Ελλάδα|02.12.2018 14:08

Κωδικός «καταλήψεις» από τη Χρυσή Αυγή - Πώς έγινε η προετοιμασία

Μαρία Ριτζαλέου

Από την 28η Οκτωβρίου και εκµεταλλευόµενη τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα από πυρά της αλβανικής αστυνοµίας στους Βουλιαράτες, η Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις επιχείρησαν να µπουν στα σχολεία και να «σπείρουν» ακραίες, αλυτρωτικές, µιλιταριστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Στην αρχή αµφισβητώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου και τις τελευταίες δύο εβδοµάδες έχοντας ως πρόσχηµα το «Μακεδονικό», µε αποκορύφωµα τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν την Πέµπτη σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Σε κάποια σχολεία, δίπλα στο αίτηµα για κατάργηση της Συµφωνίας των Πρεσπών προστέθηκαν και άλλα αιτήµατα, για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, τη Βόρειο Ήπειρο, την Κωνσταντινούπολη, ενώ στη µαθητική κινητοποίηση της Πέµπτης ακούστηκαν συνθήµατα όπως «∆εν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Σκοπιανέ, Σκοπιανέ», «Η Μακεδονία είναι ελληνική, το αίµα των ηρώων φωνάζει από τη γη», «Αφήστε τον φραπέ, αφήστε και την µπάλα, τη Μακεδονία στήσαν στην κρεµάλα». «∆εν συµµετείχαν όλοι οι µαθητές και δεν ήταν όλοι όσοι συµµετείχαν ακραία στοιχεία.

Ωστόσο, είναι γεγονός πως οι καταλήψεις έγιναν από µικρές οµάδες µαθητών, χωρίς αποφάσεις γενικών συνελεύσεων στα σχολεία» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Γονέων και Κηδεµόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκκονάς. Όπως, µάλιστα, καταγγέλλει ο κ. Κοκκονάς, σε κάποια σχολεία πήγαν το πρωί της Πέµπτης γονείς και καλούσαν τα παιδιά να προχωρήσουν σε κατάληψη και να κατέβουν στην πορεία της Θεσσαλονίκης, χωρίς να επιτρέψουν στα παιδιά να κάνουν γενικές συνελεύσεις.

«Τα συνθήµατα που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο και αναρτήθηκαν σε πανό στα σχολεία, όπως “Μακεδονία, γη ελληνική”, ανοίγουν τον δρόµο για αλλαγή συνόρων και προσπάθεια να καθοδηγήσουν µαθητές σε επικίνδυνα µονοπάτια αλυτρωτισµού. Παρά την προσπάθεια των οργανωτών να εµφανίσουν ως κάτι αυθόρµητο τις συγκεκριµένες κινήσεις, γίνεται φανερό πως αυτές αποτελούν ενορχηστρωµένη δράση εξωσχολικών ατόµων που πρόσκεινται σε ακροδεξιά και νεοναζιστικά µορφώµατα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Οµοσπονδίας Γονέων, τα µέλη της οποίας καλούν τους µαθητές «να µην απαντήσουν στον εθνικισµό µε εθνικισµό και στον αλυτρωτισµό µε αλυτρωτισµό».

Εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα

Η αρχή έγινε µε κάποια σχολεία στη ∆υτική Θεσσαλονίκη και τη ∆υτική Μακεδονία -στη Φλώρινα και την Πτολεµαΐδα- στην αρχή της εβδοµάδας, και ενώ ο αριθµός των σχολείων δεν ξεπερνούσε στη Βόρεια Ελλάδα τα δεκαπέντε, το κύµα των καταλήψεων γιγαντώθηκε και την Πέµπτη ο αριθµός τους έφτασε σε τριψήφιο νούµερο.

Το κάλεσµα για τις µαθητικές κινητοποιήσεις της Πέµπτης έγινε διαδικτυακά, µέσα από το Facebook, το Instagram, αλλά και µε sms (µε άγνωστο αποστολέα) που έγραφε: «Έκτακτο. Την επόµενη Πέµπτη 29/11 κάλεσµα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας µε θέµα εθνικά θέµατα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε όλοι µε τα 15µελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μη φοβάστε για ποινικά θέµατα. ∆εν υπάρχει ανησυχία».

Ειδικά για τυχόν ποινικά θέµατα, η εθνικιστική οργάνωση «Ιερός Λόχος 2012» ανήρτησε µήνυµα στη σελίδα της στο Facebook µε τα ονόµατα και τις φωτογραφίες δύο δικηγόρων και τη λεζάντα πως τίθενται στη διάθεση των µαθητών στην περίπτωση που υπάρξουν συλλήψεις.

Ένας από αυτούς, ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Γιάννης Στεφάνου, µιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», παραδέχτηκε ότι έδωσε κάποιες συµβουλές, δήλωσε όµως ότι δεν είχε καµία σχέση µε τις αναρτήσεις και πρόσθεσε: «Στηρίζω την ελληνικότητα της Μακεδονίας και συµµετέχω ως απλός πολίτης, όπως και εκατοµµύρια άλλοι, στις ειρηνικές και δηµοκρατικές κινητοποιήσεις ενάντια στη Συµφωνία των Πρεσπών».

Την Παρασκευή το πρωί, ο «Ιερός Λόχος 2012» επανήλθε µε µήνυµα «εύγε στα Ελληνόπουλα που δείχνουν τον δρόµο προς τη νίκη», καλώντας παράλληλα τους µαθητές να στείλουν φωτογραφίες από τα σχολεία τους «ή ό,τι άλλο έχει σχέση µε την αντίστασή σας κατά του ξεπουλήµατος της Μακεδονίας µας, να τις βάλουµε στο άλµπουµ».

Την περασµένη Τετάρτη, µία µέρα πριν από το µαθητικό συλλαλητήριο, ένα βανάκι µε οδηγό έναν άνδρα γύριζε στα σχολεία της περιοχής της Σταυρούπολης και µοίραζε ελληνικές σηµαίες, ενώ στην είσοδο του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στις 15 Νοεµβρίου αναρτήθηκε πανό που έγραφε «Η δηµοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», το οποίο ωστόσο κατέβηκε -µετά τον σάλο που προκλήθηκε- λίγη ώρα αργότερα. Σε σχολείο επίσης της ∆υτικής Θεσσαλονίκης εµφανίστηκε για λίγο και ένα πανό µε το σύνθηµα «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί» και αγκυλωτό σταυρό.

Αλλά και στο µαθητικό συλλαλητήριο ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε διαδηλωτές µε καλυµµένα τα πρόσωπά τους µε  µαντίλια και κουκούλες, άλλους που δεν ήταν µαθητές -τουλάχιστον ηλικιακά-, ενώ στη Λάρισα ανάµεσα στους µαθητές κινούνταν πρόσωπα γνωστά στην τοπική κοινωνία για τις εθνικιστές τους απόψεις.

«Εθνικιστικό δηλητήριο»

«Το τελευταίο διάστηµα, φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε µαθητές και σε σχολεία» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προσθέτοντας ότι «στην πραγµατικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασµό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειµένου να καταγράψουν δυνάµεις ως δικές τους. Και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζουν να έρχονται στο φως στοιχεία της εγκληµατικής τους δράσης».

Αλλά και η ΟΛΜΕ µε ανακοίνωσή της σηµείωσε ότι «πίσω από αυτούς τους σχεδιασµούς γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι κρύβεται η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, φασιστικές οµάδες όπως η νεοναζιστική ΕΣΑ, εθνικιστικά και άλλα ακροδεξιά µορφώµατα» και κάλεσε τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς «να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις µε γονείς και µαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν τον φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασµό και τους κινδύνους που φέρνει».

Την Παρασκευή, ωστόσο, το κύµα των καταλήψεων στα σχολεία εκτονώθηκε, τα πανό αφαιρέθηκαν, οι πόρτες άνοιξαν και τα µαθήµατα έγιναν απρόσκοπτα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κεντρική Μακεδονία, όπου την Πέµπτη από τα 305 γυµνάσια και λύκεια είχαν κατάληψη τα 109, την Παρασκευή ήταν λιγότερα από τα µισά και όπως εκτίµησε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Ανανιάδης, «από τη ∆ευτέρα τα σχολεία θα επιστρέψουν στην κανονικότητα».

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία είχαν αποµείνει µόλις πέντε σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη.

Μακεδονίακαταλήψεις σχολείωνκαταλήψειςΧρυσή Αυγή