Κορονοϊός: Η Αρχή Προστασίας επιτρέπει τα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης
Σοφία Φασουλάκη«Πράσινο φως» στη λήψη μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού δίνει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η επεξεργασία δεδομένων στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης του ιού δεν αποτελεί εμπόδιο για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, λέει εμμέσως πλην σαφώς η Αρχή, στις κατευθυντήριες οδηγίες που δίνει, μετά πολλά ερωτήματα που δέχθηκε από εργοδότες, εταιρείες, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής, «το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο αλλά πρέπει να εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία και να σταθμίζεται σε σχέση με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ζωή και η υγεία». Ακόμη, η αρχή βάζει «πλάτη» και στον εθνικό νομοθέτη, να εξειδικεύει πράξεις επεξεργασίας που είναι απαραίτητες για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Ειδικότερα, στα ερωτήματα των εργοδοτών για το εάν μπορούν να θερμομετρούν τους εργαζομένους ή να τους ζητούν να απαντούν σας ερωτηματολόγια για την κατάσταση της υγείας τους ή για το εάν έχουν ταξιδέψει σε αλλοδαπό κράτος, η αρχή απαντά κατ’ αρχήν θετικά εφόσον βέβαια πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.
«Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αξιολόγηση του ενδεχομένου συλλογής μόνο των αναγκαίων πληροφοριών που συνδέονται αποκλειστικά με τον επιδιωκόμενο σκοπό (αρχές του περιορισμού της επεξεργασίας σε συνδυασμό με την αρχή της αναλογικότητας), τηρουμένης της αρχής της ασφαλούς επεξεργασίας (ιδίως της εμπιστευτικότητας πληροφοριών) δια της λήψης της απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφαλείας. Επισημαίνεται ότι η συλλογή και η εν γένει επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που παρουσιάζουν επαχθή χαρακτήρα και συνιστούν περιορισμό ατομικών δικαιωμάτων, όπως π.χ. η θερμομέτρηση στην είσοδο του χώρου εργασίας, πρέπει να λαμβάνει χώρα, τηρουμένων των νομίμων προϋποθέσεων, αφού θα έχει προηγουμένως αποκλειστεί κάθε διαθέσιμο πρόσφορο μέτρο, το οποίο θα επιλέξει ο υπεύθυνος επεξεργασίας, υπό τον όρο ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. Αντίθετα, μια συστηματική, διαρκής και γενικευμένη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που οδηγεί στην κατάρτιση και συνεχή ανανέωση προφίλ υγείας εργαζομένων, δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας».
Όσον αφορά την αποκάλυψη στοιχείων θανόντων από τον νέο ιό, η Αρχή επισημαίνει ότι εάν και η επεξεργασία δεδομένων θανόντων δεν εμπίπτει στο προστατευτικό πεδία του νόμου, εντούτοις, « η αποκάλυψη των στοιχείων ταυτοποίησης θανόντων από τον κορονοϊό ενδέχεται να οδηγεί σε έμμεση ταυτοποίηση ζώντων φυσικών προσώπων που είχαν έρθει σε επαφή ή υπήρξαν οικείοι των θανόντων». Τέλος, όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων από την πλευρά των δημοσιογράφων, θα πρέπει σύμφωνα με την ΑΠΔΠΧ «πρωταρχικά να αξιολογείται η αναγκαιότητα αποκάλυψης στοιχείων ταυτοποίησης του υποκειμένου (π.χ. ονοματεπώνυμο, φωτογραφία και άλλα προσδιοριστικά στοιχεία), δεδομένου μάλιστα ότι οι αρμόδιες αρχές (Εθνικός Οργανισμός ∆ημόσιας Υγείας [Ε.Ο.∆.Υ.] και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας [Γ.Γ.Π.Π.]) επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών επιδημιολογικού συσχετισμού, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας (βλ. άρ. 19 παρ. 2 ΠΝΠ ΦΕΚ Α’55/11-3-2020) ή κατόπιν ψευδωνυμοποίησης και λήψης των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφαλείας».
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών