Ελλάδα|06.12.2018 08:28

Δέκα χρόνια από την δολοφονία Γρηγορόπουλου: Δρακόντεια μέτρα, κλειστοί σταθμοί & δρόμοι

Newsroom

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη αφορά στην φρούρηση με ισχυρές δυνάμεις του Πολυτεχνείου, της Βουλής, κυβερνητικών κτιρίων και αστυνομικών υπηρεσιών. Διακριτική θα είναι η παρουσία σε εταιρείες – στόχους ευρωπαϊκών κι αμερικανικών συμφερόντων. Η δεύτερη φάση αφορά στην επόπτευση όλων των δρόμων όπου θα γίνου συγκεντρώσεις, αλλά και οι δυο προγραμματισμένες πορείες. Η τρίτη φάση αφορά στην περίπτωση της δημιουργίας των επεισοδίων.

Οι πορείες στην Αθήνα

Το κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο «φρούριο» και η αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο, σχεδόν ανάλογο μ’ αυτό της ημέρας της επετείου του Πολυτεχνείου.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί πάνω από 5.000 αστυνομικοί, drones θα πετούν πάνω από τις πορείες, καθώς κι ένα ελικόπτερο, ενώ στους δρόμους θα βρίσκονται και η «αύρα» ΑΙΑΝΤΑΣ της ΕΛΑΣ.

  • Στις 12:00 μαθητές και φοιτητές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια, όπου το παρών θα δώσουν και αναρχικοί
  • Στις 18:00, επίσης στα Προπύλαια, είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση διαφόρων ομάδων αντιεξουσιαστών που θα κινηθούν προς το σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.
  • Στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός.

Οσον αφορά στις συγκοινωνίες, ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, κλείνει στις 12:00 και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάσεις μέχρι νεοτέρας.

Κλειστοί δρόμοι

Από νωρίς το πρωί λαμβάνουν μέτρα 2.500 ένστολοι. Διπλασιάζονται οι φρουρές σε αστυνομικά τμήματα του κέντρου και δημόσια κτίρια, ενώ δόθηκε εντολή άμεσα να επικαιροποιηθεί το πλάνο με τους πιθανούς στόχους, υπό τον φόβο ενός «επετειακού» χτυπήματος.

Από της 11:00 το πρωί θα αρχίζουν να κλείνουν και οι δρόμοι καθώς θα ξεκινήσει μαθητική πορεία από τα Προπύλαια, μέσω των δρόμων Εδουάρδου Λω, Πεσμαζόγλου, πλατείας Κοραή, Σταδίου, Σύνταγμα και τελικό σημείο τη Βουλή.

Οι πορείες στη Θεσσαλονίκη

Δύο συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

  • Συγκεκριμένα, στις 12: 00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Καμάρα και θα ακολουθήσει μαθητική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
  • Στις 17:00, αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν αντικρατική - αντιεθνικιστική πορεία.

Πορείες σε όλη τη χώρα

Το απόγευμα, γύρω στις 18:00 αναμένεται να λάβουν χώρα πορείες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως η Πάτρα, η Λάρισα, η Κομοτηνή, τα Χανιά, τα Ιωάννινα και η Μυτιλήνη.

επεισόδιαπορείαΜΑΤΑλέξανδρος Γρηγορόπουλος