Άνθη - Φυτά εν μέσω κορονοϊού: Ο κόσμος αγοράζει ό,τι είναι ανθισμένο, ό,τι έχει χρώμα!
Με τον Μάιο, να αποτελεί παραδοσιακά το μήνα της ανθοφορίας, και μια μεγάλη ποικιλία λουλουδιών να ξεχωρίζει με τα χρώματα και τα αρώματα, παρατηρείται αντίστοιχα αύξηση της καταναλωτικής κίνησης σε λουλουδάδικα και φυτώρια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Περπατώντας στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οδών Κομνηνών, Βασιλέως Ηρακλείου και Φραγκίνη, η ματιά τόσο των κατοίκων της πόλης, και πολύ περισσότερο των επισκεπτών της, επικεντρώνεται στα ανθοπωλεία, που έχουν αραδιασμένα λουλούδια και φυτά, σκορπίζοντας στην περιοχή χρώματα και αρώματα.
Είναι τα λεγόμενα Λουλουδάδικα, περιοχή γνωστή από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, μια γειτονιά που εξακολουθεί και «ανθίζει» δίπλα στο Γιαχουντί (Παζάρ) Χαμάμ (εβραϊκό λουτρό) του 16ου αιώνα. «Ο κόσμος αγοράζει εποχιακά λουλούδια – βιγόνιες, σκυλάκια, κατιφέδες, πετούνες, βασιλικούς- για να φτιάξει τα μπαλκόνια του, να δώσει χρώμα κι άρωμα» αναφέρει στο ethnos.gr ο Στέφανος Δήμου, τρίτη γενιά έμπορος, που διατηρεί ανθοπωλείο (σ.σ. ένα από τα τέσσερα που λειτουργούν στη συγκεκριμένη περιοχή), μαζί με τον αδελφό του Δαμιανό.
Όπως ο ίδιος σημειώνει, ήδη, από σήμερα (Παρασκευή 8 Μαΐου), η κίνηση είναι περισσότερη, λόγω της «Γιορτής της Μητέρας» που γιορτάζεται την Κυριακή 10 Μαΐου. «Αγοράζουν είτε φυτά, είτε ανθοδέσμες» λέει ο κ. Δήμου, ο οποίος περιμένει κορύφωση των πωλήσεων ανήμερα της Γιορτής.
Λουλούδια από 0,60 λεπτά
«Η κίνηση είναι όπως κάθε Μάιο, μετά τι θα γίνει;» αναφέρει στο ethnos.gr ο Γιώργος Σισμανίδης της οικογενειακής επιχείρησης που λειτουργεί, επίσης στα Λουλουδάδικα, από το 1981. Ο κόσμος, όπως λέει ο κ. Σισμανίδης, αγοράζει «οτιδήποτε είναι ανθισμένο, ό,τι έχει χρώμα’ από μπουκαμβίλιες και διμορφοθήκες μέχρι γιασεμί και γαρύφαλλα, μολόχες, πετούνιες, γαρδένιες, βιγόνιες κτλ.». Όσο για τις τιμές, «ξεκινούν από 0,60 λεπτά και φτάνουν τα 20-25 ευρώ, οι μεγάλες γλάστρες, όπως για παράδειγμα η μεγάλη μπουκαμβίλια, ο μεγάλος ιβίσκος» σημειώνει ο ανθοπώλης.
Απαιτητικό κοινό
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ του ethnos.gr σχετικά με την κίνηση που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε λουλουδάδικα και φυτώρια, η Ελευθερία Κατσάνη, η οποία διατηρεί φυτώριο στο 3ο χλμ. Χαριλάου – Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί, πώς το διάστημα της καραντίνας, καταγράφηκε αύξηση στις πωλήσεις από τις παραγγελίες που δεχόταν μέσω του e-shop που διαθέτει. «Στέλναμε σ’ όλη την Ελλάδα, από τροπικά φυτά μέχρι εσωτερικού χώρου, αλλά και οπορωφόρα δέντρα, λιπάσματα, θάμνους κτλ.» αναφέρει στο ethnos.gr η κα. Κατσάνη.
Από την περασμένη Δευτέρα 4 Μαΐου, οπότε και ξεκίνησαν να λειτουργούν και με φυσική παρουσία, «οι πωλήσεις είναι στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές’ άνοιξαν όλοι και μοιράζεται η δουλειά» εξηγεί προσθέτοντας ότι ο κόσμος, αυτήν την εποχή, αγοράζει εποχιακά φυτά (μαργαρίτες, γεράνια, διμορφοθήκες κτλ.), θάμνους, χώματα και λιπάσματα.
Σε ερώτηση του ethnos.gr σχετικά με τη συμπεριφορά αγοράς φυτών από τους πελάτες της, η κα. Κατσάνη επισημαίνει, ότι τα τελευταία τρία χρόνια το κοινό της έχει αλλάξει. «Το κοινό μας πλέον, είναι πιο νεανικό, που ξέρει τι θέλει, είναι πιο απαιτητικό, πιο εκλεπτυσμένο και στρέφεται, κυρίως, σε φυτά εσωτερικού χώρου» λέει η κα. Κατσάνη.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr