Έρχονται πρόστιμα σε καταστηματάρχες για τα σκουπίδια - Μπαίνουν GPS στα απορριμματοφόρα
Τίμος ΦακαλήςΠρόστιμα σε όσους καταστηματάρχες και πολίτες ρυπαίνουν με σκουπίδια την πόλη, τοποθέτηση GPS στα απορριμματοφόρα, νέα δρομολόγια αποκομιδής, αντικατάσταση παλιών κάδων με 1.000 νέους πράσινους και καινούργια χωροθέτησή τους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός της διοίκησης Ζέρβα για να αλλάξει εικόνα στον τομέα της καθαριότητας η Θεσσαλονίκγης
Όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη (30.1) στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά να μπει τάξη στην διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη. Μέσα στον Φεβρουάριο θα συσταθεί κλιμάκιο ευταξίας και ανακύκλωσης 20-25 ατόμων το οποίο αρχικά θα ενημερώσει τους επαγγελματίες για τον κανονισμό λειτουργίας και τον σχεδιασμό του δήμου για τα θέματα αποκομιδής και καθαριότητας και από τον επόμενο μήνα θα μπει σε πλήρη λειτουργία το σχέδιο της διοίκησης. Η αντιδημαρχία Καθαριότητας περιμένει την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου για το κατά πόσον τα κλιμάκια της καθαριότητας έχουν το δικαίωμα επιβολής προστίμων. Σε περίπτωση που ο νόμος δεν δίνει αυτή την δυνατότητα θα συσταθούν μεικτά κλιμάκια στα οποία θα συμμετάσχει και ένας δημοτικός αστυνομικός κάθε φορά.
«Η σχέση μας με τα Επιμελητήρια και τους φορείς της πόλης είναι δεδομένη. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία και μια διαφορετική κουλτούρα. Όλοι έχετε τις εικόνες με κούτες, αδίπλωτες έξω από κάδους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να πετάνε και χαρτιά και γυαλιά και μπουκάλια. Αυτή η εικόνα είναι σε βάρος των ίδιων των καταστημάτων. Χρειάζεται μια ενημέρωση για το τι πρέπει να γίνει. Αλλά λυπάμαι που το λέω, χωρίς την προοπτική ενός προστίμου, ίσως κάποιοι δεν θέλουν να ζοριστούν και να κάνουν αυτό που πρέπει. Δεν είναι για την δικιά μας την ευκολία, είναι για την εικόνα της πόλης», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Αναφερόμενος, γενικότερα, σε ζητήματα καθαριότητας ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι η κατάσταση έχει ανατραπεί σε μεγάλο βαθμό μετά από τέσσερις μήνες και από πρώτο θέμα στην ατζέντα της πόλης έχει κατρακυλήσει στην τέταρτη θέση σύμφωνα με ευρήματα δημοσκοπήσεων. «Ξεκινήσαμε σχεδόν από την αρχή. Παραλάβαμε τομέα εκτός ελέγχου στα όρια της διάλυσης, να σέρνεται πίσω από την καθημερινότητα χωρίς σχεδιασμό. Σε πολλούς τομείς παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν» είπε ο κ. Ζέρβας. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η διοίκηση διαφυλάσσει τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας αλλά αυτή πρέπει να είναι αποτελεσματική. Στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας η καθαριότητα να είναι καμάρι για τη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης, χαρακτήρισε την κατάσταση που παρελήφθη στον τομέα της καθαριότητας ως «έναν ασθενή έτοιμο να πεθάνει. Το πρώτο που κοιτάξαμε να κάνουμε ήταν να τον σώσουμε και μετά τα υπόλοιπα. Έχουμε τραβήξει μια γραμμή και δεν κοιτάμε πίσω».Παρουσίασε αναλυτικά τι παρέλαβε η διοίκηση Ζέρβα την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και ποιες άμεσες κινήσεις έκανε σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, σε προμήθειες και συμβάσεις όσον αφορά τους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.
- Νέα σελίδα στον πόλεμο της Ουκρανίας: Η Ρωσία θα απαντά πλέον σε κάθε χτύπημα του Κιέβου
- Στήριξη Έλον Μασκ στη γερμανική Ακροδεξιά: «Μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Χρήστος Μάστορας: «Έχω πολλά κοινά στοιχεία με τον Στέλιο Καζαντζίδη»
- «Λευκή» προειδοποίηση Μαρουσάκη: Χριστούγεννα με τις σωστές καιρικές συνθήκες φέτος