Ελλάδα|04.02.2020 17:08

Χωρίς τον κεντρικό της καταρράκτη για 30 εβδομάδες η Eδεσσα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Χωρίς το σήμα κατατεθέν της, τον πανέμορφο κεντρικό καταρράκτη της, Κάρανο, θα μείνει από τις 15 Φεβρουαρίου και για τριάντα εβδομάδες, από τις Δεύτερες μέχρι τις Τετάρτες, η Έδεσσα. Η αιτία είναι έργα στεγανοποίησης που θα πραγματοποιήσει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στον Εδεσσαίο ποταμό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, τα έργα κρίνονται απαραίτητα, διότι τα νερά του Εδεσσαίου φτάνουν στα υπόγεια παρακείμενων πολυκατοικιών και δημιουργούν προβλήματα στα θεμέλιά τους.

Τα έργα τοποθέτησης τσιμέντου και πετρών για τη στεγανοποίηση του ποταμού θα εκτελούνται κάθε εβδομάδα από το πρωί της Δευτέρας μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, όταν και θα κόβεται το νερό. Η ροή του νερού θα δίνεται και πάλι από το πρωί της Πέμπτης μέχρι το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα για τέσσερις μέρες κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες να απολαμβάνουν το μοναδικό θέαμα που προσφέρει ο καταρράκτης Κάρανος.

"Το έργο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα και καθυστέρησε η έναρξή του. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έθεσα ως πρώτη προτεραιότητα. Είχα επανειλημμένες επικοινωνίες με τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τελικά το έργο στεγανοποίησης ξεκινάει. Κρίνεται ως απολύτως απαραίτητο και για τρεις μέρες θα κλείνει η ροή του νερού, αφού τα έργα θα εκτελούνται μέσα στο ποτάμι. Αν δε σημειωθεί κάποια καθυστέρηση στην εκτέλεση των εργασιών, για παράδειγμα λόγω καιρικών συνθηκών, το έργο θα ολοκληρωθεί σε τριάντα τριήμερα. Συνολικά θα στεγανοποιήσουμε 900 μέτρα στην κοίτη του ποταμού", λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζαμτζής.

Ο ίδιος δε φοβάται πλήγμα στον τουρισμό της Έδεσσας από την εκτέλεση του έργου, αφού, όπως υποστηρίζει, τα Σαββατοκύριακα, που καταφθάνει η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών, η ροή του νερού στον κεντρικό καταρράκτη θα είναι κανονική.

καταρράκτηςΈδεσσα