Ελλάδα|04.03.2020 11:09

Βόρειο Αιγαίο: «Εμφύλιος» για τις ΜΚΟ σε Λέσβο-Χίο-Σάμο

Τίμος Φακαλής

Σε κλοιό κινητοποιήσεων βρίσκεται για 3η συνεχή ημέρα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, με τους κατοίκους της Χίου να απαγορεύουν την δίοδο οχημάτων τροφοδοσίας, καθαριότητας αλλά και εργαζομένων στο hotspot. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αποχώρηση από την Μυτιλήνη εργαζομένων σε εθελοντικές οργανώσεις μετά από επιθέσεις που δέχτηκαν από εξαγριωμένους κατοίκους σε διάφορα σημεία της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.

Την αντίθεσή τους στις επιθέσεις σε στελέχη των ΜΚΟ δηλώνουν κάτοικοι της Συκαμιάς της Χίου και της Σάμου. Παράλληλα, ολοένα και αυξάνεται η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να επιστρατεύει ακόμη και στρατιωτικούς σκύλους στις ακτές των νησιών. Οι συγκεκριμένοι σκύλοι χρησιμοποιούνται συνήθως για φύλαξη στις αποθήκες με τα πυρομαχικά και οι περισσότεροι ανήκουν σε μονάδες της ΜΕΡΥΠ, έχοντας ως αποστολή την ανακάλυψη εισβολέων και τον εντοπισμός της θέσης τους, μέσω της εξαιρετική όσφρηση τους. 

Χίος: Εμπρησμός σε αποθήκη που διατηρούσαν από το 2015 οργανώσεις αλληλεγγύης

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι της Χίου εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τον υπερπληθυσμό στη ΒΙΑΛ, αλλά και την καταπάτηση των περιουσιών τους περιμετρικά του κέντρου από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Λόγω των κινητοποιήσεων μέχρι στιγμής εντοπίζονται προβλήματα στην τροφοδοσία, στην καθαριότητα αλλά και στις γραφειοκρατικές εργασίες που αφορούν το άσυλο. Την ίδια ώρα σε εμπρησμό, οδηγούν τα πρώτα στοιχεία, σε ότι αφορά στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αποθήκη των αλληλέγγυων Χίου, τα ξημερώματα της Τρίτης 3/3 στην περιοχή της Παναγίας Λέτσαινας. Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο ιδιοκτήτης της αποθήκης, που μένει στον επάνω όροφο, ανέφερε ότι άκουσε θορύβους καθώς και τους γείτονες που καλούσαν σε βοήθεια, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, που έσπευσε στο σημείο δίνοντας 3ωρη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. «Ευχόμαστε η πυρκαγιά να μην έχει επηρεάσει τουλάχιστον τον σκελετό του σπιτιού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης. Σημειώνεται ότι μέσα στην αποθήκη υπήρχαν ρούχα και παπούτσια από δωρεές Χιωτών, που μοιράζονταν σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες τα είχαν ανάγκη, ειδικά τη χειμερινή περίοδο.

Γιάννης Μακριδάκης: Ο εκφασισμός της κοινωνίας προχωράει επικίνδυνα

Ο αγαπημένος συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, που η καταγωγή του είναι από τη Χίο έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στην παιδική μου γειτονιά το συμβάν. Έκαψαν την αποθήκη της Αλληλεγγύης κ παραλίγο κ τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν από πάνω, στο σπίτι τους. Είδα πρωί πρωι τον Πέτρο να σκουπίζει τα αποκαΐδια κ να μην έχει ακόμη ούτε υπολογίσει ούτε συνειδητοποιήσει τις ζημιές. Η πυροσβεστική ήταν ακόμη εκεί κ ερευνούσε. Κάτι βρήκαν, εμπρησμό πιθανότατα υποπτεύονται αλλά ακόμη δεν ανακοίνωσαν, μου λέει, τη νύχτα 3.30 άκουσα θόρυβο κ ξύπνησα, βγήκα έξω κ είδα τις φλόγες, φωνάζανε κ οι γείτονες φωτιά. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα σε μια μικρή κοινωνία. Να βάλουν φωτιά σε σπίτι κ σε ανθρώπους που κοιμούνται. Ο εκφασισμός της κοινωνίας προχωράει επικίνδυνα».

Φωτιά σε αποθήκη στην Χίο

Εμφύλιο για τις ΜΚΟ στη Λέσβο

Πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως ξένοι υπήκοοι, σε εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ, αποχωρούν μαζικά από την Λέσβο μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν τις προηγούμενες μέρες από αγανακτισμένους πολίτες σε διάφορα σημεία της Λέσβου. Μεταξύ άλλων εξαγριωμένοι κάτοικοι έσπασαν αυτοκίνητα στελεχών ΜΚΟ ενώ στην Σάμο άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε βανάκι ΜΚΟ το βράδυ της Κυριακής λίγο μετά τις 8, το οποίο ήταν σε χώρο στάθμευσης, πλησίον του 2ου δημοτικού σχολείου στη πόλη της Σάμου. 

«Καμιά πράξη μισαλλοδοξίας, τυφλού φανατισμού και βίας δεν μπορεί να αμαυρώσει το χωριό μας»

Με ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Σκαμιωτών Λέσβου «Παναγιά η Γοργόνα» και το Κοινοτικό Συμβούλιο Σκαμιάς  αντιδρούν στις επιθέσεις κατά υπαλλήλων ΜΚΟ και μεταξύ άλλων τονίζουν:«Τα πρόσφατα γεγονότα βίας απέναντι σε αιτούντες άσυλο, στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφων ακόμη και πολιτών σε διάφορες περιοχές του νησιού προκαλούν αλγεινή εντύπωση και δυσφημούν το νησί μας. Το χωριό μας, η Συκαμνιά και η Σκάλα Συκαμνιάς, έδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας με την αλληλέγγυα στάση του απέναντι σε πάσχοντες συνανθρώπους στην διάρκεια της μεγάλης δοκιμασίας του 2015-6. Με την ίδια συνέπεια βοήθησε μέχρι σήμερα υποστηρίζοντας τις θεσμικές προσπάθειες διαχείρισης αυτού του εξαιρετικά δύσκολου και σύνθετου ζητήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας. Πάντα στο όνομα του νόμου και των διεθνών κανόνων, πάντα με κοινωνική ευθύνη σύμφωνα με μια μακρά παράδοση ανεκτικότητας, ανοικτότητας και φιλοξενίας. Αυτή την τιμητική κληρονομιά καμιά πράξη μισαλλοδοξίας, τυφλού φανατισμού και βίας δεν μπορεί να αμαυρώσει. Καταδικάζουμε απερίφραστα το κάψιμο της δομής του Stage 2 που υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξασφάλιζε τη στοιχειώδη προστασία στους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέφθαναν στις ακτές της Βόρειας Λέσβου πριν μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μόριας. Είμαστε απέναντι στις πρακτικές της μισάνθρωπης βίας που διχάζουν τον τόπο μας όταν απαιτείται η μέγιστη ενότητα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Στηρίζουμε τις τοπικές αυτοδιοικητικές μας αρχές στην προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, με σύνεση, ανθρωπισμό και σωφροσύνη».

ΜΚΟΧίοςΈβροςμετανάστεςΛέσβοςΣάμοςΜυτιλήνη