Ελλάδα | 31.03.2020 11:17

Θεσσαλονίκη: Έκκληση για υγειονομικό υλικό από το Χαρίσειο Γηροκομείο

Newsroom

Μεγάλες είναι οι ανάγκες του Χαρίσειου Γηροκομείου Θεσσαλονίκης για υγειονομικό υλικό, μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, ενώ άκρως απαραίτητες κρίνονται για τους εργαζόμενους οι φόρμες προστασίας και τα ειδικά γυαλιά στη «μάχη» που δίνεται από όλους ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Χαρίσειου Γηροκομείου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των 120 ηλικιωμένων που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στον χώρο και των 50 εργαζομένων, ωστόσο απαιτείται επιπλέον υγειονομικό υλικό καθώς η καραντίνα συνεχίζεται και τα οικονομικά του ιδρύματος είναι ιδιαίτερα στενά για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Από τις πρώτες ημέρες της εμφάνισης του ιού στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε η απολύμανση του γηροκομείου αλλά και της εκκλησίας που υπάρχει στον περίβολο του χώρου. Επίσης, τα άτομα τρίτης ηλικίας χωρίστηκαν σε κατηγορίες ακόμη και για την ώρα του φαγητού προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός μετά τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που ελήφθησαν από λοιμωξιολόγο.

Το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο εντατικοποίσης των μέτρων έχουν αυτοπεριοριστεί στα δωμάτιά τους, όπου και περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκέψεων. Ακόμη και τα τρόφιμα που μπορεί να μεταφέρονται σε σακούλες στους ηλικιωμένους από τους οικείους τους, απολυμαίνονται.

«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για την απολύμανση των χώρων και την υγιεινή των φιλοξενούμενων γερόντων μας. Ενώ προσπαθούσαμε να ζουν όλοι μαζί, σε κάποιους χώρους, για να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους, τώρα δυστυχώς τα αλλάξαμε. Οι ηλικιωμένοι έχουν χωριστεί σε κατηγορίες, ακόμη και για την ώρα του φαγητού, για να ελαχιστοποιήσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού. Παράλληλα, ακολουθούμε τη δωρεάν βοήθεια που μας παρέχουν οι γιατροί για να αποφύγουμε οποιαδήποτε κακιά στιγμή μπορεί να φτάσει στο Χαρίσειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργόπουλος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γηροκομείου, είναι ιδιαίτερα απαραίτητες για την προστασία των 50 εργαζομένων οι ολόσωμες φόρμες, πλενόμενες και μίας χρήσης, ωστόσο λόγω των οικονομικών δυσκολιών του Χαρίσειου Γηροκομείου απευθύνει έκκληση για βοήθεια στον συγκεκριμένο τομέα. «Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα έχουν ανταποκριθεί στις δυσκολίες. Τα καταφέρνουμε. Δουλεύουν και αποδίδουν», πρόσθεσε.

Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Χαρίσειο Γηροκομείο» οφείλει την ύπαρξη της στον Δημήτριο Χαρίση. Οι πρώτες εισαγωγές ηλικιωμένων έγιναν τον Απρίλιο του 1900, ενώ από το 1968 λειτουργεί κτιριακά στην Ανω Τούμπα, όπου μέχρι σήμερα γηροκομήθηκαν περίπου 2.200 άτομα. Το Χαρίσειο Γηροκομείο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

ΚορονοϊόςΧαρίσειο Γηροκομείο