Ελλάδα|28.03.2020 19:40

Εκπαίδευση online: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα μαθήματα εξ αποστάσεως

Newsroom

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Σίγουρα, όμως, είναι μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και εξοικείωση. 

 Αναλυτικές και συγκεντρωτικές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας εδώ

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές μας την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας - χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη. Ξεκινάμε ένα μεγάλο εγχείρημα, για την επιτυχία του οποίου είναι καίρια η συμβολή όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης.

1. Βίντεο εγκατάστασης της πλατφόρμας για την σύγχρονη τηλεκπαίδευση

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο που περιγράφει βήμα προς βήμα την εγκατάσταση της εφαρμογής Webex, που αποτελεί την πλατφόρμα για την σύγχρονη, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο, τηλεκπαίδευση

Κατεβάστε τις οδηγίες εγκατάστασης εφαρμογής τηλεκπαίδευσης (Webex Meetings)
Κατεβάστε τις οδηγίες χρήσης εφαρμογής τηλε-εκπαίδευσης (Webex Meetings)

 Ποια προσωπικά δεδομένα μαθητών είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή στην πλατφόρμα;

1) Email (ή messenger ή οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας επιλέξει ο μαθητής): το οποίο ο μαθητής το δίνει μόνο στον Εκπαιδευτικό / Διευθυντή της σχολικής μονάδας προκειμένου να λαμβάνει εκεί τους συνδέσμους (link) για τα μαθήματά του.
2) Ονοματεπώνυμο ή όνομα χρήστη (κατ’ επιλογή του μαθητή) το οποίο δηλώνεται από τον μαθητή κατά την είσοδο στην πλατφόρμα για να μπορεί ο εκπαιδευτικός να τον διακρίνει μέσα στην εικονική τάξη, να του δώσει τον λόγο κτλ.
Συνιστάται στους μαθητές να συνδέονται στην πλατφόρμα μέσω λογισμικού πλοήγησης (browser) και όχι μέσω εφαρμογής.

 Κάποιοι μαθητές δεν έχουν σύνδεση στο internet, πως μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα;

Αν κάποιος μαθητής δεν έχει σύνδεση στο internet, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα Call In, δηλαδή την κλήση σταθερού Ελληνικού αριθμού από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Αυτό θα του επιτρέψει να συμμετέχει στο μάθημα αλλά θα παρακολουθήσει μόνο το ηχητικό κομάτι. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ακολουθηθεί κατ’ εξαίρεση εφόσον κάποιος μαθητής δεν έχει σύνδεση.

Αν έχετε τέτοιο αίτημα από μαθητές

1.Επικοινωνείτε μαζί τους δίνοντάς τους τον αριθμό που πρέπει να καλέσουν και τον εννιαψήφιο κωδικό της εικονικής σας αίθουσας. Για να βρείτε τον κωδικό (Meeting Number), έχοντας συνδεθεί στην αίθουσά σας, πατήστε το εικονίδιο      στο πάνω αριστέρα μέρος του κυρίως παραθύρου ή πηγαίνετε στο menu Meeting και επιλέξτε Information. Ο κωδικός της αίθουσας δεν αλλάζει, οι μαθητές μπορούν να τον κρατήσουν και για επόμενα μαθήματα.

2.Ο αριθμός κλήσης είναι 211 990 2394. Προσοχή: αυτός είναι ο μόνος αριθμός που πρέπει να καλούν. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα κλήσης διεθνών τηλεφωνικών αριθμών, όμως κάτι τέτοιο θα έχει υψηλές χρεώσεις. Χρησιμοποιείτε μόνο τον Ελληνικό αριθμό.

3.Πριν καλέσουν οι μαθητές, πρέπει να ξεκλειδώσετε την αίθουσα. Πηγαίνετε στο menu Meeting και επιλέξτε Unlock Meeting. Προσοχή, όσο η αίθουσα είναι ξεκλείδωτη, είναι προσβάσιμη σε όλους. Αν συνδεθεί κάποιος που δεν έχει σχέση με το μάθημα, μπορείτε να τον απομακρύνετε πατώντας το δεξί πλήκτρο στο όνομά του και επιλέγοντας Expel.

4.Όταν συνδεθούν οι μαθητές τηλεφωνικά, μπορείτε να ξανακλειδώσετε την αίθουσα (menu Meeting -> Lock Meeting).

Τι προβλέπεται για μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;

Για τις παραπάνω περιπτώσεις, παρακαλούμε ανατρέξτε στην εγκύκλιο 39317/ΓΔ4/19-30-2020

Κορονοϊόςεκπαίδευση εξ αποστάσεως