Ελλάδα | 26.10.2018 01:25

Δύσκολη νύχτα για την Χαλκιδική

Newsroom

Λίγο πριν από τις 22:00 η πύρινη λαίλαπα προκάλεσε ζημιές στο κάμπινγκ «Πλατανίτσι», με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να την περιορίσουν.  Αργά το βράδυ, οι επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αυξήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς στη Σπάρτη. 

Στο σημείο επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία επισημαίνουν στο ethnos.gr ότι η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί, κάτι που κάνει σχετικά πιο εύκολο το έργο τους. 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τρία σκάφη του Λιμενικού, 15 ιδιωτικά και 5 τουριστικά λεωφορεία όπως και ιδιωτικά αυτοκίνητα, προκειμένου να συνδράμουν ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους, σε περίπτωση που δοθεί τελικά εντολή εκκένωσης της Σάρτης.

«Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις»

Σε ανακοίνωσή της η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων τονίζει πως όλοι οι φορείς της περιοχής προσπαθούν σκληρά, προκειμένου να κατασβέσουν τη φωτιά.

Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική συμβουλεύει τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, εάν δεν τους έχει ζητηθεί, οι οποίες θα μπορούσαν να τους φέρουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις φλόγες. 

Η ανακοίνωση

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει την παροχή υποστήριξης στις δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς που συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.


Στο έργο της κατάσβεσης και της υποστήριξης της τοπικής κοινότητας, συνδράμουν με μέσα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Σιθωνίας, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετείχαν από αέρος 4 αεροσκάφη Canadair, δύο ελικόπτερα μεσαίου τύπου και ένα συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, με ανακοίνωσή του, παρακαλεί τους πολίτες και οδηγούς, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εξέλιξης της πυρκαγιάς, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών. Τις πρωινές ώρες, το Πυροσβεστικό Σώμα εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Κάμπος.

Η Ελληνική Αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες και τους οδηγούς, που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή».
 

Διάσωση πέντε ατόμων

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, πάντως, έγινε διάσωση πέντε ατόμων από την περιοχή της Αχλάδας, όπου υπάρχουν εξοχικές κατοικίες. Οι πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν με σκάφος στη Σάρτη, όπως αναφέρει το halkidikinews. Στην περιοχή της Αχλάδας επιχείρησε ελικόπτερο προκειμένου να σωθούν τα σπίτια.

Καλύτερη η κατάσταση

Από την πλευρά του, πάντως, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε δηλώσεις τους στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Σιθωνία είναι σχετικά καλύτερη. 

«Μετά τις συσκέψεις που έγιναν υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και των συντονιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν έρθει από την Αθήνα, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα καταφέρουνε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί να δοθεί ένας μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς και μέχρι το μεσημέρι να πάμε σε μια οριστική λύση του προβλήματος με την πυρκαγιά», τόνισε νωρίτερα ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως επισήμανε, η κατάσταση είναι καλύτερη, η ένταση του ανέμου έχει πέσει από τα 6 με 7 μποφόρ που ήταν το πρωί στα 4 και αυτό βοηθάει ώστε να μην έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς στο πευκοδάσος τη περιοχής. Η ένταση των ανέμων για τη νύχτα προβλέπεται στα 3 με 4 μποφόρ, το πρωί ίσως λίγο να αυξηθεί αλλά δεν θα φτάσει τη σημερινή ένταση.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αρκετά εκτεταμένο, ξεκινάει από το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες και φτάνει μέχρι και την περιοχή βόρεια του οικισμού της Σάρτης. 

Οι φωτογραφίες, που ακολουθούν, προέρχονται από το halkidikinews.gr

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της Χαλκιδικής (halkidikinews.gr)

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Χαλκιδική (halkidikinews.gr)
Αυξήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν (halkidikinews.gr)
Χαλκιδικήφωτιάπυροσβεστική