Ελλάδα|23.02.2020 18:33

Κορoναϊός: Εάν πάρει διαστάσεις στην Ελλάδα υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης;

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορoναϊού στην Ιταλία έχει προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, που λαμβάνουν πλέον μέτρα στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Για πρώτη φορά, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα, απαιτείται συντονισμός τόσων πολλών διαφορετικών φορέων. Σε περίπτωση που η κατάσταση αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και στη χώρα μας, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είναι -μεταξύ άλλων- αρμόδια για να εφαρμόσει σχέδια αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων που απειλούν ανθρώπινες ζωές.

Το γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας «Ξενοκράτης» προβλέπει ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρέπει να έχει σχέδιο για «φυσικές-τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές». Ανάμεσα στους σεισμούς, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες και άλλες καταστροφές περιλαμβάνει και τη «θανατηφόρα επιδημία σε ανθρώπους ή ζώα».

Το θέμα, ωστόσο, είναι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ethnos.gr, ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν διαθέτει σχέδιο για επιδημίες.  

Μέχρι σήμερα την κατάσταση με τον κορoναϊό χειρίζεται αποτελεσματικά κυρίως το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Με το θέμα ασχολείται και διυπουργική επιτροπή, ενώ σε όλες τις ενέργειες που γίνονται συνεργάζεται το υπουργείο Υγείας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το ερώτημα είναι εάν αρκεί αυτό.

Στην περίπτωση που η επιδημία πάρει διαστάσεις στη χώρα μας θα χρειαστεί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων (σχεδόν το σύνολο των υπουργείων, Περιφερειών, Δήμων κλπ) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία μάλλον θα «τρέξει» να εκπονήσει σχέδιο.

Το ethnos.gr επικοινώνησε με στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στην ερώτηση γιατί δεν υπάρχει σχέδιο, το στέλεχος της Γ.Γ.Π.Π. απάντησε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τον οποίο είμαστε σε επαφή και βάσει των οδηγιών του κινούμαστε, δεν έχει κηρύξει ακόμα τον κορoναϊό ως θανατηφόρα επιδημία. Το σχέδιο Ξενοκράτης κάνει λόγο για θανατηφόρα επιδημία. Το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Υγείας που εφαρμόζει δικά του αποτελεσματικά σχέδια για αυτές τις περιπτώσεις και με το οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή. Επίσης, υπάρχει μία διυπουργική επιτροπή με την οποία συνεργαζόμαστε και η οποία παρακολουθεί όσο πιο στενά γίνεται κάθε εξέλιξη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες».

Κορονοϊόςνέος κορονοϊόςΕλλάδα