Ελλάδα|28.03.2020 08:13

Χλωροκίνη: Παλιό φάρμακο για την ελονοσία και πώς δρα κατά του κορονοϊού

Newsroom

Ενώ συνεχίζεται ο αγώνας των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο για την εύρεση εμβολίου και τη θεραπεία του κορονοϊού, την Πέμπτη εισήχθησαν στην Ελλάδα πέντε τόνοι της ουσίας χλωροκίνη, που θα χορηγείται αυστηρά σε νοσηλευόμενους. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV και μία από τις απαντήσεις που κλήθηκε να δώσει ήταν τόσο για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης ουσίας, όσο και για το εάν θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα. 

«Είναι ένα παλιό φάρμακο και κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τη θεραπεία της ελονοσίας. Μάλιστα, σκευάσματα που περιέχουν χλωροκίνη, όπως η τολαποκίνη και η τοξικοχλωροκίνη, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ερυθηματώδης λύκος. Κλινικές μελέτες που έγιναν σε ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό έδειξαν ότι υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση σε μεγάλο ποσοστό. Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι ασθενείς ιάθηκαν. Η χλωροκίνη χορηγείται σε συνδυασμό με την αζυθρομικίνη. Είναι ένα ελπιδοφόρο θεραπευτικό σχήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τις επόμενες μέρες στην αγορά τα πρώτα σκευάσματα

Ακόμη, ο κ. Φιλίππου, ερωτώμενος στο εάν η παρασκευή της συγκεκριμένης ουσίας ξεκίνησε στην Ελλάδα, απάντησε θετικά. «Αναμένουμε το επόμενο διάστημα να έχουμε τα πρώτα σκευάσματα στην αγορά. Η αγορά, τα νοσοκομεία και οι ανάγκες των ασθενών καλύπτονται από την χλωροκίνη που ήδη κυκλοφορεί υπό τη μορφή της υδροξυχλωροκίνης και της τουπλακινίνης. Όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν λάβει την αγωγή που χρειάζεται» τόνισε.

Χορήγηση μόνο από γιατρό

Κληθείς να απαντήσει εάν το συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορεί κάποιος να το αγοράζει από το φαρμακείο, υπογράμμισε πως «αυτό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ειδικοί όπως ο κ. Τσιόδρας και η κυρία Κοτανίδου συμφώνησαν ότι το φάρμακο πρέπει να χορηγείται στους ανθρώπους που βρίσκονται υπό ιατρική επίβλεψη. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει παρενέργειες ενώ επηρεάζει την καρδιά και το συκώτι. Μάλιστα, χορηγείται για μία πάθηση που δεν ξέρουμε τι προκαλεί, καθώς το ανακαλύπτουμε καθημερινά. Σήμερα στον ΕΟΦ είχαμε αναφορές από ανθρώπους που προμηθεύτηκαν αυτοβούλως το φάρμακο και είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες».

Απαντώντας στο τι γίνεται με τα ιατρικά τεστ, ο πρόεδρος του ΕΟΦ σημείωσε πως «υπάγονται στα λεγόμενα ιατροφαρμακευτικά προϊόντα. Το καθεστώς που ισχύει στην Ε.Ε. είναι πώς κάθε προϊόν μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα, εφόσον υπάρχει πάνω του το πιστοποιητικό ασφαλείας. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό αναφέρει ότι το προϊόν πληροί τους κανονισμούς ασφαλείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικό. Όμως επειδή μέχρι τώρα δεν έχουμε επαρκείς μελέτες που να μας δείχνουν πόσο ακριβείς είναι στη διάγνωση, μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Δηλαδή, εάν κάποιος κάνει το τεστ και βγει θετικό θα επιβεβαιωθεί η διάγνωση με μία μοριακή εξέταση. Εάν όμως βγει αρνητικό ο άνθρωπος αυτός θα νοσεί, θα κυκλοφορεί ελεύθερα στο κοινωνικό περιβάλλον και δυνητικά θα αποτελεί μία "υγειονομική βόμβα" για την εξάπλωση του ιού. Γι' αυτό λοιπόν χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πρέπει να ακούμε τις γνώμες των ειδικών» είπε ακόμη.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΟΦ υποστήριξε ότι «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει περιορισμός στη διακίνηση των φαρμάκων μεταξύ των χωρών. Εμείς καταφέραμε σε συνεργασία με την Unifarma να φέρουμε στην Ελλάδα τους πέντε τόνους και ξεκίνησε η παραγωγή του. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επάρκεια για τον Έλληνα ασθενή, ενώ υπάρχει πλήρης κάλυψη».  «Η φυσική πορεία του ιού στις διάφορες χώρες διαφοροποιείται. Αυτό το στοιχείο έχει να κάνει με τα μέτρα που έχουν ληφθεί», κατέληξε ο Δημήτρης Φιλίππου.

 

ΕΟΦΚορονοϊόςυδροχλωροκίνηχλωροκίνη