Ελλάδα | 11.12.2018 19:15

Προκήρυξη 3.257 μόνιμων θέσεων για τη «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κατερίνα Τζαβάρα

Πράσινο φως ανάβει για την προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ 3.257 μόνιμων θέσεων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω της τροπολογίας που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων.

Όπως ακριβώς είχε προαναγγελθεί η τροπολογία κατατέθηκε χθες και προβλέπει τη σύσταση μόνιμων θέσεων στις αντίστοιχες δομές δήμων που υλοποιούν το πρόγραμμα καθορίζοντας παράλληλα τα κριτήρια μοριοδότησης των ήδη απασχολούμενων συμβασιούχων σε αυτό. Δηλαδή σε πρώτη φάση αφορά ΟΤΑ που εντάχθηκαν στη σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ το 2011 και εξακολουθούν να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ αναμένεται επέκταση του προγράμματος σε δεύτερο χρόνο, στο σύνολο των δήμων της χώρας.

Οργανογράμματα των αντίστοιχων ΟΤΑ πρέπει να τροποποιηθούν ενώ επιπλέον θέσεις κατά 7% θα καλυφθούν από κοινωνικά προστατευόμενες ομάδες.

Πυξίδα μας για τον προγραμματισμό των προσλήψεων είναι οι βασικές ανάγκες του Δημοσίου, το ισχύον νομικό πλαίσιο και η ανάγκη για σταθερό προσωπικό με εμπειρία, δήλωσε από βήματος η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην τροπολογία για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σημειώνοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί «γίνεται ένας θεσμός σταθερός, με μονίμους υπαλλήλους, μια καταξιωμένη υπηρεσία όπως είναι αυτή της "Βοήθειας στο Σπίτι", στους δήμους. Ταυτόχρονα λήγει η εργασιακή ανασφάλεια και η ομηρεία στην οποία βρίσκονταν χιλιάδες εργαζόμενοι για 18 χρόνια». Πρόσθεσε επίσης πως ήταν επιλογή να μη ληφθεί εξουσιοδότηση για υπουργική απόφαση αλλά «για να υπάρχει σαφής καταγραφή όλων των διαδικασιών, της μοριοδότησης και των προϋποθέσεων που θα υπάρχουν στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ, η οποία θα εκδοθεί στις αρχές του χρόνου.

Μάλιστα, στην τροπολογία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι υλοποιείται άλλη μια εξαγγελία της ΔΕΘ. «Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «τόσο έναντι των συμπολιτών μας που έχουν απόλυτη ανάγκη της φροντίδας που παρέχει το πρόγραμμα, όσο όμως και έναντι των εργαζομένων, που για 18 ολόκληρα χρόνια επιτελούν πολύτιμο κοινωνικό έργο, ευρισκόμενοι στον αέρα, με συμβάσεις που καλύπτονται είτε από ΕΣΠΑ, είτε ειδικούς λογαριασμούς είτε άλλες πηγές χρηματοδότησης». Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται για «παροχή» ή «δώρο» αλλά για «καίρια παρέμβαση».

βοήθεια στο σπίτιΑΣΕΠ