Ελλάδα|04.12.2018 12:53

Θεολόγος δίδασκε αγιογραφία με προσόν το ότι ήταν... σύζυγος κληρικού

Βασίλης Ιγνατιάδης

H παράτυπη απόσπαση της συζύγου ενός κληρικού και η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, οι εκδικητικές διώξεις κατά υπαλλήλων που ξεσκέπασαν τη μεθόδευση, εκατέρωθεν προσφυγές, μηνύσεις και αυτόφωρα ακόμα και κατά συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ, συνθέτουν το παζλ μιας «αμαρτωλής» ιστορίας με οσμή σκανδάλου, που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ παίχτηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν οι δύο διωκόμενες διοικητικές υπάλληλοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία έπειτα από μήνυση της διοίκησης της Ακαδημίας, επειδή ζήτησαν τη συμπαράσταση της ΑΔΕΔΥ. Στο επίκεντρο του σίριαλ βρίσκεται μια θεολόγος, σύζυγος ενός κληρικού διδάσκοντος στην Ακαδημία, η οποία με συνεχείς αποσπάσεις από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην ανώτατη σχολή δίδασκε επί τέσσερα έτη αγιογραφία και ψηφιδωτό χωρίς να είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών και χωρίς να έχει διδακτορικό, προσκομίζοντας απλώς βεβαιώσεις από ένα ιδιωτικό εργαστήρι σπουδών.

Μάλιστα, στις διαδικασίες για την επιλογή της στη θέση συμμετείχε και ο σύζυγός της, όπως κατήγγειλαν συνυποψήφιοί της, οι οποίοι απορρίπτονταν παρόλο που ήταν απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, με σπουδές αγιογραφίας και ορισμένοι με διδακτική εμπειρία σε ΑΕΙ.

Τις τελευταίες δύο ακαδημαϊκές χρονιές η θέση δεν προκηρύχθηκε, λόγω των προσφυγών της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και της αντίδρασης του υπουργείου Παιδείας, αλλά οι αναταράξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στις δικαστικές αίθουσες, στα αστυνομικά τμήματα, και κυρίως στο εσωτερικό της σχολής, όπου σύμφωνα με καταγγελίες δύο υπαλλήλων επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας και εκδικητικών διώξεων σε βάρος τους, σε διοικητικό και σε ποινικό επίπεδο.

Πριν από μερικούς μήνες η μία υπάλληλος καθαιρέθηκε από διευθύντρια της γραμματείας, καθώς της καταλογίστηκαν έπειτα από ΕΔΕ μια σειρά παραπτωμάτων, όπως υπεξαγωγή εγγράφων και πλαστογραφία, και έχει παραπεμφθεί σε δίκη. Για την ίδια υπάλληλο, που ασκούσε καθήκοντα διευθύντριας από το 2004, το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο αποφάνθηκε (έπειτα από 14 χρόνια) πως έχει «πλημμελή γνώση του αντικειμένου εργασίας, κακή αντίληψη, έλλειψη ενδιαφέροντος, απουσία δημιουργικότητας και ανυπαρξία διοικητικής ικανότητας». Η δεύτερη υπάλληλος, που είναι δόκιμη και της καταλογίστηκαν οι ίδιες κατηγορίες, κρίθηκε ανεπαρκής, με αρνητική εισήγηση ως προς τη νομιμοποίησή της.

Οι δύο υπάλληλοι, που θεωρούν πως έχουν στοχοποιηθεί και αντιμετωπίζουν κλίμα τρομοκρατίας, έχουν προσφύγει στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και στην ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων και ότι δεν τους χορηγούνται οι κανονικές τους άδειες.
Την περασμένη Τετάρτη επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας δύο συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και ζήτησαν να συναντηθούν με τον εκπρόσωπό της, αναπληρωτή πρόεδρο Αριστοφάνη Ζαμπακίδη (πρόεδρος είναι ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος), για εξηγήσεις, με την παρουσία και των δύο διωκόμενων υπαλλήλων.

Έπειτα από έντονη λογομαχία και υπό συνθήκες για τις οποίες οι δύο πλευρές δίνουν διαφορετικές εκδοχές, ο αναπληρωτής πρόεδρος υπέβαλε μήνυση στην Αστυνομία. Την επόμενη μέρα πήγαν στην Ακαδημία αστυνομικοί και προσήγαγαν τις δύο γυναίκες στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου με τη διαδικασία του αυτοφώρου, με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Έπειτα από ώρες παραμονής στο Τμήμα και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αφέθηκαν ελεύθερες με εισαγγελική εντολή και ορίστηκε τακτή δικάσιμος.

«Ήθελε να μηνύσει και εμάς, αλλά δεν είχε συγκρατήσει τα ονόματά μας» είπε στο «Εθνος» ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. «Αναγκάστηκα να το κάνω γιατί οι συνδικαλιστές επέμεναν εκβιαστικά να συζητήσουν μαζί μου, παρόλο που ήμουν αναρμόδιος και τους εξηγούσα πως είχα μάθημα» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Ζαμπακίδης 

κληρικόςυπουργείο ΠαιδείαςΕκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκηςαγιογραφία