Ελλάδα|03.02.2020 19:51

Μυτιλήνη: Καρέ καρέ η «κάθοδος» των 2.000 μεταναστών - Υποκίνηση εξετάζουν οι Αρχές

Newsroom

Το ενδεχόμενο τα σημερινά επεισόδια στη Λέσβο να αποτελούν προϊόν υποκίνησης ερευνούν οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων», ενώ προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπενθυμίζει ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επαναλαμβάνει ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων». Στέλνει, εξάλλου, το μήνυμα ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Ρίψη χημικών και άγριο κυνηγητό

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας (3/2) στο δρόμο που οδηγεί από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων της Μόριας στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς αφγανικής καταγωγής επιχείρησαν να φτάσουν με πορεία στην πρωτεύουσα του νησιού.

Από τα δακρυγόνα η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική κοντά στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι ΜΚΟ είναι έτοιμες να τον εκκενώσουν. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος της ΔΕΗ, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους να φτάσουν στην πόλη. Πρόσφυγες και μετανάστες άναψαν φωτιές και επιχειρούν να κατέβουν στην πόλη μέσα από χωράφια και άλλα δύσβατα σημεία.

Περίπου 500 από τους διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στην πρωτεύουσα του νησιού και έστησαν αντίσκηνα στην παραλία. Οι διαδηλωτές στις 4 το απόγευμα αποχώρησαν προς τη Μόρια συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Πηγή φωτογραφιών: lesvosnews.net

ΜυτιλήνημετανάστεςΛέσβοςεπεισόδια