Ελλάδα | 13.02.2020 13:08

Ο «ταρζάν» από την Πετρούσα Δράμας στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα

Newsroom

Ο Δραμινός υπεραθλητής Μάριος Γιαννάκου βρίσκεται μεταξύ των 25 πιο σκληροτράχηλων αθλητών που συνεχίζουν τον εξαντλητικό αγώνα στη ζούγκλα της Ταλαμάνκα στην Κόστα Ρίκα.

Ο αγώνας Coastal Challenge 2020 ξεκίνησε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο 15 του μήνα. Ξεκίνησαν τον αγώνα 51 αθλητές από 35 χώρες του πλανήτη, αλλά μέσα στα δύο πρώτα 24ωρα είχαν εγκαταλείψει οι μισοί.

T

Πρόκειται για αγώνα 250 χιλιομέτρων μέσα σε δύσβατα και αχαρτογράφητα μονοπάτια. Οι αθλητές πρέπει να διανύσουν φαράγγια, να διασχίσουν ορμητικούς χειμάρρους, να αναρριχηθούν σε δύσκολες κορυφές, να περάσουν μέσα από πυκνή βλάστηση και φυσικά να φροντίζουν για την ασφάλεια τους σε κάθε κίνδυνο. Ο ανεφοδιασμός γίνεται σε χωριά ιθαγενών που έχουν επιλεγεί από τους διοργανωτές.

T

«Ο Μάριος βρίσκεται στην τρίτη μέρα του αγώνα και σε λίγη ώρα φτάνει στο 120ο χιλιόμετρο. Τις τελευταίες 3 ημέρες έχει κοιμηθεί 4μιση ώρες συνολικά και συνεχίζει την προσπάθεια του παρά την ανυπόφορη ζέστη , την υγρασία και τους πόνους στα πόδια. Του μεταφέρουμε πραγματικά κάθε μήνυμα και σχόλιο σας και προχωράει συγκινημένος από την αγάπη σας», αναφέρει το άτομο που χειρίζεται τον λογαριασμό του στο facebook.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής είναι από το 150ο χιλιόμετρο μέχρι το 230ό, καθώς είναι το πιο δύσβατο κομμάτι της ζούγκλας. 

Ο αγώνας διεξάγεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αφού η υγρασία είναι μόνιμα πάνω από 95% και η θερμοκρασία αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

T

Ο Μάριος Γιαννάκου είναι ένας έμπειρος αθλητής καθώς τον Φεβρουάριο του 2018 έγινε ένα από τα 14 άτομα στον κόσμο που τερμάτισαν με τα πόδια τον αγώνα 150 χιλιομέτρων στην Αρκτική και τον Δεκέμβριο του 2018 έσπασε το παγκόσμιο ηλικιακό ρεκόρ στον μεγαλύτερο αγώνα ερήμου στον κόσμο, μήκους 270 χιλιομέτρων.

Σε συνέντευξη του πριν από πολλούς μήνες είχε εξομολογηθεί πως πριν από μερικά χρόνια ζύγιζε 141 κιλά μέχρι που αποφάσισε να αφιερωθεί στον αθλητισμό και να επιχειρεί στους πιο δύσκολους και επίπονους αγώνες του πλανήτη.

«Οταν φτάνω στα όρια μου σκέφτομαι μόνο πως κρατάω τη γαλανόλευκη στον τερματισμό και αυτό μου δίνει δύναμη και κουράγιο» είχε πει ο Δραμινός αθλητής. «Για μένα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον τερματισμό- κι ούτε θέλω να υπάρχει. Δεν έχει να κάνει με το τρέξιμο. Το “ταβάνι” που βάζουμε κάθε φορά οι άνθρωποι σε ό,τι αφορά τους στόχους μας δεν χρειάζεται τελικά κι αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι τα όρια υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε και να δοκιμάζουμε τον εαυτό μας πάνω σ’ αυτά. Ένας άνθρωπος μπορεί να καταφέρει πραγματικά τα πάντα αρκεί να έχει τα ψυχικά αποθέματα, την υπομονή και την επιμονή για να προσπαθήσει γι’ αυτό που έχει ονειρευτεί» είπε ο Γιαννάκου πριν τον αγώνα ενώ έστειλε και φωτογραφία στέλνοντας το μήνυμα του για τη Ροδόπη που είναι ο τόπος καταγωγής του.

To μήνυμα των παιδιών από την Πετρούσα

Στο μεταξύ συγκινητική είναι και η ψυχολογική υποστήριξη που έχει από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου στην Πετρούσα Δράμας καθώς συχνά πυκνά ανεβάζουν βίντεο με συνθήματα στήριξης στον προσωπικό του λογαριασμό.

T

Μάριος ΓιαννάκουζούγκλαΚόστα Ρίκα