Επίτροπος του Δήμου στο Γηροκομείο Αθηνών: Τα σκάνδαλα άνοιξαν την πόρτα στους «εμπόρους ευαισθησίας»
Newsroom«Οργανωμένη αλληλεγγύη και όχι ελεημοσύνη» χρειάζονται οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο Αθηνών, τονίζει με άρθρο του στο ethnos.gr ο Στρατής Κατάκος, Επίτροπος του Δήμου Αθηναίων στο Ιδρυμα.
Ο δρ. Κατάκος αναφέρεται στις διοικητικές περιπέτειες του Γηροκομείου Αθηνών και τα σκάνδαλα που το έχουν φέρει σε τραγική κατάσταση αφήνοντας χώρο για να εκμεταλλευθούν τις καταστάσεις «επιτήδειοι έμποροι ευαισθησίας». Ακολουθεί το άρθρο του Επιτρόπου:
«Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, εκδηλώνεται, ευτυχώς, έντονο το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα θέματα αυτά, ότι για να έχουν αποτέλεσμα αυτές οι δράσεις αλληλεγγύης, πρέπει να είναι καλά οργανωμένες και στοχευμένες. Αλλιώς παρά τις καλές προθέσεις η βοήθεια δεν πιάνει τόπο. Ακόμα χειρότερα πολλές φορές, διάφοροι επιτήδειοι ‘έμποροι ευαισθησίας’, εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις.
Τα τελευταία χρόνια, συχνά εμφανίζονται εκκλήσεις για βοήθεια στο Γηροκομείο Αθηνών. Πολλοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον και προσφέρουν βοήθεια, βουλευτές κάνουν ερωτήσεις, δημόσια πρόσωπα επισκέπτονται το Ίδρυμα. Όταν όμως σβήσουν τα φώτα τα πράγματα παραμένουν τραγικά και η επόμενη έκκληση θα ακολουθήσει.
Τα τελευταία 20 χρόνια το Γηροκομείο Αθηνών έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση λόγω συνεχούς κακοδιαχείρισης και σκανδάλων. Κατασπατάληση χρημάτων, διορισμοί υμετέρων και συγγενών με μισθούς 5-6 χιλ. ευρώ (κάποιοι τέτοιοι μισθοί ισχύουν μέχρι σήμερα), δικαστικές μεθοδεύσεις, αποφυγή ανοίγματος στην κοινωνία και ελεύθερων εκλογών στο σωματείο.
Το Γηροκομείο Αθηνών είναι ιδιωτικό σωματείο με τεράστια περιουσία (700-1000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα), η οποία προέρχεται κυρίως από δωρεές επώνυμων και ανώνυμων δωρητών. Οι εγκαταστάσεις του, στους Αμπελόκηπους, περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά κοσμήματα (δωρεές Συγγρού, Λάμψα κ.α.) μέσα σε μια μεγάλη όαση πρασίνου.
Με εξαίρεση ένα μικρό φωτεινό διάλλειμα όπου ο Δήμος Αθηναίων κατάφερε να κηρύξει έκπτωτη την υπόδικη για πολλά κακουργήματα παλαιά διοίκηση και να εγκαταστήσει διαπαραταξιακή προσωρινή διοίκηση κοινής αποδοχής, όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι σήμερα το Γηροκομείο παραπαίει. Δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος του 2017 υπήρξε μια ήρεμη αξιοπρεπής περίοδος, με εργασιακή ηρεμία, χωρίς μελοδραματικές εκκλήσεις, όπου τα προβλήματα λύνονταν αθορύβως, με συμμετοχή των εργαζομένων, με πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου και προσφορές ιδιωτών χορηγών.
Τα τελευταία 2 χρόνια μέσα από αλυσιτελείς δικαστικές διαδικασίες παρατείνεται συνεχώς η παραμονή μιας προσωρινής διοίκησης που διορίζεται από το δικαστήριο για να κάνει εκλογές εντός τριμήνου, τις οποίες συνεχώς αναβάλλει. Αυτή η συνεχής εκκρεμότητα μαζί με την ανικανότητα και την προσωπική ατζέντα της προσωρινής διοίκησης, έχουν χειροτερέψει την ήδη τραγική κατάσταση. Πριν ένα περίπου χρόνο, 8 ηλικιωμένοι κατέληξαν στο νοσοκομείο από φωτιά στο κεντρικό κτίριο. Οι υπηρεσίες υγείας της περιφέρειας κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τις υγειονομικές παραβάσεις.
Πριν λίγο καιρό η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να κόψει το ρεύμα λόγω οφειλών. Το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς, διαχρονικά, μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, είναι ο Δήμος Αθηναίων. Χωρίς να έχει κάποια ευθύνη ή υποχρέωση (αλλά και δικαίωμα παρέμβασης ), συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα, βοηθάει όπως μπορεί και προσπαθεί να προωθήσει μια βιώσιμη λύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου συμφωνούν και ομονοούν στα θέματα του Γηροκομείου. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο μήνα που έχουν κλείσει οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το Βρεφοκομείο Αθηνών κρατάει ανοικτά τα μαγειρεία και αποστέλλει με δικά του οχήματα την καθημερινή σίτιση στο Γηροκομείο (σίτιση την οποία προσφέρει ανελλιπώς τα τελευταία 4 χρόνια).
Μετά τα κάπως άβολα και ίσως κουραστικά παραπάνω, καλώ όλους τους συμπολίτες, να ενδιαφέρονται, να ενημερώνονται, να ελέγχουν και να πιέζουν για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Γηροκομείο Αθηνών.
Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται αξιοπρέπεια και χρηστή διοίκηση και όχι λύπηση, ζητιανιά και κακώς εννοούμενη ελεημοσύνη.
Όσοι θέλουν να προσφέρουν συντονισμένα, μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Αθηναίων, στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου (ΕΑΤΑ) και στον φορέα για την διαχείριση των χορηγιών, την Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Partnership) στα τηλέφωνα 210 3312002, email info@athenspartnership.org».
- Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
- Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
- «Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
- «Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ