Ελλάδα | 23.12.2019 16:18

Λέσβος: Αντιδρούν οι κάτοικοι για τη δημιουργία δομής για πρόσφυγες

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την απόφαση να αντιδράσουν δυναμικά, σε περίπτωση που δημιουργηθεί, με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης, νέα δομή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, κλειστού τύπου, στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και πιο συγκεκριμένα έξω από την κοινότητα Άντισσα, πήραν οι κάτοικοι του χωριού.

Με αφορμή τον σχεδιασμό δημιουργίας της καινούριας δομής πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Άντισσας, παρουσία και του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος στο ethnos.gr, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης δεν ακούστηκαν ακραίες κορώνες. Τονίστηκε, ωστόσο, η ομόφωνη απόφαση των κατοίκων του χωριού να αρνηθούν τη δημιουργία της νέας δομής και να προχωρήσουν σε δυναμικές αντιδράσεις, οι οποίες θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Μάλιστα, οι κάτοικοι της Άντισσας πήραν την απόφαση να συγκροτήσουν και επιτροπή αγώνα για το σκοπό αυτό. 

«Πριν από περίπου δέκα μέρες είχαμε πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία νέας δομής, κλειστού τύπου, για πρόσφυγες και μετανάστες, στην Άντισσα. Οι κάτοικοι είπαν ένα ομόφωνο όχι απέναντι σε αυτό. Η Άντισσα είναι ένα μικρό χωριό 500-600 ατόμων και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει η κοινότητα την παρουσία εκεί ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, όταν θα βγαίνουν από τη δομή και θα πηγαίνουν στο χωριό. Επίσης, οι κάτοικοι φοβούνται ενδεχόμενα κρούσματα εγκληματικότητας. Στη συνέλευση ακούστηκαν οι ανησυχίες των κατοίκων, χωρίς ακραίες κορώνες και τοποθετήσεις», λέει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της σύσκεψης που θα γίνει στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης, του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και αυτοδοικητικών των νησιών.

Κλείνει η δομή στη Συκαμνιά

Σύμφωνα με τον κ, Βέρρο, τις επόμενες μέρες θα κλείσει η υπάρχουσα δομή προσφύγων και μεταναστών, την οποία έχει δημιουργήσει η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Συκαμνιά Δυτικής Λέσβου. Όπως είπε ο δήμαρχος, η δομή πρέπει να κλείσει, διότι δημιουργήθηκε αυθαίρετα σε δημόσιο χώρο. «Επρόκειτο για καταπάτηση δημοτικού χώρου και το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να κλείσει η δομή. Τη δημιούργησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και δε θα μπορούσε να μη συμμορφωθεί στην απόφασή μας, διότι ήταν αυθαίρετη», τονίζει ο κ. Βέρρος.
 

μετανάστεςπρόσφυγεςΛέσβος