Ελλάδα | 18.12.2019 20:14

Το προφίλ των δικαστών και των εισαγγελέων που κρίνουν τη Χρυσή Αυγή

Σοφία Σπίγγου

Με την κοινή γνώμη να... αναρωτιέται για την εισαγγελική πρόταση στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, το «μπαλάκι» της απόφασης βρίσκεται πλέον στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι οποίοι καλούνται είτε να συνταχθούν με το εισαγγελικό… «μεμονωμένα περιστατικά – καμία ευθύνη της Χρυσής Αυγής», είτε να διαφωνήσουν εάν βρίσκουν ευθύνες της οργάνωσης στις δεκάδες επιθέσεις μελών της. Ποια είναι όμως τα μέλη της έδρας που για περισσότερα από 4 χρόνια δικάζουν την πολύκροτη υπόθεση;

Μεθοδική και οργανωτική χαρακτηρίζουν αρχαιότεροι συνάδελφοί της την εισαγγελέα  Αδαμαντία Οικονόμου, που κατά την αγόρευσή της δεν «είδε» ευθύνη στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ούτε για την δολοφονία Φύσσα, αλλά ούτε και για τις δεκάδες επιθέσεις, όπως αυτή που οδήγησε στο θάνατο τον Σαχζατ Λουκμάν, τις επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ, στο χώρο «Αντίπνοια», αλλά και σε βάρος ενός μαθητή στο Π. Φάληρο. Γεννημένη το 1956, μπήκε στο σώμα στις 4 Ιουλίου του 1984 και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα εφετών. Έγινε γνωστή από την αγόρευσή της στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου, την ενοχή του οποίου είχε ζητήσει για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», χωρίς όμως η πρόταση να υιοθετηθεί από το δικαστήριο.

Γεννημένη το 1958, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1984, προήχθη στο βαθμό του εφέτη τον Δεκέμβριο του 2006, ενώ είναι ίδια «σειρά» με την Ιωάννα Κλάπα, την ειδική εφέτη ανακρίτρια που ερεύνησε την ίδια  υπόθεση μαζί με την Μαρία Δημητροπούλου. Το «πρώτο βιολί» της έδρας έχει χαρακτηριστεί από συναδέλφους της εργασιομανής, άτεγκτη και αυστηρή, ενώ κατά την θητεία της από το πόστο της 9ης τακτικής ανακρίτριας ασχολήθηκε με σημαντικές υποθέσεις. Συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, το περιβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος», η εμπλοκή πρώην δημάρχου σε σκάνδαλο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η υπόθεση καταπάτησης Κωπηλατοδρομίου, είναι μόνο κάποιες από τις υποθέσεις που έχει ασχοληθεί.

Αναπληρώτρια πρόεδρος, η Μαρία Βάρκα γεννήθηκε το 1957 και όταν τελείωσε τις σπουδές της στα νομικά αποφάσισε να δώσει εξετάσεις για το δικαστικό σώμα. Ήταν Ιανουάριος του 1985 όταν μπήκε στη σχολή δικαστών, υπηρέτησε για κάποια χρόνια στο Ναύπλιο, προήχθη στο βαθμό του Εφέτη τον Φεβρουάριο του 2008 και μετατέθηκε στο Εφετείο Αθηνών.  Η τρίτη γυναίκα που βρίσκεται στην έδρα είναι η Γεσθημανή Τσουλφόγλου. Γεννήθηκε πριν 53 χρόνια, ενώ πήρε την απόφαση να μπει στον δικαστικό κλάδο τον Ιανουάριο του 1997. Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών προήχθη τον Μάιο του 2009, υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2011 βρέθηκε στη Βέροια και έπειτα στην Αθήνα.

Δίπλα στις 3 γυναίκες, βρίσκεται ο Ανδρέας Ντόκος. Γεννημένος 1963 τελείωσε τις σπουδές του και αρκετά χρόνια μετά αποφάσισε να αφήσει τη δικηγορία. Τον Οκτώβριο του 1995 μπήκε στο δικαστικό σώμα, στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών  προήχθη τον Μάιο του 2009, ενώ στο Εφετείο της Αθήνας μετρά πέντε χρόνια. «Συμμαθητής» με τον Ανδρέα Ντόκο, ήταν το αναπληρωματικό μέλος της έδρας Δημήτρης Ανέστης. Αν και κάποια χρόνια μεγαλύτερος, μπήκε την ίδια ακριβώς εποχή στον κλάδο και τον Φεβρουάριο του 2009 προήχθη στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών. Για κάποια χρόνια βρέθηκε στο Γύθειο όπου  τον Μάιο του 2014 τον βρήκε η προαγωγή του σε εφέτη.

Στη θέση του αναπληρωματικού εισαγγελικού λειτουργού κάθεται ο Στυλιανός Κωσταρέλλος, ένας άνθρωπος που έχει «αναδείξει» ουκ ολίγες υποθέσεις. «Άφθαστος νομικά» κατά τους συναδέλφους του, ο κ. Κωσταρέλλος γεννήθηκε το 1961, μπήκε στο σώμα τον Μάρτιου του 1993 και προήχθη στο βαθμό του εισαγγελέα πρωτοδικών  τον Αύγουστο του 2003. Υπήρξε προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών και οκτώ χρόνια αργότερα έγινε αντιεισαγγελέας εφετών.

Είχε «στοχοποιήσει» τρεις πρώην υπουργούς Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης της ΝΔ πριν από το 2009 με έγγραφο που είχε στείλει στην τότε ανακρίτρια της υπόθεσης της Siemens, Μαρία Νικολακέα για την υπόθεση της προμήθειας ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, ενώ ήταν ο συντάκτης της εισήγησης «καταπέλτη» για την υπόθεση του σκανδάλου της Energa – Hellas Power, με την οποία ζητούσε την παραπομπή 25 ατόμων.

Δείτε και το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ
Χρυσή Αυγήδίκη Χρυσής ΑυγήςΠΑΜΕ