Μόρια: Στη δικογραφία για τα «μπλόκα» ακροδεξιών τα βίντεο του ethnos.gr
Αλέξανδρος ΚαλαφάτηςΤην κινητοποίηση της Ασφάλειας Μυτιλήνης που πραγματοποιεί έρευνα για τη δράση ομάδων ακροδεξιών που πραγματοποιούν μπλόκα, ελέγχους και «face control» στο χωριό της Μόριας προκάλεσε το δημοσίευμα του ethnos.gr για την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.
Η Ασφάλεια Μυτιλήνης προχώρησε σε ενέργειες προκειμένου να πάρει στην κατοχή της τα δύο βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο ρεπορτάζ, τα οποία αναμένεται να συμπεριληφθούν στη δικογραφία που σχηματίζεται για την υπόθεση και αφορούν στη δράση οργανωμένων ομάδων από τις 4 Φεβρουαρίου (όταν και γυρίστηκαν τα βίντεο) μέχρι και την περασμένη Δευτέρα.
Τα μπλόκα στήθηκαν τελευταία φορά τη Δευτέρα στην είσοδο της Μόριας από περίπου 30 ακροδεξιούς, οι οποίοι προχωρούσαν σε «εξακριβώσεις στοιχείων» και «ανακρίσεις», υποκαθιστώντας τον ρόλο της Αστυνομίας. Για τους νέους ελέγχους έγινε επώνυμη καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης και ζητήθηκε η ποινική δίωξη των δραστών.
Ο Χαράλαμπος Ζαχαριάδης, εργαζόμενος σε αναγνωρισμένη ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο νησί, περιέγραψε όλα όσα έζησε επιστρέφοντας με το αυτοκίνητο μαζί με την κοπέλα του στο χωριό της Μόριας: «Πλησιάζοντας στο χωριό είδαμε μπροστά μας περίπου 30 άτομα. Κάποια από αυτά, με μπροστάρη ένα άτομο που έμοιαζε με αρχηγό, μπήκαν μπροστά στο αυτοκίνητο για να μην περάσουμε και έτσι μας ακινητοποίησαν. Αρχικά πέρασαν την κοπέλα μου για μία Ιταλίδα, μέλος ΜΚΟ που είχε δεχτεί άγρια επίθεση πριν από λίγο καιρό. Της μίλησαν στα αγγλικά και τη ρώτησαν εάν είναι από την Ιταλία. Όταν τους απάντησε στα ελληνικά, άρχισαν τις ερωτήσεις: ‘Ποιοι είστε, που μένετε, που πάτε;’ Όταν τους ρώτησα εάν έχουν εξουσιοδότηση για να μας κάνουν έλεγχο, τότε άρχισαν να βάζουν χέρια μέσα στο αυτοκίνητο και να φωνάζουν: ‘Προδότες, εσείς φέρνετε τους μετανάστες και τους συντηρείτε εδώ’ και άλλα τέτοια. Τους απάντησα με επιχειρήματα και τους ρώτησα γιατί δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο και απέναντι στους ντόπιους του χωριού της Μόριας που δουλεύουν στο ΚΥΤ. Απάντηση δεν πήρα».
Το χειρότερο, ωστόσο, για τον Χαράλαμπο Ζαχαριάδη και την κοπέλα του είναι ότι απειλήθηκαν ευθέως για τη σωματική τους ακεραιότητα: «Μας είπαν: ‘Έχετε διορία μία εβδομάδα να μαζέψετε τα πράγματά σας και να ξεκουμπιστείτε από το χωριό. Καταλαβαίνετε ότι είμαστε εγκλωβισμένοι στο χωριό όπου ζούμε. Για να πάμε στο σπίτι μας στη Μόρια αναγκαζόμαστε να κάνουμε κύκλους για να μην περάσουμε από το μπλόκο. Φοβάμαι ότι είναι θέμα χρόνου να με βρούνε και να με τσακίσουνε».
Την ώρα που ο κ. Ζαχαριάδης και η κοπέλα του ήταν περικυκλωμένοι από την ομάδα των κατοίκων, η κοπέλα κάλεσε στην Αστυνομία για βοήθεια: «Τους είπε ότι έχουμε εγκλωβιστεί, ότι απειλούμαστε άμεσα και ότι θέλουμε βοήθεια. Ήρθαν δύο αστυνομικοί, ένας ένστολος και ένας με πολιτικά. Τους ζήτησα να καταγράψουν τα στοιχεία των ατόμων που μας απείλησαν. Ήταν όλοι τους εκεί. Αυτό, όμως, δεν έγινε. Αντιθέτως κράτησαν μόνο τα δικά μας στοιχεία ταυτότητας. Η Αστυνομία λειτουργεί μονομερώς; Όταν καταφέραμε τελικά να φύγουμε, πήγαμε στη Μυτιλήνη, καταθέσαμε αναφορά στην Αστυνομία και ζητήσαμε την ποινική δίωξη των ατόμων αυτών. Απ’ όσο ξέρω δεν έγινε καμία σύλληψη».
Κυνηγούσαν μετανάστες
Τα πρώτα μπλόκα κατοίκων στη Μόρια στήθηκαν την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, με αφορμή το πέρασμα πορείας μεταναστών μία ημέρα νωρίτερα μέσα από το χωριό.
«Εκείνη την ημέρα περπατούσα στο χωριό και ξαφνικά βλέπω δύο γιαγιάδες να μου λένε ψιθυριστά στα Aγγλικά: Go, go, go. Με πέρασαν για μετανάστη και μου έλεγαν να φύγω γρήγορα, δείχνοντάς μου με τα χέρια τους μία μάντρα για να την πηδήξω και να γλιτώσω. Τους λέω στα Ελληνικά: Πείτε μου τη συμβαίνει. ‘Δικός μας είσαι, παιδάκι μου. Σε περάσαμε για μετανάστη και θέλαμε να σε σώσουμε’, μου είπαν. Ακολούθησε πογκρόμ στους δρόμους του χωριού. Κυνηγούσαν με κλωτσιές μετανάστες, έκαναν ελέγχους σε μέλη ΜΚΟ, έπιασαν από τον λαιμό κόσμο και τον τραβάγανε», προσθέτει ο κ. Ζαχαριάδης.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ