Ελλάδα|05.02.2020 13:22

Εικόνες-σοκ από το hotspot της Λέρου: Πλιάτσικο στα φάρμακα από μετανάστες

Newsroom

Σε πλιάτσικο στα φάρμακα επιδόθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ), το οποίο έχει δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου. 

Οπως αποδείχθηκε, η συνύπαρξη αιτούντων άσυλο και ψυχικά ασθενών ενείχε κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τη δημόσια υγεία, ενώ οι αφίξεις δεν σταματούν. 

Η ΠΟΕΔΗΝ φέρνει στο φως φωτογραφίες-σοκ που δείχνουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη δομή, αλλά και τις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να διαβιούν ασθενείς και αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, οι μετανάστες αναγκάζονται να ζουν εκτός των «κτιριακών» εγκαταστάσεων του Κ.Υ.Τ. Δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, τουαλέτες, κάδους απορριμμάτων και ηλεκτρικό ρεύμα. Αναπόφευκτα αυτός ο συνωστισμός διαμορφώνει ένα εκρηκτικό περιβάλλον, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται ί από τις καιρικές συνθήκες.

Οι γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του θεραπευτηρίου ανησυχούν πως υπάρχει κίνδυνος να κάνουν την εμφάνισή τους λοιμώδεις ασθένειες, για πολλές από τις οποίες δεν έχει γίνει η απαιτούμενη πρόληψη (εμβολιασμοί κ.λ.π.) από δήγματα και ακαθαρσίες τρωκτικών, δερματικές παθήσεις λόγω έντονου συγχρωτισμού και παιδικές ασθένειες, για τις οποίες δεν υπάρχει η προστατευτική ανοσία που υπάρχει στους μετακινούμενους πληθυσμούς.

Εντός του καταυλισμού υπάρχει μόνο ένα ιατρείο διαλογής με αποτέλεσμα οι μετανάστες και πρόσφυγες να παραπέμπονται ή να πηγαίνουν μόνοι τους στο νοσοκομείο, με το ιατρικό προσωπικό του να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας και περίθαλψης ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού.

μετανάστεςhotspotsπρόσφυγεςΨυχιατρείο Λέρου