Ελλάδα|06.04.2020 19:24

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Άγιον Όρος

Μαρία Ριτζαλέου

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο Άγιον Όρος από τη δυνατή νεροποντή του Σαββατοκύριακου. Σε τρία σημεία ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι της Δάφνης προς την πρωτεύουσα, τις Καρυές έχει σχιστεί ενώ έχουν γίνει κατολισθήσεις σε πολλά σημεία. Σε μία από αυτές, στις αρχές των Καρυών η πλαγιά υποχώρησε και κάλυψε το οδόστρωμα σε μήκος 700 μέτρων, ενώ σε άλλο σημείο βράχια και όγκοι χώματος είναι σε μήκος 150 μέτρων.
Εκατέρωθεν του δρόμου αυτού έχουν αποκλειστεί 8 Κελιά με περίπου 15 μοναχούς που δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

To οπλισμένο σκυρόδεμα σηκώθηκε σε ύψος αρκετών μέτρων και η πρόσβαση είναι αδύνατη. Η Ιερά Κοινότητα καταγράφει τις ζημιές και δεν αποκλείεται να ζητήσει να κηρυχθεί η Χερσόνησος του Άθω σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, μπουλντόζες, γκρέιντερ και άλλα μηχανήματα της Ιεράς Κοινότητας με εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν έναν παράπλευρο δρόμο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες για την τροφοδοσία των μοναστηριών. "Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία αγωνιζόμαστε να διαχειριστούμε. Αύριο (7/4) ή μεθαύριο (8/4) θα μεταβεί στο Άγιον Όρος κλιμάκιο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) για την αποτίμηση των καταστροφών", δήλωσε στο ethnos.gr, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.

Το παράδοξο είναι πως ο δρόμος αυτός στρώθηκε με οπλισμένο σκυρόδεμα το 2012-2013, αλλά όπως αναφέρουν πηγές από το Άγιον Όρος, η ένταση του νερού ήταν τόσο μεγάλη που κατέβαινε με τρομερή ορμή από τα βουνά και παρέσερνε τα πάντα στο διάβα του. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κράτησαν τρεις μέρες και μόλις σήμερα το πρωί ομαλοποιήθηκε κάπως η κατάσταση. Ο εφοδιασμός είναι αδύνατος, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας στις Καρυές. Αν συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό και χρειαστεί η διακομιδή του σε νοσοκομείο, αυτό δεν μπορεί να γίνει διά θαλάσσης, παρά μόνο με αερομεταφορά.

Τα ορμητικά νερά έχουν εξαφανίσει αρκετούς από τους δασικούς δρόμους, τους οποίους έφραξαν βράχια, κλαδιά δέντρων και φερτά υλικά και πολλές σκήτες δεν έχουν καμία πρόσβαση προς το κεντρικό ή το επαρχιακό οδικό δίκτυο. "Χρειάζεται η στήριξη της Πολιτείας για να αντιμετωπιστεί αυτή έκτακτη ανάγκη. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες για να αποκατασταθεί πλήρως το κεντρικό οδικό δίκτυο και μέχρι τότε ο εφοδιασμός πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα", ανέφερε ο κ. Μαρτίνος, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Σημειώνεται ότι από τις 19 Μαρτίου έχει "κλείσει" του Άγιον Όρος για τους προσκυνητές, έχει ανασταλεί η ισχύς όλων των διαμονητηρίων και η είσοδος εργαζομένων ή άλλων προσώπων (γιατροί, κ.λ.π) γίνεται μόνο κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των Ιερών Μονών και ειδικής άδειας της Ιεράς Επιστασίας. Επίσης, δεν μετακινούνται οι μοναχοί παρά μόνο εντός της Αθωνικής Πολιτείας για να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί που ισχύουν για όλη τη χώρα, για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού, τηρούνται και στο Άγιον Όρος, το οποίο μετρά πάντως ήδη 4 κρούσματα. Τα κρούσματα αφορούν σε μοναχούς της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, οι οποίοι ταξίδεψαν από τις 5 ως τις 17 Μαρτίου σε Σκωτία και Αγγλία και όταν επέστρεψαν βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.  

κατολισθήσειςΑθανάσιος ΜαρτίνοςΆγιον Όρος