Ελλάδα|04.02.2020 14:42

Θεσσαλονίκη: Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα - Με τον τρόμο ζουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει η έξαρση της εγκληματικότητας στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και τις γύρω περιοχές, με πολίτες να αποφεύγουν να κινηθούν μόλις πέσει το σκοτάδι ακόμα και σε κεντρικά σημεία ή να φοβούνται ακόμα και μέσα στα σπίτια τους.

Πολύ κεντρικές περιοχές, δίπλα σε πολύ σημαντικά μνημεία όπως την Καμάρα, τη Ροτόντα και το βόρειο τμήμα της Αριστοτέλους, έχουν μετατραπεί σε γκέτα διακίνησης ναρκωτικών, οι κλοπές πορτοφολιών και κινητών οργιάζουν, ενώ οι επιθέσεις σε πολίτες με μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα για λίγα ευρώ αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η επίθεση που έγινε με αιχμηρό αντικείμενο από αλλοδαπό σε πολίτη, γύρω στις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, σε μία από τις κεντρικότερες στάσεις λεωφορείου της πόλης, λίγα μέτρα από την πλατεία Αριστοτέλους. Μπροστά στα έντρομα μάτια εκατοντάδων πολιτών ο δράστης τραυμάτισε το θύμα με μαχαίρι, όταν ο τελευταίος αντέδρασε στην προσπάθεια κλοπής του κινητού του.
Την ίδια στιγμή στις περιοχές της Ροτόντας και της Καμάρας ναρκωτικά διακινούνται μέρα μεσημέρι, ακόμα και έξω από σχολικό συγκρότημα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν πέφτει το σκοτάδι στην περιοχή επικρατεί τρόμος μεταξύ των κατοίκων και των καταστηματαρχών.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην περιοχή της πλατείας Αντιγονιδών, επίσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε αυτήν του νέου σιδηροδρομικού σταθμού, όπου οι συγκρούσεις και οι άγριες συμπλοκές με ξύλα και αιχμηρά αντικείμενα μεταξύ ομάδων αλλοδαπών αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα διαρρήξεων έχουν χτυπήσει κόκκινο σε ολόκληρη την πόλη, με τα εγκληματικά στοιχεία να μπαίνουν στα σπίτια, ακόμα και τις απογευματινές ώρες, όταν οι ένοικοι βρίσκονται σε αυτά.

«Οι πολίτες βρίσκονται στα κάγκελα. Κάθονται στα σπίτια τους, παρακολουθούν τηλεόραση τα απογεύματα και ξαφνικά βλέπουν μπροστά τους ένα διαρρήκτη. Έχω επανειλημμένες αναφορές για τέτοια κρούσματα. Οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι ακόμα και στο ίδιο τους το σπίτι, αφού τα κρούσματα εγκληματικότητας έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα. Μια βόλτα πάει κάποιος στην παραλία και του κλέβουν το πορτοφόλι. Οι αστυνομικοί κάνουν, ό,τι μπορούν και το επιχείρημά τους είναι ότι δεν έχουν άτομα και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν, όπως θέλουν. Αυτό, όμως λίγο ενδιαφέρει τους  πολίτες, που θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς», αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανήγγειλε ότι θα φέρει το θέμα της ασφάλειας στην πόλη στην επόμενη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Έκλεψαν δύο φορές τον δήμαρχο

Τραγική είναι η κατάσταση στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου οι κάτοικοι φωνάζουν για απανωτά κρούσματα κλοπών, διαρρήξεων και διακίνησης ναρκωτικών. Μια τεράστια περιοχή περίπου 400.000 κατοίκων αστυνομεύεται από ελάχιστα τμήματα, οι περιπολίες των αστυνομικών είναι ελάχιστες και οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές ζουν με τον τρόμο.
Η εικόνα είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική και τραγική στην περιοχή γύρω από το  Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Παύλου Μελά, η οποία έχει μετατραπεί σε… σούπερ μάρκετ κάθε λογής εξαρτησιογόνων ουσιών. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε πολλά σημεία της περιοχής Δενδροποτάμου.
«Οι διαρρήξεις, οι κλοπές, η διακίνηση ναρκωτικών και η κάθε λογής εγκληματικότητα καλπάζουν. Η κατάσταση είναι πολύ κακή και οι πολίτες αισθάνονται ιδιαίτερα ανασφαλείς. Στο δικό μου σπίτι δύο φορές μπήκαν διαρρήκτες το τελευταίο διάστημα κι ευτυχώς δεν είμασταν εκεί εγώ και η οικογένειά μου. Οι περιπολίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Οι αστυνομικοί προσπαθούν, αλλά δεν έχουν επαρκή αριθμό ατόμων», τονίζει ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Εκατοντάδες κενά στην αστυνομία

Η έξαρση της εγκληματικότητας πήρε μεγάλες διαστάσεις και εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης αστυνομικών από τη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Τσαϊρίδης, υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 250 κενά σε προσωπικό, ενώ πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών ουσιαστικά παραμένει ανενεργός, αφού απασχολείται στη φύλαξη επισήμων και αστυνομικών κτιρίων, σε γραφικές εργασίες, ακόμα και στην παράδοση δικογράφων. Την ίδια στιγμή υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε περιπολικά, στολές, αλεξίσφαιρα και κράνη.

«Τα οργανικά κενά φτάνουν τα 250, ενώ είναι τελείως λανθασμένη η κατανομή του προσωπικού στα αστυνομικά τμήματα. Σήμερα περισσότερα άτομα από κάθε άλλη φορά απασχολούνται στη φύλαξη προσώπων και κτιρίων και σε γραφικές εργασίες. Αντί να βγουν στο δρόμο περιπολικά, βρίσκονται ακινητοποιημένα έξω από πολιτικά γραφεία.

Από το 2010 έχει να δει καινούργιο περιπολικό η Θεσσαλονίκη. Η δουλειά του αστυνομικού είναι στο δρόμο, ωστόσο, δεκάδες συνάδελφοι απασχολούνται στην παράδοση δικογράφων. Στην εποχή της τεχνολογίας κάθε μέρα 500 αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη φυλάνε αστυνομικά τμήματα, κτίρια και πολιτικά γραφεία. Αν υπήρχαν συχνές περιπολίες, δεν θα χρειάζονταν η φύλαξη κτιρίων από αστυνομικούς. Επίσης, κανείς δε μιλάει, για το τι γίνεται μετά τη σύλληψη. Δεν υπάρχει τιμωρητικό πλαίσιο και οι κακοποιοί δεν τιμωρούνται και δε φυλακίζονται. Συνάδελφος μού είπε ότι πρόσφατα συνέλαβε για δωδέκατη φορά τον ίδιο αλλοδαπό που κλέβει κινητά», τονίζει ο κ. Τσαϊρίδης.

κλοπέςαστυνομικοίδιαρρήξειςεγκληματικότητα