Ελλάδα | 31.03.2020 22:17

Κυλικεία και καταστήματα στα κέντρα υποδοχής προσφυγών και μεταναστών

Άρης Χατζηγεωργίου

Κυλικεία αλλά και καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης επιτρέπεται να ανοίξουν μέσα στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών αλλά και τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπεται σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

Η δυνατότητα ίδρυσης κυλικείων προϋπήρχε σε νόμους αλλά τώρα προστέθηκαν τα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της κινητικότητας των φιλοξενουμένων λόγω της πανδημίας. Κεντρικό ρόλο στην εγκατάσταση και λειτουργία των καταστημάτων αυτών έχει ο δήμος στην περιοχή του οποίου λειτουργεί η δομή για αιτούντες άσυλο. Ο δήμος θα οργανώνει την δημοπρασία αλλά θα εισπράττει και το μίσθωμα.

Το ερώτημα είναι εάν και από ποιους θα εκδηλωθεί πραγματικό ενδιαφέρον για να εγκαταστήσουν τέτοιες επιχειρήσεις μέσα στις δομές όπου οι συνθήκες είναι συχνότατα μακριά από κάθε έννοια ομαλής λειτουργίας. Επιπρόσθετα, στην παρούσα συγκυρία υπάρχει και πρόβλημα με την οικονομική δυνατότητα των φιλοξενουμένων να αγοράσουν το παραμικρό καθώς είναι περιορισμένη η πρόσβασή τους σε ΑΤΜ.

κέντρα κράτησηςπρόσφυγεςμετανάστες