Αδεια ειδικού σκοπού για κοροναϊό - Γιατί αντιδρούν οι γονείς
Newsroom«Ποιος θα κρατήσει τα παιδιά;». Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα που έχουν οι γονείς μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα λόγω κοροναϊού. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς λόγω του «λουκέτου» που μπήκε στα σχολεία.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, μίλησε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι «μπαίνει ένα θέμα σε σχέση με την κανονική άδεια γιατί έτσι όπως φαίνεται, στις 10 μέρες τώρα που θα είναι κλειστά τα σχολεία, δύο μέρες ουσιαστικά θα παρθούν από την κανονική άδεια». Οι εργαζόμενοι γονείς την κανονική άδεια τη χρησιμοποιούν για να κρατήσουν τα παιδιά και το καλοκαίρι».
«Ο προβληματισμός μας είναι στο γεγονός ότι μην προσπαθήσουμε να λύσουμε τώρα τα πρόβλημα – που πολύ καλά κάνουμε και όλοι θα συμβάλλουμε σε αυτό. Η θέση μας σαν ομοσπονδία γονέων ήταν καθολικά άδεια ειδικού τύπου, ώστε να μην προσμετράται στην κανονική άδεια, για όλους τους εργαζομένους. Γιατί μετά θα μετατεθεί το πρόβλημα», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την κυρία Βαλαβάνη, «αυτή τη στιγμή, παππούδες και γιαγιάδες σε γονείς 30 και 35 χρονών δουλεύουν και αυτοί. Οπότε υπάρχει μια δυσκολία. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δυστυχώς οι εργαζόμενοι γονείς την άδεια την κρατάνε για το καλοκαίρι για να κρατήσουν δύο μήνες τα παιδιά που δεν έχουν πού αλλού να τα αφήσουν. Το βάζω προς συζήτηση…».
Αξίζει να τονιστεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα υπογραφεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για άδεια ειδικού σκοπού που θα λαμβάνει ο ένας από τους δύο γονείς, με πλήρεις αποδοχές, για όσο ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου 2020. Σε κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού, ενώ στο δημόσιο τομέα το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα το κράτος θα καλύψει το ένα τρίτο των αποδοχών και ο εργοδότης τα δύο τρίτα.
Αυτός ο επιμερισμός βαρών θα είναι όμως μία δυναμική διαδικασία, όπως διευκρίνισε ο κ.Πέτσας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων το κράτος να καλύψει στο μέλλον μεγαλύτερο ποσοστό, ώστε να μην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας. Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε επίσης ότι εάν ο ένας γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού, ο έτερος δεν μπορεί να λάβει αντίστοιχη άδεια ταυτόχρονα. Επίσης εάν ο ένας γονέας εργάζεται και ο έτερος όχι, ο εργαζόμενος γονέας δεν τη δικαιούνται, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται ή πάσχει ο ίδιος από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.
Παροτρύνεται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο ή εξ αποστάσεως στον ιδιωτικό τομέα και προωθείται η εργασία με ευέλικτο ωράριο στο δημόσιο τομέα όπου είναι εφικτό.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών