Ελλάδα|01.03.2020 10:10

Δεύτερη νύχτα στον Εβρο: Ενταση, χημικά, 70 συλλήψεις και ενίσχυση των δυνάμεων

Newsroom

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Έβρο όπου το βράδυ του Σαββάτου 29/2 παρέμειναν στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενδεικτικό είναι ότι από το πρωί του Σαββάτου οι συγκεντρωμένοι, έχοντας αφήσει πίσω τους τα τουρκικά φυλάκια, πετούσαν πέτρες προς την Αστυνομία, ενώ άναψαν φωτιές. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χημικά για να τους απομακρύνουν από το σημείο και να μη φτάσουν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το hellasjournal.com, στον Έβρο μεταβαίνει κλιμάκιο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, γνωστή ως ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να ενισχυθεί και με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα. 

Παράλληλα, οι Ειδικές αμφίβιες δυνάμεις των νησιών βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού ήδη έχει πάρει θέση στη νησιωτική Ελλάδα και με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει, θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση φρούρησης των θαλασσίων συνόρων. Ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για τις επόμενες ώρες, από τη στιγμή που οι άνεμοι θα επιτρέπουν στους διακινητές, αλλά και όπως έχει αποδειχτεί και στο επίσημο τουρκικό κράτος, να διευκολύνει τους παράνομους μετανάστες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

Το Σάββατο 29/2, οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.

Ωστόσο, παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να «απαντήσουν» με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.

Με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές, οι συγκεντρωμένοι στην άλλη πλευρά των συνόρων προσπαθούν να «ξορκίσουν» το τσουχτερό κρύο και την υγρασία, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών, όπου οι κάτοικοι δείχνουν εξοικειωμένοι με τη διαφορετική αυτή κινητικότητα που καταγράφεται στα σύνορα καθώς η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή είναι στην καθημερινότητά τους.

Τουρκικά λεωφορεία συνοδεύουν τους πρόσφυγες

Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τουρκικά λεωφορεία να συνοδεύουν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα. Παράλληλα, ο δήμαρχος Ορεστιάδας σε δηλώσεις του είπε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να ξεπερνά τις 6.000. Ακόμη τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ μεταβαίνουν στον Έβρο ως ενίσχυση στην προσπάθεια να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με την Τουρκία. Ανάμεσά τους βρίσκονται και αστυνομικοί που τις προηγούμενες μέρες είχαν βρεθεί σε Λέσβο και Χίο.

Επιχείρηση «Σφραγίστε τον Έβρο»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ζήση Μούσιου, οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να δείξει ότι ο ποταμός Έβρος είναι «σφραγισμένος». Τα συγκεκριμένα μέσα είναι θερμικές κάμερες, πολλά μπλόκα και πυκνές περιπολίες. Παράλληλα χθες Παρασκευή δόθηκε εντολή να τρέξει η επιχείρηση «Σφραγίστε τον Εβρο». Γι' αυτό και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αποφασίσει μία σειρά μέτρων όπως: ενισχυμένες περιπολίες, περισσότερες ενέδρες από την Αλεξανδρούπολη έως την Ορεστιάδα. Κύριο μέλημα είναι να μην υπάρξει κάποιο μελανό σημείο και το μήνυμα είναι: «Δεν περνάει κανείς». Αναμένεται, μάλιστα, να μεταφερθούν στρατιωτικοί από άλλες περιοχές στον Εβρο το επόμενο διάστημα.  

σύνοραπρόσφυγεςΈβρος