο άκουσμα των λέξεων HIV, AIDS, οροθετικός;

Υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση, βέβαια τα πράγματα εξελίσσονται και δεν θέλω να είμαι πεσιμιστής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό. Πριν από 5-10 χρόνια δεν θα έβλεπες μια τέτοια καμπάνια, όπως το «I’m Positive» πάνω σε λεωφορεία, μέσα στο μετρό κτλ. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, ένα μέσο για να ενημερωθεί πραγματικά ο κόσμος για το συγκεκριμένο ζήτημα και χαίρομαι πάρα πολύ.

Ναι. Είμαστε πίσω σε σχέση με δυτικοευρωπαϊκές χώρες, αλλά μην υπερβάλλουμε κιόλας. Δεν λέω ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης είναι τόσο «μπροστά», που η δική μας νοοτροπία απέχει τόσο πολύ. Είναι και χώρες όπως η Τουρκία που είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα, αλλά και πολλές μεσογειακές χώρες που δεν ξέρω αν είναι καλύτερα από εμάς, αλλά είναι στην ίδια εν εξελίξει φάση.

Πώς βίωσες τη συμμετοχή σου στην εκδήλωση I’m Positive στη Στέγη;

Αρχικά να πω πως η εκδήλωση I'm Positive είχε σκοπό να προβάλλει τις ιστορίες πραγματικών ανθρώπων, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που καμπάνιες γίνονταν με άτομα που είναι δημοφιλή.

Αυτή η καμπάνια στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ασχολήθηκε με τρεις ιστορίες: η μια ήταν ενός οροδιαφορετικού ζευγαριού, δηλαδή ένα ζευγάρι στο οποίο ο ένας είναι οροθετικός και ο άλλος όχι, η δεύτερη ιστορία ήταν η ιστορία μιας μάνας ενός οροθετικού και η τρίτη ενός ατόμου που διεκδικεί το δικαίωμά του στην PreP.

Τι είναι PreP;

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που ακούει πολύς κόσμος για την προληπτική θεραπεία PreP, γιατί δεν είναι κάτι δημοφιλές, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. PreP επί λέξει σημαίνει pre exposure prophylaxis. Είναι δηλαδή η προληπτική αγωγή που παίρνει κάποιος για να θωρακίσει ουσιαστικά τον οργανισμό του έναντι στον HIV και η θεραπεία είναι ένα χάπι την ημέρα. Θα το παρομοιάζαμε με ένα «προφυλακτικό για τον HIV», δηλαδή σε αντίθεση με το προφυλακτικό δεν σε προστατεύει από οποιοδήποτε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά σε περίπτωση που «σπάσει» ένα προφυλακτικό, αν παίρνεις PreP είσαι όσο το δυνατόν γίνεται καλυμμένος απέναντι στον HIV.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και πολύς κόσμος ο οποίος δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικο- ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Και αναφέρομαι όχι μόνο σε ομόφυλα, αλλά και σε ετερόφυλα ζευγάρια τα οποία επιλέγουν να μη χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό. Αυτό το χάπι θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε «ησυχάζει» κάπως από την άποψη ότι δεν σκέφτεσαι ότι θα κολλήσεις τον HIV, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη χρήση προφυλακτικού, καθώς δεν σε προστατεύει από πολλά άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι η σύφιλη, η γονόρροια κ.ά. Η μόνη προστασία που μπορείς να λάβεις για αυτά είναι η χρήση προφυλακτικου. Η θεραπεία PreP είναι αποκλειστικά για την προστασία έναντι στον HIV.

Είναι διαθέσιμα τα συγκεκριμένα χάπια στην Ελλάδα;

Δυστυχώς δεν συνταγογραφείται και δεν είναι διαθέσιμο στα ελληνικά φαρμακεία, ώστε να μπορεί όποιος θέλει να το προμηθευτεί. Μόνο σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορείς να βρεις το συγκεκριμένο χάπι μέσω διαδικτύου, ενώ παρέχεται ήδη δωρεάν μέσω του εθνικού συστήματος υγείας σε Αγγλία και Σουηδία, με σκοπό να αρχίσει να διατίθεται στη συνέχεια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Γι’αυτό και προσπαθούμε να το προβάλλουμε αυτό το θέμα μέσω της καμπάνιας «I’ m Positive». Διότι η χρήση του χαπιού, στις χώρες όπου παρέχεται δωρεάν, έχει αποδεδειγμένα μειώσει κατά περίπου  ⅓ τα άτομα που διαγνώστηκαν με HIV. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό ο στόχος είναι στο κοντινό μέλλον να διατίθεται δωρεάν και στην Ελλάδα, σε ανθρώπους που πληρούν κάποια κριτήρια και που θέλουν να το πάρουν.

Να διευκρινίσω ότι είναι καθαρά «χάπι επιλογής» και προς το παρόν μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί μέσω κάποιων αξιόπιστων ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο, αλλά το ιδανικό για μια χώρα θα ήταν να το εντάξει στη λίστα των φαρμάκων που διατίθενται δωρεάν για την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Το κόστος του PreP αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 60-70 ευρώ τον μήνα, μια πολύ λογική τιμή για τέτοια χάπια, των οποίων το κόστος πριν από μερικά χρόνια μπορεί να άγγιζε τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να πάρει αυτό το χάπι μπορεί να το ψάξει, να έρθει και σε επαφή με τη «Θετική Φωνή» (Οργανισμός Οροθετικών Ελλάδος) και να λάβει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, από πού μπορεί να το προμηθευτεί, ποια είναι η προληπτική αγωγή, καθώς και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια μπορεί να θέλει να μάθει γύρω από το PreP.

Ποιες είναι οι δράσεις της Θετικής Φωνής για τη σημερινή μέρα;

Σήμερα Σάββατο 1/12 από τις 12μμ μέχρι τις 6 μ.μ., εργαζόμενοι και εθελοντές της Θετικής Φωνής θα βρίσκονται στο Σύνταγμα και θα μοιράζουν προφυλακτικά και ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ το βράδυ του Σαββάτου εθελοντές θα βρίσκονται στο Shamone στο Γκάζι μαζί με την κινητή μονάδα του «Athens Checkpoint», στην οποία θα μπορούν να εξετάζονται άτομα επί τόπου για τον HIV.

Το μήνυμά μου κλείνοντας, είναι ότι πρέπει να ενημερωθούμε. Το βασικό πράγμα, νομίζω,  για οποιοδήποτε θέμα, όχι μόνο για τον HIV, για να ξορκίσουμε τον φόβο και για να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα είναι η ενημέρωση. Και αφού παρέχεται και είναι τόσο προσιτή, ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο θέμα αυτή τη στιγμή, ας ενημερωθεί ο κόσμος. Ας ψάξει, ας μπει στο Ίντερνετ, ας μιλήσει με τα άτομα της Θετικής Φωνής. Ας μην υποθέτει ότι είναι κάτι τρομακτικό, κάτι το οποίο βλέπαμε στα 80’s ή στα 90’s να «θερίζει» κόσμο. Δεν είναι πλέον έτσι τα πράγματα, έστω κι αν δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τον HIV, είναι κάτι με το οποίο μπορεί να ζήσει κάποιος όπως οποιοσδήποτε άλλος...δεν είναι κάτι θανατηφόρο.


Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι το «Μάθε την κατάστασή σου» (Know Your Status).

Παγκόσμια Ημέρα AIDSΣτέγη Ιδρύματος ΩνάσηAids