Χανιά: Το Κάστρο των Ενετών γίνεται πολιτιστικό κέντρο
NewsroomΣε κέντρο πολιτιστικών δράσεων με δυνατότητα φιλοξενίας και κοινωνικών δομών θα μετατραπεί το Μετόχι Ησυχάκη που βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Αλικιανού του δήμου Πλατανιά Χανίων.
Πρόκειται για έναν χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική ιστορία από τα χρόνια της παρουσίας των Ενετών στην Κρήτη, μέχρι και την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και έχει κηρυχτεί ως διατηρητέο μνημείο. Ήδη ο δήμος Πλατανιά ανακοίνωσε τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάδειξη της μελέτης του έργου προϋπολογισμού 409 χιλιάδων ευρώ.
Οι διαδικασίες για τη διενέργεια του διαγωνισμού και οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου «πέρασαν» από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου η οποία όρισε και τα μέλη της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού του έργου που φέρει τον τίτλο, «Αποκατάσταση Μετοχίου Ησυχάκη με νέες χρήσεις πολιτισμού- εκπαίδευσης - ψυχαγωγίας».
Η αποκατάσταση του χώρου θα γίνει με χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους και από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ».
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης ,«ένα ανενεργό μέχρι σήμερα κτήριο "ζωντανεύει" εκ νέου, καθώς θα δημιουργηθεί μια νέα εστία πολιτισμού και κοινωνικών δράσεων για την τοπική κοινωνία».
Όπως ακόμα επισημαίνει, «μέσω του διαγωνισμού ξεκινά η εκπόνηση του συνόλου των μελετών που απαιτούντα , προκειμένου στο επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε στη σταδιακή αποκατάσταση του χώρου».
Tο Μετόχι Ησυχάκη ανήκει στην περίοδο των Ενετών, όταν και κατασκευάσθηκε η ανατολική πλευρά του κτηρίου και το νότιο τμήμα του. Εκείνη την περίοδο το χωριό Αλικιανός όπου και βρισκόταν το Μετόχι ήταν φέουδο των Ενετών.
Tην περίοδο της Τουρκοκρατίας το κτίσμα ανήκε στην οικογένεια των Αληδάκηδων, απογόνων του Ιμβραήμ Αληδάκη που ανέγειραν έναν πύργο και το πούλησαν στη συνέχεια στην οικογένεια Βαμβακά κι εκείνοι στην οικογένεια Ησυχάκη.
Κατά την επανάσταση του 1897, φθάνοντας στην Κίσσαμο ως επικεφαλής του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος, ο Τιμολέοντας Βάσσος επέλεξε να εγκαταστήσει το στρατηγείο του στο Μετόχι Ησυχάκη, προκειμένου από εκεί να κάνει επιθέσεις εναντίον των Τούρκων.
Στην περίοδο της κατοχής το Μετόχι Ησυχάκη έγινε χώρος συγκέντρωσης γυναικόπαιδων ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως στρατώνας.
Λίγο μετά λειτούργησε και ως ορφανοτροφείο Χανίων με μικρή επέκταση του κτηριακού συγκροτήματος του προς τα δυτικά και μια προσθήκη στα ανατολικά καθώς και ως χώρος αγροτικών ασχολιών. Σήμερα στο κτίσμα που βρίσκεται ανατολικά της εσωτερικής αυλής, διακρίνονται ακόμα τα μηχανήματα του ελαιουργείου που λειτούργησε εκεί, αρχικά με ζωοκίνητο πέτρινο μύλο.
- Η πρώτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμονοϊό: «Παραμένουμε σε εγρήγορση»
- Λάρισα: Συγγενής εξαφανισμένου 39χρονου στο OPEN - «Τον πίεζαν πολύ οι γονείς του»
- Απάντηση της προέδρου του Μεξικού στις επιθέσεις Τραμπ: «Μεξικανική Αμερική, ακούγεται ωραία»
- Έρχεται «βαλκανικός χιονιάς» απ την Κυριακή: Χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας βλέπουν οι μετεωρολόγοι