Ελλάδα|01.04.2020 13:44

Μηταράκης: Στο «Αλεξάνδρα» ίσως κόλλησε κορονοϊό η γυναίκα από τη Ριτσώνα

Newsroom

Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου πήγε για να γεννήσει, και όχι στη δομή φιλοξενίας μεταναστών της Ριτσώνας, όπου φιλοξενείται, είναι πιθανό να κόλλησε τον COVID-19 η γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό την Τρίτη, υποστήριξε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. «Δεν είναι δεδομένο ότι πήγε έχοντας τον ιό ή αν τον απέκτησε στο Αλεξάνδρα. Υπάρχει πιθανότητα να τον απέκτησε εκεί», είπε, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο «ράδιο Αλήθεια» της Χίου, και επικαλέστηκε το γεγονός ότι βρέθηκαν αρνητικοί στο τεστ COVID τόσο ο σύζυγός της όσο και η γυναίκα με την οποία συγκατοικούσε στη Ριτσώνα. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε πως γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ιχνηλατηθούν οι επαφές της γυναίκας και να προστατευτούν οι υπόλοιποι διαμένοντες και εργαζόμενοι της δομής.

Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, ο κ.Μηταράκης είπε πως δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα μέχρι σήμερα και αναφέρθηκε στα σχέδια που έχουν καταστρωθεί και εφαρμόζονται για την πρόληψη εμφάνισης, αλλά και για το σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενου κρούσματος. «Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από τον ΕΟΔΥ και την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Σε πρώτη φάση θα γίνει απομόνωση σε ειδικά κοντέινερς που είναι ήδη εγκατεστημένα και υπάρχει σχεδιασμός για μεγάλες ειδικές σκηνές που μπορούν να στηθούν σε μία μέρα. Από κει και πέρα, η απόλυτη καραντίνα μιας δομής, ή και ενός νησιού, μπορεί να προκύψει, όπως έχει συμβεί και σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν αυξημένα κρούσματα», τόνισε.

Σημειώνεται πως στα ΚΥΤ των νησιών εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες γίνονται μόνο σε συγκεκριμένες ώρες, από ένα άτομο κάθε οικογένειας και μόνο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών. Επίσης, έχει ανασταλεί η χορήγηση του μηνιαίου βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο, προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός στα ΑΤΜ των νησιών, ενώ δεν μεταφέρονται στα ΚΥΤ οι νεοεισερχόμενοι στα νησιά μετά την 1η Μαρτίου.

Η κόντρα με τους δημάρχους για τις δομές καραντίνας

Τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους δημάρχους των νησιών, με αφορμή την ανάγκη εξεύρεσης χώρων καραντίνας για τους νεοεισερχόμενους. Ο κ.Μηταράκης με επιστολή του προς τους δημάρχους έχει ζητήσει να του υποδείξουν κατάλληλους χώρους –δομές ή ξενοδοχεία- για την αναγκαία παραμονή των νέων αφίξεων σε καραντίνα 14 ημερών, μέχρι τη μεταφορά τους σε κλειστές δομές της ενδοχώρας. Για λόγους δημόσιας υγείας παρατάθηκε και για τον Απρίλιο το μέτρο της αναστολής δικαιώματος ασύλου για τους νεοεισερχόμενους που ίσχυσε για το Μάρτιο.

Οι δήμαρχοι Δυτικής Λέσβου και Ανατολικής Σάμου αρνήθηκαν να υποδείξουν χώρους και αντιπρότειναν την επιστράτευση πλοίων.

Έπειτα από τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, που έκανε πρόταση για μίσθωση πλοίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού, ακολούθησε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος. Ο τελευταίος, σε απάντηση της επιστολής Μηταράκη ζητά τη δρομολόγηση κατάλληλα εξοπλισμένου «πλοίου καραντίνας», που θα κινείται μεταξύ των πέντε νησιών προκειμένου να παραλαμβάνει τους νεοεισερχόμενους, να τους κρατά σε καραντίνα, να νοσηλεύει πιθανούς ασθενείς από τον ιό και στη συνέχεια να τους μεταφέρει σε δομές εκτός νησιών.

«Με τη προτεινόμενη από το Υπουργείο επιλογή δημιουργίας δομής ή δομών τύπου "καραντίνας" εντός του νησιού αυξάνονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ του μόνιμου πληθυσμού και των νεοεισερχόμενων οι οποίοι διαθέτουν άγνωστο ιατρικό ιστορικό. Αναγκαστικές επαφές οι οποίες μέσω του δικτύου σίτισης, φύλαξης ,μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης, FRONTEX, ΜΚΟ κλπ. αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν εστίες εκδήλωσης και διασποράς του ιού», σημείωσε ο κ.Στάντζος.

«Ζητήσαμε από τους δήμους να βοηθήσουν. Κάποιοι έδειξαν υπευθυνότητα, κάποιοι άλλοι όχι», σχολίασε ο κ.Μηταράκης.

Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV

κέντρα υποδοχής προσφύγωνΡιτσώναΝότης ΜηταράκηςΚορονοϊός