ΠΟΕΔΗΝ: Υγειονομικές βόμβες τα νοσοκομεία Λέσβου, Χίου, Σάμου και Λέρου
NewsroomΤον κώδωνα του κινδύνου για τα νοσοκομεία της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Λέρου, κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Σε ανακοίνωση της, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία των νησιών βρίσκονται υπό κατάρρευση εξαιτίας και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον ολοένα αυξανόμενο όγκο προσφύγων και μεταναστών. «Τα νοσοκομεία όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Πολύμηνες λίστες αναμονής για εξέταση, ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Οι μεταφραστές είναι άφαντοί και έτσι δεν μπορούν γιατροί και νοσηλευτές να τους περιθάλψουν με ασφάλεια. Περίεργος ο ρόλος των ΜΚΟ που θα πρέπει να εξυπηρετούν τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νοσοκομεία με μεταφραστές. Τα νοσοκομεία έχουν καθημερινά μεγάλη προσέλευση στα Ιατρεία, τα ΤΕΠ από πρόσφυγες και μετανάστες και αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να ανταποκριθούν. Πολλές κλίνες των νοσοκομείων λειτουργούν αποκλειστικά για πρόσφυγες και μετανάστες (πχ Γυναικολογική, Παιδιατρική στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης).
Παρ’ ότι εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η κατάσταση καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό και κονδύλια. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όρια τους» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Η κατάσταση σε κάθε νοσοκομείο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έχει ως εξής:
Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Ο αριθμός των ανθρώπων που πηγαίνουν στο νοσοκομείο έχει τριπλασιαστεί, χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση του προσωπικού, ενώ και ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί. «Δίπλα στη πόλη, έδρα του νοσοκομείου έχουν προστεθεί 27000 άνθρωποι, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υψηλή νοσηρότητα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ενδεικτικά ότι στις 15 και 16 Φεβρουαρίου έγιναν οκτώ γεννήσεις και τέσσερις καισαρικές. «Η νεόκτιστη τριώροφη σύγχρονη μαιευτική-γυναικολογική κλινική δεν επαρκεί για να νοσηλεύσει τις προσερχόμενες και επεκτείνεται πολλές φορές στην όμορη ορθοπεδική. Δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μεταφραστών που πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν καθ’ όλο το 24ωρο. Δεν υπάρχει ούτε έλεγχος, ούτε περιορισμός, στις ΜΚΟ και στους λοιπούς συνοδούς των μεταναστών. Ανεξέλεγκτος εξαιτίας αυτού αριθμός εξετάσεων και εξεταζομένων στα εργαστήρια και στα τακτικά ιατρεία...Δεν μπορεί να λειτουργήσει το νεοσυσταθέν αιμοδυναμικό εργαστήριο. Υπολειτουργούν τα λοιπά απεικονιστικά εργαστήρια, μαστογράφος και μαγνητικός τομογράφος και βέβαια συνεχίζεται η λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο».
Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύονται 154 ψυχικά ασθενείς «έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot προσφύγων και μεταναστών. Κάθε ημέρα μεγαλώνει ο αριθμός των φιλοξενούμενων μετατρέποντας τους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου σε υγειονομικό ναρκοπέδιο. Πριν ενάμιση χρόνο στο χώρο του Νοσοκομείου φιλοξενούνταν 800 πρόσφυγες και μετανάστες. Πριν τρεις μήνες 2.500 και τώρα ξεπέρασαν τους 4.000. Στο εν λόγω hot spot της Λέρου καταφθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες και από τα γύρω νησιά Καστελόριζο και Σύμη. Ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου έχει γεμίσει σκηνές και σκουπίδια. Επιτίθενται σε ψυχικά ασθενείς, κλέβουν, προπηλακίζουν, διαταράσσουν την ηρεμία του Νοσοκομείου. Υπάρχει και κίνδυνος μετάδοσης μεταδοτικών ασθενειών, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ
Νοσοκομείο Χίου
Το νοσοκομείο εξυπηρετεί τους 50.000 κατοίκους του νησιού και 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού ξεπερνούν το 40%, ενώ τα Σαββατοκύριακα υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια. «Στο ακτινολογικό δεν υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του να στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες. Παράλληλα, εξαιτίας της ελλιπούς σύνθεσής του σε ακτινοχειριστές είναι αδύνατον να καλυφτούν σήμερα οι ανάγκες του νοσοκομείου και των εξωτερικών ιατρείων».
Νοσοκομείο Σάμου
Το νοσοκομείο της Σάμου εξυπηρετεί 32.000 μόνιμους κατοίκους και 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια το ακτινολογικό εργαστήριο έχει μείνει με ακάλυπτες βάρδιες, ενώ σοβαρή είναι και η έλλειψη νοσηλευτών. «Σχεδόν σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα – νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μία νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει δύο και τρία τμήματα ταυτόχρονα» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου λειτουργεί εδώ και 13 μήνες με μόνο μία παιδίατρο και με δύο γενικούς γιατρούς, από τις οποίες η μία είναι μετακινημένη από το Περιφερειακό ιατρείο του Μαραθοκάμπου και η άλλη υπηρετεί στο αγροτικό ιατρείο Βαθέως και εφημερεύει στην παιδιατρική κλινική...Το νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει γιατρούς ΩΡΛ, πνευμονολόγους , παρά μόνο μία η οποία υπηρετεί στην ΜΕΘ, δεν έχει γαστρεντερολόγους...Στις περισσότερες βάρδιες απόγευμα και νύχτα υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο».
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ