Ελλάδα|21.10.2018 00:42

Νέα εφαρμογή υπενθύμισης λήψης φαρμάκου μέσω SMS!

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με sms στο κινητό ή ακόµη και µε e-mail θα ενηµερώνονται από τις αρχές του έτους από τους φαρµακοποιούς όλης της χώρας οι Ελληνες ασθενείς, προκειµένου να λαµβάνουν στην ώρα τους τα φάρµακά τους. Το µήνυµα θα φτάνει στο κινητό την ώρα που θα πρέπει να λαµβάνεται το κάθε χάπι, ώστε οι πάσχοντες να µην ξεχνιούνται. Αλλωστε η µη συµµόρφωση των ασθενών στις θεραπείες αποτελεί σήµερα ένα µέγιστο πρόβληµα για το υγειονοµικό µας σύστηµα, αφού αυξάνει τις δαπάνες και προκαλεί παρενέργειες και επιπτώσεις στους ασθενείς. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πανελλήνιο Φαρµακευτικό Σύλλογο, ο οποίος έχει ήδη έτοιµη την ηλεκτρονική πλατφόρµα και στην οποία θα ενσωµατώσει όλα τα στοιχεία των ασθενών, τηρώντας φυσικά το απόρρητο των προσωπικών δεδοµένων. ∆εν είναι τυχαίο, πάντως, ότι η µη συµµόρφωση των ασθενών στις θεραπείες τους έχει θέσει σε συναγερµό όλους τους παράγοντες που εµπλέκονται στον τοµέα της Υγείας, όπως και το ίδιο το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα µεγάλη έρευνα που έγινε από το Webrating Health και παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Πολιτικής Οικονοµίας, Ιωάννη Υφαντόπουλο, κατά τη διάρκεια συνεδρίου µε βασικό θέµα τη συµµόρφωση των ασθενών, έδειξε ότι µόλις ένας στους τρεις ασθενείς ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του και λαµβάνει σωστά τη θεραπεία του.
Σύµφωνα µε τον κ. Υφαντόπουλο, το 12%-24% των ασθενών δεν συµµορφώνεται ποτέ στις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Χαρακτηριστικό της ψυχολογίας των πασχόντων είναι ότι µόλις το 30-35% ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και το 40%-58% των ασθενών έχει διάφορους βαθµούς συµµόρφωσης. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι έρευνα έδειξε πως το ποσοστό συµµόρφωσης σε µακροπρόθεσµες φαρµακευτικές θεραπείες κυµαίνεται στο 40-50%, ενώ το ποσοστό συµµόρφωσης για βραχυπρόθεσµες θεραπείες αγγίζει το 70-80%.

Τα αίτια

Σχετικά µε τους παράγοντες που οδηγούν έναν ασθενή στη µη ορθή λήψη των φαρµάκων του, ο καθηγητής κ. Υφαντόπουλος επεσήµανε ότι αυτοί σχετί-
ζονται µε τα οικονοµικά προβλήµατα (30%) και τη φτωχοποίηση του συστήµατος Υγείας (55%), τη δυσανεξία, καθώς και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας προωθεί αλλαγές στον τρόπο τιµολόγησης των φαρµάκων αλλά και στον τρόπο αποζηµίωσής τους, καθώς ήδη έχει εκπονηθεί από ειδικούς επιστήµονες ένα σχέδιο που θα βελτιώσει την αλυσίδα διαχείρισης των φαρµάκων στη χώρα µας και θα καταστήσει πιο δίκαιο το σύστηµα. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν κίνητρα και στους φαρµακοποιούς, ώστε να προωθούν τα γενόσηµα και όχι τα πρωτότυπα φάρµακα από τα οποία έχουν µεγαλύτερο κέρδος. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλο, θα δοθούν αντικίνητρα ώστε οι φαρµακοποιοί να µην επιλέγουν τα ακριβότερα πρωτότυπα σκευάσµατα για να χορηγούν στους πελάτες ασθενείς τους

φάρμακοφαρμακοποιόςφαρμακείοsms