Ελλάδα | 03.12.2018 20:41

Υπουργική απόφαση για ισότιμη πρόσβαση ΑμΕΑ στα ΜΜΕ

Χρήστος Ιερείδης

Νέες διατάξεις, όπως εκείνη της υποχρεωτικής εμφάνισης ελληνικών υποτίτλων σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο και σε ποσοστό τουλάχιστον 3% του εβδομαδιαίου προγράμματος για τα θεματικά κανάλια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η υπουργική απόφαση του ΥΨΗΠΤΕ- σε εφαρμογή του νόμου 4488/2017 (αρθρο 67)- που επικαιροποιεί το θεσμικό πλαίσιο για ισότιμη πρόσβαση των συμπολιτών μας με αναπηρία στις υπηρεσίες των παρόχων υπηρεσιών μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, δηλαδή τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις συνδρομητικές πλατφόρμες.

Τα αδειοδοτημένα κανάλια εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας ανεξαρτήτως κατηγορίας (ενημερωτικού ή μη) ανάλογα με το περιεχόμενο της άδειας τους θα πρέπει να  μεταδίδουν δελτία ειδήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή (ελληνικών) υποτίτλων διάρκειας τουλάχιστον επτά λεπτών ημερησίως μεταξύ 17.00 ως και  23.00. Επίσης, στα κεντρικά δελτία  θα πρέπει να διασφαλίζεται η ροή όλων των εθνικών και διεθνών ειδήσεων με τη μορφή κυλιόμενων τίτλων με χαμηλή ταχύτητα.

Ορίζεται επίσης να μεταδίδεται πρόγραμμα περιεχομένου ενημερωτικού ή μη, δηλαδή εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου, εκπομπές ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας (τηλεπαιχνίδια, θεάματα, εκδηλώσεις κ.λπ.), ελληνικές σειρές, ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, εκπομπές αθλητικού περιεχομένου με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα τουλάχιστον τέσσερις  ώρες την εβδομάδα μεταξύ των ωρών 17.00 έως 23.00.

Στην περίπτωση της ΕΡΤ, λόγω και της αποστολής της, προβλέπονται αυξημένες υποχρεώσεις μετάδοσης προγράμματος προσβάσιμου στα ΑμεΑ, όπως ημερήσιο 14λεπτο δελτίο Ειδήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων και η μετάδοση ενημερωτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος για 12 ώρες εβδομαδιαίως (με την αναγραφή υποτίτλων).

Άρθρο εξάλλου της υπουργική απόφασης ορίζει ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε χρόνου οι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι συνδρομητικές πλατφόρμες και οι μη γραμμικές υπηρεσίες, όπως το video on demand,  θα πρέπει υποβάλλουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έκθεση σχετική με την υιοθέτηση των διατάξεων της υπουργικής απόφασης,  αναλυτικές καταστάσεις του οπτικοακουστικού περιεχομένου που μεταδόθηκε την προηγούμενη χρονιά καθώς και συγκεντρωτική κατάσταση στην οποία σημειώνεται ο συνολικός χρόνος μετάδοσης ανά κατηγορία προγραμμάτων.

Ορίζεται επίσης (ταυτόχρονη) αναγραφή ελληνικών υποτίτλων (σε ένταση μεγαλύτερη της συνηθισμένης ροής προγράμματος) σε δημόσιες ανακοινώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται διαγγέλματα του Προέδρους της Δημοκρατίας, ανακοινώσεις έκτακτης ανάγκης και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Υπάρχει εξάλλου  μέριμνα για επιβολή  κυρώσεων,  από την κείμενη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, σε περίπτωση που οι διατάξεις, διαπιστωθεί ότι παραβιάζονται.

Ακόμη αποσαφηνίζεται ότι μέσα πρόσβασης των ΑμΕΑ  στο οπτικοακουστικό περιεχόμενο είναι η γλώσσα υποτιτλισμού και μάλιστα η ελληνική, ορίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι οι  υπότιτλοι να είναι επιλέξιμοι, να είναι συγχρονισμένοι με την εικόνα, το κείμενο των υποτίτλων να μην υπερβαίνει τις δύο σειρές και κάθε σειρά τους 30 χαρακτήρες και να δίδεται η δυνατότητα επιλογής στον τηλεθεατή ΑμΕΑ να αυξομειώνει την γραμματοσειρά τους.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την υπουργική απόφαση (είχε προηγηθεί δημοσιοποίηση σχετικής πρότασης  που τέθηκε σε διαβούλευση) διότι είχε  διαπιστωθεί ότι υπάρχουν τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν εφαρμόζουν απαρέγκλιτα  την ισχύουσα νομοθεσία. Υπαγορεύθηκε δε  και από τις ρυθμιστικές εξελίξεις του τηλεοπτικού τοπίου.

Η θέσπιση των όρων και των υποχρεώσεων που προκύπτουν για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, έχει και συμβολική διάσταση. Διόλου τυχαία το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής επέλεξε σήμερα να εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση, καθώς η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τα Η.Ε. ως  Παγκόσμιο Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Οι νέες κανονιστικές ρυθμίσεις θα έχουν εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά του 2019.

ΑμεΑΜΜΕ