Ελλάδα|21.02.2020 07:25

Επίορκοι αστυνομικοί: Βρώμικο χρήμα, σχέσεις με κακοποιούς και «ταρίφα» 40.000 ευρώ

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Συνεργασία με ποινικούς με πλούσιο «βιογραφικό» είχαν αναπτύξει επίορκοι αστυνομικοί, οι οποίοι εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων. Οι ποινικοί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για κακουργηματικές πράξεις, ήταν οι «πελάτες» του κυκλώματος και πλήρωναν αδρά για μία ταυτότητα ή ένα διαβατήριο.

Η «ταρίφα» για μία απλή περίπτωση ήταν 4.000 ευρώ, ενώ για μία «δύσκολη» περίπτωση (για παράδειγμα για άτομο που καταζητείται) μπορούσε να φτάσει τις 40.000 ευρώ. Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι σε μία περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ήταν Αλβανός κακοποιός, σεσημασμένος για σωρεία κακουργημάτων, τα μέλη του κυκλώματος ζήτησαν 40.000 ευρώ για να του δώσουν διαβατήριο. Και αυτό διότι η περίπτωσή του θεωρήθηκε «υψηλού ρίσκου».

Στα χέρια των αστυνομικών κατέληγαν «βρώμικα» χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες. Ουσιαστικά πρόκειται για τα λεφτά με τα οποία τους πλήρωναν ποινικοί, οι οποίοι είχαν εμπλοκή σε υποθέσεις μαστροπείας, ληστειών και ναρκωτικών ουσιών. Η έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε το 2018. Ο φάκελος της υπόθεσης βρισκόταν για καιρό στη διάθεση της Δικαιοσύνης που αποφάσισε ύστερα από την έρευνα που έκανε να ασκήσει διώξεις σε βάρος των μελών του κυκλώματος. Συνολικά κατηγορούνται 33 άτομα, ανάμεσά τους έξι αστυνομικοί (πέντε αστυφύλακες και ένας ανθυπαστυνόμος). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί υπηρετούσαν στα Τμήματα Ασφαλείας της Ελευσίνας, του Παγκρατίου, των Βριλησσίων και στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών.

Ο τρόπος δράσης

Πως, όμως, λειτουργούσε το κύκλωμα; Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέλη του έλεγαν στους πελάτες τους, συνήθως κακοποιούς, να πάνε μαζί με μάρτυρες (τους οποίους έχουν βάλει στο κόλπο) σε συγκεκριμένα Τμήματα της Αθήνας για την έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου. Το κύκλωμα είχε ενημερώσει από πριν τους πελάτες για τα ονόματα που θα δήλωναν για την έκδοση των εγγράφων.

Συγκεκριμένα τους έλεγαν να δηλώσουν ονόματα Ελλήνων που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και δεν έχουν εκδώσει ποτέ ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι επίορκοι αστυνομικοί είχαν νωρίτερα κάνει έρευνα στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΕΛ.ΑΣ. για το ποιοι είναι αυτοί οι Έλληνες του εξωτερικού. Έτσι, κατάφεραν να πουλήσουν στους πελάτες τους περίπου 70 διαβατήρια και ταυτότητες. Η έρευνα των διωκτικών Αρχών θα συνεχιστεί για να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο το κύκλωμα ξέπλενε τα κέρδη του αλλά και να διαπιστωθεί η δράση των κακοποιών-πελατών που αγόρασαν τα πλαστά έγγραφα.

Εάν δηλαδή με αυτά τα έγγραφα έχουν ανοίξει εταιρίες, έχουν νοικιάσει σπίτια κλπ. Επίσης, θα διαπιστωθεί εάν είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς και ποια ήταν η οικονομική τους δραστηριότητα. Για την υπόθεση αναμένεται να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σήμερα Παρασκευή. Σημειώνεται ότι οι έξι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ σε βάρος τους κινήθηκε ΕΔΕ. Ένας εκ των έξι αστυνομικών είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές για ποινική υπόθεση.

αστυνομίαδιαφθοράκύκλωμα διακίνησης