Ελλάδα|06.02.2020 18:13

Μείωση του προστίμου της Ελλάδας για τις παράνομες χωματερές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μαρία Λιλιοπούλου

Μειωμένο κατά 400.000 ευρώ θα είναι το ετήσιο πρόστιμο που θα κληθεί να καταβάλλει η Ελλάδα για τις 52 εναπομείνασες παράνομες χωματερές, τις οποίες ωστόσο εξακολουθεί να πληρώνει πολύ ακριβά δεδομένου ότι το ύψος του ετήσιου προστίμου ανέρχεται σε 4,8 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η μείωση του προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα κατά 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση για τις παράνομες χωματερές είναι απόρροια της προόδου μέσα στο  β’ εξάμηνο του 2019 αναφορικά με την παύση λειτουργίας 5 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Συγκεκριμένα, δεν λειτουργούν πλέον οι παράνομες χωματερές στην Κάσο, στην Πάτμο, στη Σίκινο, στην Κέα και στην Κάρυστο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει για το β’ εξάμηνο του 2019, διοικητικό πρόστιμο μειωμένο κατά 200.000 ευρώ, που σημαίνει μείωση κατά 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν σημαίνει οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος με τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Με βάση τις υφιστάμενες αποφάσεις, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει 4,8 εκατ. ευρώ για τις εναπομείνασες παράνομες εν λειτουργία χωματερές.

«Μέσα σε ένα εξάμηνο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία 5 περιπτώσεις Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Για το τρέχον έτος, έχουμε δρομολογήσει να κλείσουν 15 – 17 παράνομες χωματερές, από τις συνολικά 52 στη χώρα.  Δεν εφησυχάζουμε. Στόχος μας είναι έως το τέλος του 2021 να έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών στο Αίγιο

Σε χώρους το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας θα κατευθυνθούν το προσεχές διάστημα τα απορρίμματα του Αιγίου, ενώ προσπάθεια γίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιλυθεί συνολικά το ζήτημα των απορριμμάτων της Αχαΐας.

Σε δύο διαδοχικές συσκέψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, με θέμα τη συνολική αντιμετώπιση της  Διαχείρισης Απορριμμάτων στον Νομό αποφασίστηκε:

  • Η δρομολόγηση άμεσης λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων στο Αίγιο. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κατευθύνονται σε χώρους του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος μετά από αποδοχή από τον εν λόγω Φορέα.  
  • Η ολοκλήρωση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 της διαδικασίας δημοπράτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Πάτρας, στη θέση Φλόκα. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη μονάδα είναι μία από τις 17 τις οποίες έχει θέσει ως στόχο να δημοπρατηθούν εντός του 2020 ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.
  • Η κατάργηση και η αποκατάσταση του  ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και του  ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Αιγείρας. Το υπουργείο λαμβάνοντας υπόψιν τον επικείμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό, συντόνισε τις προσπάθειες ώστε να αποφασισθεί εν τέλει το οριστικό κλείσιμο και η αποκατάστασή τους  με πόρους από την Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής  Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Αιγίου, Δημήτρης Καλογερόπουλος,  ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων Αχαΐας (ΦοΔΣΑ) Γρηγόρης Αλεξόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του δήμου Αιγίου και της Περιφέρειας.

Ο κ. Γραφάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτυγχάνεται ο στόχος της δημοπράτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Πάτρα εντός του πρώτου εξαμήνου. Για την περίπτωση του Αιγίου σημείωσε πως «σήμερα από κοινού καταλήξαμε σε μία ολιστική και οριστική λύση που αντιμετωπίζει το θέμα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα».

χωματερήυπουργείο Περιβάλλοντος