Ελλάδα|20.01.2020 20:34

Βασίλης Παπαγεωργίου: Ο διοικητής Πολιτικής Προστασίας που άφησε… απροστάτευτα 260.000 ευρώ

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Κινηματογραφική διάρρηξη στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο «χρεώθηκε» ο σημερινός διοικητής Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, υπόθεση που τον «καταδιώκει» μέχρι και σήμερα. Οι «ποντικοί» εισέβαλαν στην έδρα της 1ης ΕΜΑΚ την περίοδο που ο Βασίλης Παπαγεωργίου ήταν διοικητής της μονάδας.

Ετσι, παρότι δεν είχε καμία σχέση με την κλοπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο τον έκρινε υπεύθυνο «για την απώλεια 110.768 ευρώ και επιταγών συνολικού ποσού 156.952 ευρώ». Η διάρρηξη ήταν καλά οργανωμένη και προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια. Οι δράστες επέλεξαν να χτυπήσουν το βράδυ της 6ης προς ξημερώματα 7ης Δεκεμβρίου 2009, ημέρα που η ΕΜΑΚ ήταν σε αναβρασμό, λόγω της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι άνδρες της μονάδας βρίσκονταν για ώρα στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση επεισοδίων, εμπρησμών και καταστροφών.

Άνοιξαν τρύπα στην περίφραξη

Οι πυροσβέστες επέστρεψαν στην έδρα τους στον Ασπρόπυργο στη 1 το πρωί και πήγαν για κατάκλιση. Αυτό έκανε και ο τότε διοικητής, Βασίλης Παπαγεωργίου. Οι διαρρήκτες άνοιξαν μία τρύπα με κόφτη στη συρμάτινη περίφραξη, μπήκαν στον προαύλιο χώρο και από εκεί στο κεντρικό κτίριο (διοικητήριο), όπου στεγαζόταν το Γραφείο Διαχείρισης. Σύμφωνα με τη 12σέλιδη πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «δεν υπήρχε στην είσοδο του Διοικητηρίου σκοπός, ούτε στον διάδρομο του 1ου ορόφου, όπου ήταν το Γραφείο Διαχείρισης Μισθοδοσίας (…). Οι δράστες, αφού ανέβηκαν στον 1ο όροφο, παραβίασαν την πόρτα του Γραφείου, η οποία ήταν απλή, ξύλινη, δεν υπήρχε συναγερμός, ούτε κάμερες καταγραφής ή άλλος μηχανισμός ασφαλείας».

Το επόμενο βήμα των διαρρηκτών οι οποίοι είχαν καλή πληροφόρηση για τη δομή του κτιρίου και τα γραφεία του, ήταν να ξηλώσουν το χρηματοκιβώτιο της υπηρεσίας, το οποίο ήταν τοποθετημένο στο εσωτερικό μιας ξύλινης ντουλάπας. Οπως περιγράφεται, ήταν βιδωμένο στον τοίχο και όχι πακτωμένο με σίδερα ασφαλείας, όπως προβλέπουν οι κανόνες ασφαλείας. Το γεγονός ότι ζύγιζε 50 κιλά κάνει τις Αρχές να πιστεύουν ότι μπορούσε να μεταφερθεί μόνο από δύο άτομα. Το χρηματοκιβώτιο περιείχε 110.768 ευρώ σε μετρητά και 156.952 ευρώ σε επιταγές, οι οποίες ακυρώθηκαν μετά την ειδοποίηση των τραπεζών.

Τα χρήματα προορίζονταν για την πληρωμή της μισθοδοσίας των εποχικών πυροσβεστών. Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεδρίασε στις 4 Ιουλίου 2016 και έκρινε ότι «ο Βασίλης Παπαγεωργίου , κατά τον κρίσιμο χρόνο, αφενός μεν δεν έλαβε μέριμνα ώστε να μη μεταφερθεί στη Μονάδα του ένα τόσο μεγάλο ποσό και παραμείνει αυτό για χρονικό διάστημα που συμπεριλάμβανε και Σαββατοκύριακο σε κοινού τύπου χρηματοκιβώτιο αφύλακτου γραφείου, αφετέρου δε παρέλειψε να λάβει πρόσφορα και επαρκή μέτρα επίβλεψης και φύλαξης του Γραφείου Διαχείρισης, όπου βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο, εντός του οποίου τελικώς τοποθετήθηκε το μεταφερθέν χρηματικό ποσό, για να προλάβει και να αποτρέψει την σημειωθείσα απώλεια με την τοποθέτηση έστω σκοπών υπηρεσίας σε προσήκουσες αποστάσεις από το χρηματοκιβώτιο. Και τούτο, παρά το ότι γνώριζε το ύψος του ποσού που περιείχε το χρηματοκιβώτιο και παρά το ότι αναμειγνυόταν στη διαχειριστική διαδικασία έχοντας την ευθύνη ελέγχου της ασφάλειας και της νομιμότητας των διαχειριστικών ενεργειών της Μονάδας του».

Υπεύθυνος κρίθηκε και ο διαχειριστής μισθοδοσίας, με το σκεπτικό ότι «ενώ γνώριζε αφενός μεν ότι η Μονάδα είναι σε ερημική τοποθεσία, αφετέρου δε ότι δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας στο Γραφείο Διαχείρισης, προέβη σε χρηματεφοδιασμό και μεταφορά στη Μονάδα μεγάλου χρηματικού ποσού, από το οποίο όχι μόνο δεν πλήρωσε άμεσα την οφειλόμενη μισθοδοσία στους εποχικούς πυροσβέστες, έτσι ώστε να μειωθεί το ύψος του, αλλά το τοποθέτησε στο κοινού τύπου χρηματοκιβώτιο του αφύλακτου γραφείου (…). Οφειλε να μη φυλάσσει στο χρηματοκιβώτιο αλλά να είχε καταθέσει σε τράπεζα ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα τα ποσά της μερικής Πάγιας Προκαταβολής της Μονάδας»

Από την ένορκη διοικητική εξέταση που διενεργήθηκε για το θέμα προέκυψε ότι η ΕΜΑΚ είχε ζητήσει από το αρχηγείο του ΠΣ, αρκετά χρόνια πριν από τη διάρρηξη, την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας. Ωστόσο, το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε.

Δεν βρέθηκαν ποτέ

Οι «ποντικοί» που πήραν το χρηματοκιβώτιο δεν βρέθηκαν ποτέ. Από το 2009 η υπόθεση «κυνηγάει» τον σημερινό διοικητή Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Η καριέρα του, πάντως, δεν επηρεάστηκε, καθώς τέσσερα χρόνια μετά τη διάρρηξη τοποθετήθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ αρχηγός της Πυροσβεστικής. Τον περασμένο Αύγουστο το όνομά του ήρθε ξανά στο προσκήνιο όταν επελέγη για την κορυφαία θέση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Τέσσερις μήνες αργότερα, με το άρθρο 16 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, θεσπίστηκε επίδομα θέσης, ύψους 650 ευρώ, για τη θέση του διοικητή του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Οι επικριτές του κ. Παπαγεωργίου δεν έχουν ξεχάσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που τον ψέγει για το θέμα της υπευθυνότητας. Ο ίδιος συνηθίζει να απαντά ότι έχει προσφύγει κατά της απόφασης του 2016 και ότι έκανε αίτηση αναστολής της καταλογιστικής πράξης, η οποία έγινε δεκτή.

Ετσι, η υπόθεση είναι ακόμα εκκρεμής. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η καταλογιστική πράξη, τότε γίνεται παρακράτηση μέρους του μισθού από τους υπευθύνους, έως ότου αποζημιωθεί το Δημόσιο για τη ζημιά που υπέστη. Ανεξάρτητα από την υπόθεση της διάρρηξης, πάντως, πηγές από την Πυροσβεστική σημειώνουν ότι ο κ. Παπαγεωργίου ήταν ένας από τους καλύτερους αρχηγούς που έχουν περάσει από το Σώμα.

χρηματοκιβώτιοκλοπήΠολιτική Προστασίαληστεία