Θεσσαλονίκη: Nέο κρούσμα ψώρας σε σχολείο, το δεύτερο σε δύο μέρες
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΑπανωτά είναι τα κρούσματα ψώρας σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, αφού καθημερινά εντοπίζεται και κάποιο νέο περιστατικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον έντονη ανησυχία μεταξύ γονέων, μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών. Αν και οι αρχές είναι καθησυχαστικές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αφού η ψώρα μεταδίδεται μόνο με παρατεταμένη επαφή, τα αλλεπάλληλα κρούσματα χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου και υποδηλώνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για λήψη μέτρων. Το νέο κρούσμα εντοπίστηκε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου σε μαθητή του 40ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, Πρόκειται για το πέμπτο κρούσμα σε σχολείο της Θεσσαλονίκης τους τελευταίους περίπου τέσσερις μήνες το δεύτερο μέσα σε μόλις δύο ημέρες και το τρίτο εντός μίας εβδομάδας.
Με απόφαση της αντιδημάρχου Παιδείας Θεσσαλονίκης, Δήμητρας Ακριτίδου, το σχολείο έκλεισε για καθαρισμό και απολύμανση. Κατά την ίδια έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας για μαθητές και γονείς. «Προκαλούν έντονο προβληματισμό τα απανωτά κρούσματα ψώρας σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. Θα επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη σήμερα το βράδυ και από αύριο το πρωί θα συγκαλέσω συσκέψεις στο γραφείο μου με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με δημάρχους, ώστε να δούμε, τι θα κάνουμε. Πάντως, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, αφού η ψώρα δεν πλανάται στον αέρα και κολλάει μόνο με παρατεταμένη επαφή», σημειώνει στο ethnos.gr ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Τα προηγούμενα κρούσματα
Το προηγούμενο περιστατικό με κρούσματα ψώρας εντοπίστηκε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου σε μαθητές σχολείων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, με αποτέλεσμα οι αρχές να βάλουν λουκέτο μέχρι την Παρασκευή σε τέσσερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες απολύμανσης.
Ειδικότερα, ψώρα εντοπίστηκε σε μαθητή του 2ου Γυμνασίου Κορδελιού και σε έναν του 2ου Λυκείου Κορδελιού. Αμέσως δόθηκε εντολή από τη δημοτική αρχή να κλείσουν τα δύο σχολεία και να ξεκινήσουν εργασίες απολύμανσης, προκειμένου τα μικρόβια να μην αναπτυχθούν περαιτέρω και προσβάλουν και άλλους μαθητές. Μαζί με τα δύο παραπάνω σχολεία κλειστά μέχρι την Παρασκευή θα μείνουν και θα γίνουν και σε αυτά εργασίες απολύμανσης, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού, καθώς και το 13ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού, τα οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Το αμέσως προηγούμενο περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από μόλις μία εβδομάδα, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, πάλι στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Η ψώρα είχε εντοπιστεί σε δύο παιδάκια (ένα του Δημοτικού κι ένα του Νηπιαγωγείου). Στο σχολικό συγκρότημα που φοιτούσαν τα παιδιά συστεγάζονται πέντε σχολεία, τρία Δημοτικά και δύο Νηπιαγωγεία (3ο, 5ο και 8ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου και 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου), τα οποία έκλεισαν για καθαρισμό και απολύμανση με απόφαση της δημοτικής αρχής. Εξάλλου, πριν από περίπου τρεις μήνες περιστατικά ψώρας εμφανίστηκαν και σε δύο μαθητές στην Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού. Ο ένας από αυτούς φοιτούσε στο Γυμνάσιο και ο άλλος στο Λύκειο της Επανομής. Οι μαθητές έμειναν στο σπίτι τους για δύο μέρες και στα σχολεία έγινε απολύμανση για προληπτικούς λόγους.
Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο από ψώρα προσβλήθηκε και ένας μαθητής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας έγινε εφαρμογή ειδικής λοσιόν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζόμενους, ενώ στο κτίριο έγινε καθαρισμός και αποπαρασίτωση. Τότε πολλοί μαθητές είχαν εξεταστεί στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων της Θεσσαλονίκης, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο άλλο κρούσμα.
Τι είναι η ψώρα
Η ψώρα είναι μεταδοτική παρασιτική νόσος του δέρματος από το άκαρι της ψώρας. Τα πιο συχνά συμπτώματά της είναι η έντονη φαγούρα και το κόκκινο εξάνθημα. Περιστασιακά μπορεί να είναι ορατές μικρές σήραγγες στο δέρμα. Στην πρώτη μόλυνση το προσβληθέν άτομο θα αναπτύξει συμπτώματα σε διάστημα μεταξύ δύο και έξι εβδομάδων, ενώ αν επαναμολυνθεί, τα συμπτώματα θα αναπτυχθούν μεταξύ 1-4 ημερών.
Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν στο μεγαλύτερο τμήμα του σώματος ή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι καρποί, ανάμεσα στα δάκτυλα ή στη γραμμή της μέσης. Το κεφάλι μπορεί να προσβληθεί, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο στα παιδιά. Η φαγούρα είναι εντονότερη το βράδυ. Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει λύση της συνέχειας του δέρματος και επιπλέον βακτηριακή λοίμωξη.
Η ψώρα μεταδίδεται μετά από σχετικά παρατεταμένη άμεση επαφή του δέρματος με ένα μολυσμένο πρόσωπο (τουλάχιστον 10 λεπτά), όπως και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμη και αν το άτομο δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα. Περιβάλλοντα συνωστισμού, όπως σχολεία και φυλακές, αυξάνουν τον κίνδυνο διάδοσης.
- «Εκσυγχρονιστής της ελληνικής πολιτικής σκηνής, πραγματιστής και χαμηλών τόνων»: Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για το θάνατό του Κώστα Σημίτη
- Στον Ευαγγελισμό ο Μητσοτάκης: Ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας
- Φρίκη στην Ξάνθη: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της κακοποίησης της Ευγενίας - «Της έσπασε σπόνδυλους από τον αυχένα»
- Ξεσπά ο Μητρούσης για το τροχαίο: «Τι να την κάνω τη συγγνώμη; Είμαι βιδωμένος στο κρεβάτι και κινούμαι με το πι»