Κλειστές δομές: «Όχι» οι νησιώτες, το «μπαλάκι» στην αυτοδιοίκηση από Μηταράκη
Βασίλης ΙγνατιάδηςΜια μεγάλη ελληνική σημαία, που σχηματίστηκε με βαμμένες πέτρες, και η λέξη «ΟΧΙ» κάτω απ' αυτήν έμειναν πίσω μετά τον διήμερο αποκλεισμό της θέσης όπου έχει χωροθετηθεί η δημιουργία νέας κλειστής δομής μεταναστών στην περιοχή Καράβα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας σωρός από σωσίβια και λαστιχένιες βάρκες προσφύγων και μεταναστών, που απόθεσε στην περιοχή το Σάββατο η δημοτική Αρχή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη θέση «Καβακλή», παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, και με ομαδική εργασία άφησαν το στίγμα τους κατά της δημιουργίας της δομής.
«Η κίνησή μας είναι συμβολική, δεν προσβάλλει και δεν προκαλεί κανέναν. Αφήσαμε εκεί τη Γαλανόλευκη και τη λέξη "όχι", για να δείξουμε πως είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία του νέου κέντρου, για τους πολύ συγκεκριμένους λόγους στους οποίους έχουμε αναφερθεί αναλυτικά» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαΐδης.
Λίγες ώρες μετά τη λήξη του διήμερου συμβολικού αποκλεισμού, ο ίδιος άκουσε σήμερα τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη να ανακοινώνει το «πάγωμα» των επιτάξεων εκτάσεων για τη δημιουργία των νέων δομών στα νησιά.
«Η ανακοίνωση αυτή ανάβει ένα μικρό ελαφρύ φως στο τούνελ. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και να πέσουν οι τόνοι, γιατί ο κόσμος είναι αγριεμένος. Εμείς θα επιμείνουμε στις θέσεις μας για καμία νέα δομή, ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή», ανέφερε.
Οι τέσσερις λόγοι που προβάλλει ο Μανταμάδος είναι η στρατηγική στρατιωτική σημασία που έχει η θέση, ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω του παρακείμενου δάσους, οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και το αρχαιολογικό της ενδιαφέρον.
Σημειώνεται πως αντίστοιχο «ΟΧΙ» έχει σχηματιστεί και στη «θέση 17» στη Χίο, που έχει επίσης επιταχθεί για την δημιουργία κλειστής δομής. Οι αντιδρώντες κάτοικοι – συντοπίτες του υπουργού Μετανάστευσης – το σχημάτισαν με κόκκινα πανιά.
Μηταράκης: το «μπαλάκι» στην Αυτοδιοίκηση
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωσή του για «πάγωμα» των επιτάξεων προκειμένου να υπάρξει διάλογος, ανέβασε στο διαδίκτυο μια selfie στην οποία ποζάρει μαζί με τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, συνοδεύοντάς την με ένα κείμενο, στο οποίο ρίχνει το «μπαλάκι» στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, από τους οποίους ζητά να υποδείξουν κατάλληλους χώρους για τις νέες δομές.
«Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών», έγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Σημειώνεται πως δύο μέρες νωρίτερα, το Σάββατο, ο κ.Μηταράκης είχε ανακοινώσει την χορήγηση των απαραίτητων αδειών χωροθέτησης, τοποθέτησης και χωματουργικών στις εκτάσεις που έχουν επιταχθεί, με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
«Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 28/10-02-2020) και της υπ’ αρ. 1311/10-02-2020 απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, χορηγείται, με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, άδεια για τη χωροθέτηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και λοιπών διακριτών χώρων στις επιταχθείσες εκτάσεις γης.
Επιπλέον, χορηγείται άδεια εκτέλεσης εργασιών τοποθέτησης περίφραξης και χωματουργικών για την διαμόρφωση των γηπέδων, με σκοπό την εγκατάσταση των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Ερευνα για τις επιπτώσεις του Μεταναστευτικού στα νησιά
Από την πλευρά του, ο Κώστας Μουτζούρης έκανε γνωστό πως έχει στα χέρια του έρευνα για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στα νησιά, την οποία είχε παραγγείλει η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου σε εξειδικευμένη εταιρία και τα αποτελέσματά της θα παρουσιάσει ο ίδιος αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες.
Ενα εύρημα της συγκεκριμένης έρευνας, που παρουσίασε ο περιφερειάρχης, αναφέρει πως 9 στους 10 νησιώτες έχουν δει τη ζωή τους να επηρεάζεται αρνητικά από το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Το 74% των ερωτηθέντων απάντησε πως επηρεάστηκε αρνητικά και το 16% μάλλον αρνητικά.
Μόλις 3% απαντά πως η ζωή του επηρεάστηκε θετικά (1%) ή μάλλον θετικά (2%) ενώ 6% δηλώνει πως δεν έχει επηρεαστεί
- Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
- Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
- Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
- Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»