Κορονοϊός: Το 30% χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ - Πρόταση να σταματούν στις 22:00
Μαρία ΛιλιοπούλουΜόλις το 30% των συνήθως μετακινούμενων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί το προσεχές διάστημα ύστερα από το κλείσιμο και των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη λόγω του κορονοϊού, εκτιμούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.
«Νομίζω ότι με το σύνολο των μέτρων η επιβατική κίνηση θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 70%» λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Κώστας Σιορίκης, ο οποίος προτείνει τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ να σταματούν στις 22:00 το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων δεδομένου ότι τα οχήματα τις νυχτερινές ώρες πηγαινοέρχονται σχεδόν άδεια.
Ωστόσο παρά τη σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης και δεδομένου ότι τα δρομολόγια που εκτελούνται είναι ήδη αρκετά περιορισμένα, η κίνηση σε ορισμένες γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ τις πολύ πρωινές ώρες κατά τις οποίες οι πολίτες μεταβαίνουν στην εργασία τους παραμένει μεγάλη.
«Υπάρχουν γραμμές που συνδέουν κυρίως τα δυτικά προάστια με το κέντρο αλλά και ορισμένες άλλες, όπως η Α2 και η Β12, στις οποίες τα πρωινά δρομολόγια γίνονται με γεμάτα οχήματα» τονίζει ο κ. Σιορίκης προσθέτοντας ότι αρκετός κόσμος υπάρχει και σε ορισμένες αφετηρίες του κέντρου.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες επιμένουν στο αίτημα που έχουν υποβάλει για άμεσο ιατρικό έλεγχο σε όλους τους εργαζομένους, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
«Δεν είναι δυνατόν όσοι συνάδελφοι αποχωρούν απο την εργασία τους, με κάποια συμπτώματα και προηγουμένως έχουν έρθει σε επαφή με δεκάδες άλλους εργαζόμενους, να αντιμετωπίζονται με απλή παραμονή στο σπίτι τους, μη γνωρίζοντας τι έχουν και πολύ χειρότερα μη γνωρίζοντας τι και εάν έχουν μεταφέρει κάτι στο υπόλοιπο προσωπικό, που θυμίζουμε ότι έρχεται σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επιβατών καθημερινά» επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό, Σπύρος Ρεβύθης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σε σημερινή συνέντευξή του στο OPEN TV απηύθυνε «ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι πραγματικά με αυταπάρνηση κάνουν ό,τι μπορούν για να υπάρχουν οι αναγκαίες υπηρεσίες».
Συνέστησε ψυχραιμία και αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ επανέλαβε ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε 50% μείωση του επιβατικού κοινού στον ΟΑΣΑ, δηλαδή στα λεωφορεία και στο μετρό, ενώ τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 70%.
Τι ζητούν οι ταξιτζήδες
Όσον αφορά στα ταξί, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επαφή με τα συνδικαλιστικά όργανα των αυτοκινητιστών, τους οποίους κάλεσε να ακολουθήσουν αυστηρά τις οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ.
Σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και προφύλαξης από τον κορονοϊό.
Από την πλευρά τους οι αυτοκινητιστές ταξί, οι οποίοι έχουν επίσης δει κατακόρυφη πτώση έως μηδενισμό στο τζίρο τους, έχουν ήδη μεταφέρει τις προτάσεις τους στο υπουργείο με στόχο να υιοθετηθούν οι περισσότερες απ΄αυτές.
Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), τις τελευταίες δέκα ημέρες το προεδρείο βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και τις κρατικές υπηρεσίες έχοντας ήδη καταθέσει δέσμη μέτρων στον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών.
Τα μέτρα που έχουν προτείνει, περιλαμβάνουν:
Αναβολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αρχής γενομένης από το Μάρτιο 2020 και για όσο κρατήσει η υφιστάμενη κατάσταση.
Επίδομα ρευστότητας: α) 1.000 ευρ'ω ανά ιδιοκτήτη-εκμεταλλευτή για κάθε ταξί /μήνα ξεκινώντας από το Μάρτιο, β) 1.500 ευρώ ανά ιδιοκτήτη-εκμεταλλευτή για κάθε ταξί /μήνα που απασχολεί οδηγό με την προϋπόθεση μη απόλυσης οδηγού.
Αναβολή πληρωμών τρεχουσών βεβαιωμένων οφειλών προς Εφορία, Ταμεία, Τράπεζες για όσο κρατήσει η υφιστάμενη κατάσταση.
Απαγόρευση χρήσης της θέσης του συνοδηγού στα ταξί για όσο διαρκεί η κρίση του κορωναϊού.
Η κυκλοφορία των ταξί να ορίζεται με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας για την Αθήνα, ως:
0 – 1 Δευτέρα
2 – 3 Τρίτη
4 – 5 Τετάρτη
6 – 7 Πέμπτη
8 – 9 Παρασκευή
και να συνεχίζεται με αυτή τη σειρά για όσο διαρκούν τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης.
Για την επαρχία, να ισχύει το «μονά-ζυγά».
Δωρεάν –άμεση– εξέταση για όλους τους οδηγούς ταξί για μόλυνση από τον ιό.
Προμήθεια από το Κράτος σε μάσκες, αντισηπτικά κλπ. και πρόβλεψη απολύμανσης των αυτοκινήτων σε καθημερινή βάση.
Πάγωμα ασφάλισης αυτοκινήτου για όσο διάστημα είναι ακινητοποιημένο το αυτοκίνητο λόγω κορωναϊού.
Στα μέτρα στήριξης για τις εταιρείες και τους εργαζομένους που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις του κλάδου μας (υπαλληλικό προσωπικό συνεταιρισμών και εταιρειών Ραδιοταξί).
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή