Ελλάδα|21.02.2020 20:17

Η «ιστορική» διαδρομή της Πλατείας Ομονοίας - Από το σιντριβάνι, στον Δρομέα

Newsroom

Πρωτοβαφτίστηκε ως πλατεία Ανακτόρων, καθώς εκεί το 1834 επρόκειτο να χτιστούν τα βασιλικά ανάκτορα. Στη συνέχεια πήρε το όνομα του τότε ανήλικου Βασιλιά Όθωνα, για να γίνει τελικά η πλατεία της συμφιλίωσης, η πλατεία Oμονοίας.

Το 1900 η πλατεία Ομονοίας έχει ελλειπτικό σχήμα. Το 1930 η πλατεία γίνεται κυκλική και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινιάζει τον υπόγειο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Η πλατεία γίνεται το κέντρο της κοσμικής Αθήνας. Το 1960 για πρώτη φορά τοποθετείται στο κέντρο της πλατείας το περίφημο σιντριβάνι. Ενώ το 1988 ο Δρομέας πρωταγωνιστεί στο κέντρο της πλατείας.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Open TV Γεωργία Λαγού, το παρελθόν της πλατείας όπου χτυπά η καρδιά της πρωτεύουσας, είναι σχεδόν μαρτυρικό αφού το σχήμα και η αισθητική της έχουν τσαλακωθεί ουκ ολίγες φορές. Και αυτό διότι πρόκειται για την πλατεία των παρεμβάσεων και των αναπλάσεων.

Η τελευταία προσπάθεια ανακαίνισης, έγινε πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, το 2004… και η πλατεία μετατράπηκε σε ένα απέραντο τσιμέντο, ενώ οι γύρω δρόμοι σε ένα γκέτο που κρύβεται το σκοτάδι που πλανάται πάνω από την περιοχή.

Ενάμιση αιώνα σχεδόν από την πρώτη της λειτουργία Η πολύπαθη πλατεία μεταμορφώνεται και πάλι με αέρα νοσταλγίας. Το σιντριβάνι της Πλατείας Ομονοίας αναβλύζει ξανά, φέρνοντας μνήμες από παλαιότερες δεκαετίες. Μπλε…κόκκινο …πράσινο… Οι διαφορετικοί χρωματισμοί χαρίζουν ένα μοναδικό θέαμα.

Το βίντεο από τη νυχτερινή δοκιμαστική λειτουργία ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η πλατεία Ομονοίας βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα παραδοθεί στους κατοίκους της Αθήνας. Πάμε να την αγαπήσουμε από την αρχή...» έγραψε μεταξύ άλλων. Η παράδοση της ανακαινισμένης πλατείας αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

σιντριβάνιαΠλατεία Ομονοίας