Ελλάδα|17.12.2019 16:13

Σαντορίνη: Φωτογράφοι - πειρατές από το εξωτερικό «λυμαίνονται» τους γάμους

Στέλιος Βογιατζάκης

Η γαμήλια φωτογραφία ενός ζευγαριού με φόντο το παγκοσμίως διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης θα του θυμίζει για πάντα την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του. Πίσω από αυτό το «κλικ», ωστόσο μαίνεται ένας ιδιότυπος πόλεμος με θύτες και θύματα. Υπαίτιοι είναι φωτογράφοι – πειρατές από το εξωτερικό που δουλεύουν παράνομα για λίγους μήνες στη Σαντορίνη και μετά το τέλος της σεζόν επιστρέφουν στην πατρίδα τους και θύματα οι νόμιμοι φωτογράφοι που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη δουλειά τους.

Οι «πειρατές», όπως τους αποκαλούν χωρίς δισταγμό οι νόμιμοι επαγγελματίες, είναι φωτογράφοι που αναλαμβάνουν γάμους χωρίς να έχουν άδεια εργασίας, χωρίς να αποδίδουν τα προβλεπόμενα στην εφορία και, φυσικά, χωρίς να δείχνουν κανένα σεβασμό στο νησί και τους κατοίκους του. Οι φωτογράφοι που εργάζονται νόμιμα στο νησί μιλούν δικαίως για αθέμιτο ανταγωνισμό, επισημαίνουν όμως ότι η πάταξη του φαινομένου είναι δύσκολη. «Αποτελούμε μέρος του τουρισμού, αλλά είμαστε μόνο ένα μικρό μέρος του και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα χαοτικό σκηνικό» επισημαίνουν.       

Ο φωτογράφος Γιώργος Βεντούρης λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι οι φωτογράφοι – πειρατές έρχονται στη Σαντορίνη κυρίως από την Ασία και δευτερευόντως από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Ευρώπη. «Το κομμάτι της αγοράς που έρχεται από εκείνη την πλευρά του κόσμου τους αξιοποιεί. Είναι μια μεγάλη αγορά μαύρης εργασίας που δεν αποδίδει οικονομικό όφελος στον τόπο. Φυσικά υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού εμείς στην τιμή πρέπει να βάλουμε ΦΠΑ 24% και να υπολογίσουμε τα έξοδα της εφορίας» τονίζει.

Ο φωτογράφος Γιώργος Βεντούρης

Αποκλεισμένος

Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νόμιμοι φωτογράφοι τους εμποδίζουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Είναι, άλλωστε, πολύ δύσκολο να φωτογραφίσει κάποιος σωστά την σημαντικότερη μέρα ενός ζευγαριού μέσα σε ένα πλήθος ανθρώπων που κάνουν -παράνομα- ακριβώς την ίδια δουλειά. «Έχω 5 – 6 χρόνια να πάω στην Οια για φωτογράφηση» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Μηνδρινός, ο οποίος εργάζεται στη Σαντορίνη τα τελευταία 40 χρόνια. «Από τους 100 φωτογράφους οι 90 είναι πειρατές και οι περισσότεροι δεν σέβονται όχι μόνο τη δουλειά μας, αλλά ούτε τον τόπο που τους φιλοξενεί. Ανεβαίνουν στα καμπαναριά και στους τρούλους των εκκλησιών, δεν σέβονται τίποτα. Αν πήγαινα εγώ στο εξωτερικό και δούλευα όπως δουλεύουν αυτοί στη Σαντορίνη θα με είχαν πιάσει αμέσως» συμπληρώνει.

«Για πολλούς από τους παράνομους φωτογράφους δεν υπάρχει καν η έννοια της ιδιωτικότητας. Έχω δει Κινέζο σε ταράτσα ξενοδοχείου στις 6 το πρωί να κάνει φωτογράφηση και να γίνεται μεγάλη φασαρία, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται για τους πελάτες και το αν ενοχλούνται. Κατά καιρούς κάποιοι νόμιμοι φωτογράφοι έχουν λογοφέρει μαζί τους, αλλά δεν μπορείς να φτάσεις στα άκρα. Τι μπορείς να κάνεις; Να καταστρέψεις την πιο ευτυχισμένη μέρα ενός ζευγαριού που δεν έχει ιδέα για όλα αυτά;» αναρωτιέται ο κ. Βεντούρης.

Ο κ. Βεντούρης, ο οποίος είναι μέλος της Ένωσης Φωτογράφων Βιντεογράφων Γάμου «Το Παπιγιόν» και μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος επισημαίνει ότι οι ντόπιοι φωτογράφοι έχουν χτυπήσει την πόρτα του δήμου Θήρας και στο παρελθόν κάποιοι παράνομοι φωτογράφοι έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, αλλά η έκταση του προβλήματος είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί εύκολα. «Στο παρελθόν έχει πάει το ΣΔΟΕ σε δεξίωση γάμου και οι φωτογράφοι έφυγαν κακήν κακώς στα χωράφια για να μην τους πιάσουν. Αλλά τις περισσότερες φορές ισχυρίζονται ότι είναι καλεσμένοι του ζευγαριού και δεν μπορεί να γίνει τίποτα» εξηγεί.

«Κατάληψη στις ταράτσες»

Ο δήμαρχος του νησιού Αντώνης Σιγάλας λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο. «Όλη η Οια έχει γεμίσει με Κινέζους, Ρώσους και Άγγλους που παριστάνουν τους φίλους του ζευγαριού, κάνουν κατάληψη στις ταράτσες των σπιτιών και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους νόμιμους φωτογράφους. Όποιος έρχεται να κάνει νόμιμα τη δουλειά του βρίσκει όλους τους χώρους κατειλημμένους» τονίζει και επισημαίνει ότι για τους Ασιάτες, οι γάμοι στη Σαντορίνη είναι περίπου σαν πολλούς γάμους που γίνονται στο Λας Βέγκας, δηλαδή μια ανεπίσημη πράξη που γίνεται μόνο για τη χαρά του ζευγαριού. «Οι Ασιάτες δεν βγάζουν τα χαρτιά που ζητάμε εμείς και δεν πληρώνουν παράβολο για να είναι ο γάμος επίσημος»

Ο κ. Σιγάλας ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. «Η νέα δημοτική αρχή θα κάνει έρευνα του θέματος και θα απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί κρύβονται πίσω από το ζευγάρι ως φίλοι και είναι δύσκολο να παρέμβουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι η δίωξη οικονομικού εγκλήματος μπορεί να βρει τρόπους να πατάξει το πρόβλημα» καταλήγει.

Φωτό: Γιώργος Βεντούρης
Σαντορίνηγάμοιφωτογράφηση