Ελλάδα|14.01.2020 17:57

ΔΙ.ΑΣ: Διπλασιάζονται οι μηχανές, 100 ομάδες στο κέντρο της Αθήνας

Αλέξανδρος Καλαφάτης

«Restart» στον τρόπο αστυνόμευσης της Αθήνας επιχειρεί να κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσω του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. που θα τεθεί εντός των επόμενων ημερών σε ισχύ.

Η Αμεση Δράση θα αποτελέσει την «προμετωπίδα» του σχεδίου, με στόχο οι περιπολίες στην Αττική να υπερδιπλασιαστούν. Πρόκειται για την υπηρεσία που ασχολείται όσο καμία άλλη με την εγκληματικότητα που πλήττει τους πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά μέσο όρο οι άντρες της Αμεσης Δράσης πραγματοποιούν 55-70 συλλήψεις καθημερινά, ενώ ετησίως γίνονται περίπου 22.000 συλλήψεις για όλων των ειδών τα αδικήματα: από τα πιο βαριά μέχρι τα πταίσματα.

Το «restart» στην αστυνόμευση θα γίνει πράξη με την επίσημη «πρεμιέρα» των 1.300 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών που πιάνουν δουλειά στις 17 Ιανουαρίου.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη περιέγραφαν στο ethnos.gr το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, που βασίζεται στην «αναγέννηση» της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Σήμερα οι μοτοσικλετιστές της υπηρεσίας είναι 900. Σε λίγες ημέρες από σήμερα, ωστόσο, θα είναι 2.200.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι μικρότεροι δήμοι της Αττικής θα αστυνομεύονται όλο το 24ωρο από ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ενώ στο κέντρο της Αθήνας εκτιμάται ότι ο χρόνος ανταπόκρισης στα περιστατικά θα είναι το ένα λεπτό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελεί τη «βιτρίνα» της πόλης που πλήττεται από συμμορίες πορτοφολάδων και διαρρηκτών, επιχειρούν σήμερα 17 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. ανά εξάωρο.

Στόχος είναι από τις 17 Ιανουαρίου οι ομάδες να γίνουν διπλάσιες, δηλαδή 34 ανά εξάωρο. Συνολικά 100 ομάδες θα απασχολούνται με τη φύλαξη του κέντρου της Αθήνας όλο το 24ωρο.

Στη Βορειοανατολική Αττική επιχειρούν σήμερα 35 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. όλο το 24ωρο. Ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει ότι οι ομάδες αυτές θα γίνουν 70. Στη Νοτιοανατολική Αττικής οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. θα  γίνουν 50 για όλο το 24ωρο από 25 που είναι σήμερα.

Στη Δυτική Αττική από 32 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. που επιχειρούν σήμερα θα επιχειρούν περίπου 65 ομάδες. Πρακτικά θα διπλασιαστούν οι ομάδες σε όλους τους τομείς αστυνόμευσης, με την ηγεσία να εκτιμά ότι η αλλαγή θα γίνει αντιληπτή άμεσα από τους πολίτες.

Επιδίωξη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας είναι να φτάσει η υπηρεσία στα επίπεδα αποτελεσματικότητας του 2010, έτος ίδρυσης της ΔΙ.ΑΣ., όταν σε κάθε δήμο της Αττικής περιπολούσαν κατά μέσο όρο τρεις με τέσσερις ομάδες. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε κατά μέσο όρο μία ομάδα ανά δήμο.

Προσοχή στους νέους

Οι αξιωματικοί της Αμεσης Δράσης θα δώσουν προσοχή στους νέους ειδικούς φρουρούς, προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί λόγω απειρίας. Στόχος είναι αρχικά οι νέοι αστυνομικοί να μπουν σε ομάδες με παλιότερους και εμπειρότερους άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Επίσης, στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ θα υπάρξει μέριμνα προκειμένου το πρώτο διάστημα στα σοβαρά περιστατικά, σε αυτά δηλαδή όπου υπάρχουν ένοπλοι (για παράδειγμα σε μία ληστεία), να στέλνονται διπλές ομάδες. Δηλαδή, οκτώ αστυνομικοί με τέσσερις μηχανές. Και αυτό διότι κανείς δεν θέλει κάποιος άπειρος αστυνομικός να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον από τους κακοποιούς που ανοίγουν πυρ χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι από την επαρχία. Ζουν στην Αθήνα εδώ και λίγο καιρό, όταν και ξεκίνησε η εκπαίδευσή τους. Μπορεί να ξέρουν να οδηγούν μηχανή, αλλά δεν έχουν εμπειρία από τους δρόμους της Αθήνας. Επίσης, δεν γνωρίζουν καλά την πόλη και τους ρυθμούς της. Η ένταξή τους στην Αμεση Δράση θα πρέπει να γίνει ομαλά για να μην τεθεί κανένας σε κίνδυνο. Για να γίνει αυτό θα κάνουμε πάντρεμα παλιών και καινούργιων. Το ιδανικό είναι σε κάθε τετραμελή ομάδα να υπάρχουν δύο παλιοί και δύο νέοι» εξηγεί αστυνομική πηγή. Αρμόδιοι αξιωματικοί υποβάλλουν τους νέους «ΔΙΑδες» σε «test drive» τις βραδινές ώρες.

Ο χρόνος ανταπόκρισης των αστυνομικών μετά τα μεσάνυχτα είναι ένα λεπτό. Η πρώτη βάρδια ξεκινάει στις 00.00 και τελειώνει στις 6.00 το πρωί. Σημειώνεται ότι όλες οι βάρδιες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είναι εξάωρες. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των εκφωνητών της Αμεσης Δράσης, των αστυνομικών δηλαδή που διαβιβάζουν τα σήματα προς τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο δρόμο.

Το μικροέγκλημα

Τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα δείχνουν ύφεση στο βαρύ οργανωμένο έγκλημα και έξαρση στη λεγόμενη «εγκληματικότητα δρόμου». Συμμορίες πορτοφολάδων, τσαντάκηδων και διαρρηκτών που εισβάλλουν σε σπίτια μαστίζουν το σύνολο των περιοχών της Αττικής. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προέκριναν ως λύση την αύξηση των περιπολιών στους 75 Δήμους της Αττικής.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κέντρο της Αθήνας. Στα τουριστικά σημεία της πρωτεύουσας «εμφιλοχωρούν» εγκληματικές οργανώσεις που «χτυπούν» τουρίστες, επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και καταστηματάρχες.

Παράλληλα, αύξηση περιπολιών θα υπάρξει και στη δυτική Αττική, όπου έχουν την «έδρα» τους οι περισσότερες από τις οργανωμένες και ένοπλες ομάδες διαρρηκτών και ληστών που πραγματοποιούν επιθέσεις σε όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Στο μεταξύ, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια 3.500 νέων ψηφιακών ασυρμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας στην ΕΛ.ΑΣ. έχει λήξει, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να επικοινωνούν με αναλογικούς ασυρμάτους. Αυτό έχει ως συνέπεια οι συνομιλίες να υποκλέπτονται από κακοποιούς, οι οποίοι πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την Αστυνομία.

ομάδα ΔΙΑΣΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςαστυνόμευση