Επικίνδυνο τσίπουρο στην αγορά φτιαγμένο από χάπια και νερό
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΑνεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη για την υγεία ανυποψίαστων καταναλωτών χαρακτηρίζεται από επιχειρηματίες του κλάδου η κατάσταση στην αγορά αναφορικά με το χύμα τσίπουρο, το οποίο πωλείται σε καταστήματα εστίασης και σε κάβες. Πέρα από το λαθρεμπόριο και τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι τραγικές συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών, αφού ασυνείδητοι πωλούν χύμα τσίπουρο που παρασκευάζουν με διάφορες επικίνδυνες για τον άνθρωπο ουσίες, ακόμα και με ανάμειξη χαπιών και νερού.
Το παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας «Δήμητρα» και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Αποσταγματοποιών, Γιάννης Κίτσιος, σημειώνοντας ότι νοθευμένα και επικίνδυνα για την υγεία χύμα τσίπουρα παρασκευάζονται και πωλούνται σε όλες τις περιοχές της χώρας.
«Κάποιοι παρασκευάζουν και πωλούν χύμα τσίπουρο, που είναι… χύμα στο κύμα. Τα νοθεύουν ακόμα και με χάπια και νερό και είναι άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει κατά κόρον σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πωλούνται τσίπουρα μόνο με 2,5 ή 3 ευρώ, όταν μόνο το κοστολόγιο των εμφιαλωμένων κοστίζει 5 και 6 ευρώ. Τα νοθευμένα τσίπουρα μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση, πέρα από σειρά άλλων ασθενειών. Δυστυχώς, ο καταναλωτής δεν ξέρει τι πίνει και έχουν μεταφερθεί άτομα στα νοσοκομεία από κατανάλωση νοθευμένου χύμα τσίπουρου. Η κατάσταση στην αγορά είναι ανεξέλεγκτη και τραγική», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Κίτσιος.
Κατά τον ίδιο, η Πολιτεία είναι απούσα, αφού δε λαμβάνει κάποιο μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν μπορώ να καταλάβω, για ποιο λόγο η Πολιτεία δεν παίρνει μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Κατά τη γνώμη μου η αποτελεσματική λύση είναι μία. Η απαγόρευση πώλησης του χύμα τσίπουρου στους χώρους εστίασης. Έτσι δε θα είχαν πού να πουλήσουν, αυτοί που παρασκευάζουν νοθευμένα και επικίνδυνα προϊόντα», λέει ο κ. Κίτσιος.
Σχεδόν το 10% μη ασφαλές
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Αποσταγματοποιών, Δημήτρης Αποστολάκης, επικαλείται στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτους από δειγματοληψίες της περιόδου 2013 – 2017, τα οποία καταδεικνύουν ότι το 8%-9% του μη εμφιαλωμένου τσίπουρου χαρακτηρίζεται ως μη ασφαλές. Την ίδια στιγμή στην ίδια κατηγορία τοποθετείται μόλις το 0,5% όλων των ειδών αλκοολούχων εμφιαλωμένων ποτών που ελέγχθηκαν.
Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκης σημειώνει ότι οι δειγματοληψίες αφορούσαν μόλις 300 μη εμφιαλωμένα ποτά και περίπου 3.500 εμφιαλωμένα και υπογραμμίζει ότι η κατάσταση δε φαίνεται να έχει αλλάξει από τότε, αφού δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο από την Πολιτεία. «Υπάρχει θέμα στην ποιότητα των καζανιών που παράγεται το τσίπουρο, στους χώρους αποθήκευσης του παραγόμενου αποστάγματος και στη μεταφορά του προϊόντος. Εντοπίστηκαν βαρέα μέταλλα από κακής ποιότητας καζάνια και θαλικοί εστέρες που είναι πλαστικοποιητές και υπάρχουν σε ακατάλληλα δοχεία που αποθηκεύεται το απόσταγμα. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον οισοφάγο, στο στομάχι, στο έντερο και καρκινογενέσεις. Τα εμφιαλωμένα έχουν το όνομα του παραγωγού και αν βρεθεί κάτι, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ανάκληση του προϊόντος», τονίζει ο κ. Αποστολάκης.
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της