Μπήκαν οι μπουλντόζες στη Μακρόνησο-Κατεδαφίστηκε το πρώτο αυθαίρετο
Μαρία ΛιλιοπούλουΣτην κατεδάφιση της πρώτης αυθαίρετης κατοικίας στον μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου προχώρησε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο το προσεχές διάστημα θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την κατεδάφιση 60 αυθαιρέτων στη Δυτική Αττική που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία και ορισμένα δασικά κτίσματα τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και στη Γλυφάδα. Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος.
Στη Μακρόνησο αναμένεται να κατεδαφιστούν συνολικά 22 κτίσματα σε υλοποίηση της απόφασης που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ σήμερα η πρώτη μπουλντόζα μπήκε σε αυθαίρετη κατοικία - και κτίσματα πέριξ αυτής - στην ανατολική πλευρά του νησιού, λίγα μέτρα από τη θάλασσα.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα έχουν κατεδαφιστεί όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που αφορούν σε παλαιές και νεότερες κατοικίες, ορισμένες εξ΄ αυτών κτισμένες πάνω σε πρώην κτίρια στρατώνων του ιστορικού νησιού. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για 22 αυθαίρετες κατασκευές, εκ των οποίων ορισµένες στο πέρασµα των χρόνων µετατράπηκαν σε οικίες ή κατοικήσιµα κτίσµατα, πολλές φορές χρησιµοποιώντας ακόµα και πέτρες και υλικά από τις κατασκευές του στρατού.
Οι καταπατητές δεν άφησαν απάτητο ούτε τον τόπο εξορίας της Μακρονήσου, καθώς σε διάφορα σηµεία «ξεφύτρωσαν» πρόχειρες κατασκευές, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν κτίσµατα που σχετίζονταν µε κτηνοτροφική δραστηριότητα. Ωστόσο υπήρξε και περίπτωση εντοπισµού «αυθαίρετου διώροφου κτίσµατος µε πρόσφατα κατασκευασµένη λιθόκτιστη βεράντα µε σκίαστρο από τεντόπανο, φωτοβολταϊκό, κεραία τηλεόρασης, τζάκι, µε χρήση κατοικίας, εµβαδού 100 τ.µ. περίπου», όπως αναφέρεται στις σχετικές εκθέσεις.
Στο τµήµα του νησιού όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αϊ-Γιώργη, στον χώρο των ερειπίων του παλαιού στρατοπέδου, εντοπίστηκε άλλο κτίσµα µε εµβαδό περίπου 50 τ.µ., νέα κουφώµατα και κεραίες τηλεόρασης αλλά και βεράντα µε σκίαστρο, ενώ είχαν διαπιστωθεί και επεµβάσεις σε παλαιό κτίριο του στρατοπέδου.
Από τις 22 αυθαίρετες κατασκευές που θα κατεδαφιστούν, οι 15 εντοπίζονται στη Ζώνη 1 (εγκαταστάσεις στρατοπέδου) και οι υπόλοιπες 7 στη ζώνη ΙΙ, δηλαδή στο υπόλοιπο ορεινό τµήµα του νησιού.
«Η κατεδάφιση των αυθαιρέτων της Μακρονήσου έχει τόσο περιβαλλοντική, όσο και ιστορική αξία. Υπενθυμίζω άλλωστε ότι τον Αύγουστο του 2019, όλο το νησί χαρακτηρίσθηκε αρχαιολογικός χώρος. Οι αποφάσεις κατεδάφισης ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς σήμερα υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις και δεν σταματούμε εδώ. Με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και δεν έχουν υλοποιηθεί, προκηρύσσουμε τους σχετικούς διαγωνισμούς για την κατεδάφιση και αυτών των αυθαιρέτων. Επιτέλους και στο θέμα αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι» σημείωσε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.
Πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ
Για την ολοκλήρωση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλού συμβολισμού έκαναν λόγο σε κοινή δήλωσή τους ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.
Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι παρά τη σχετική καθυστέρηση, και σε συνέχεια ερωτήσεων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το θέμα, το προηγούμενο διάστημα, τα αυθαίρετα κτίσματα της Μακρονήσου κατεδαφίζονται, εννέα μήνες μετά την υπογραφή της απόφασης του τότε Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, για τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων της νήσου.
«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας μας για την αποκατάσταση του ιστορικού συμβόλου της Μακρονήσου, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Πολιτεία και εμείς, όλοι μαζί, οφείλουμε να προστατεύσουμε το ιστορικό μνημείο της νήσου και, κατ' επέκταση να διαφυλάξουμε την ιστορική μας μνήμη, ώστε όσα μας χώρισαν στο παρελθόν να μην επαναληφθούν ποτέ».
Στην πράξη κατεδάφισης παραβρέθηκε κλιμάκιο της διεύθυνσης σώματος επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, του τμήματος δόμησης και κατεδαφίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και η δήμαρχος Κέας
Τελευταία ευκαιρία για τα «βαριά» αυθαίρετα
Εως το τέλος Μαίου θα έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 να τα τακτοποιήσουν εκμεταλλευόμενοι την τελευταία παράταση που έδωσε ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, τις οποίες υπενθύμισε ο κ. Χατζηδάκης, από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Μετά το πέρας της 30ης Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης αυθαιρέτων αλλά μόνο για τις κατηγορίες από 1 έως 4. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να τακτοποιούν τα ακίνητά τους μόνο για 5 έτη έκτοτε, με προσαυξημένα ποσά κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έτος καθυστέρησης. Απαρέγκλιτα τηρείται η «κόκκινη» γραμμή του 2011 μετά την οποία κανένα αυθαίρετο κτίσμα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα